Θέση στην απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι εργασίες απόσπασης των αρχαιοτήτων στο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, παίρνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση επαναφέρει το αίτημά του να καταργηθεί ο σταθμός του μετρό, να γίνουν μόνο οι έξοδοι κινδύνου και οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του συνόλου της γραμμής του Μετρό και να αποδοθεί το επίπεδο -1 του σταθμού ως αρχαιολογικός χώρος στους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης με άμεση επανατοποθέτηση των βυζαντινών αρχαιοτήτων που έχουν ως τώρα αποσπαστεί.

Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Αττικό Μετρό, Νίκου Ταχιάου, ότι ως το τέλος Μαρτίου θα ξεκινήσουν «οι βαριές εργασίες κατασκευής του σταθμού ανεξαρτήτως των αρχαιοτήτων», τα μέλη του ΣΕΑ κάνουν λόγο για «δήλωση απολύτως ανέφικτη, καθώς ως το τέλος Μαρτίου 2022 δεν θα έχει ολοκληρωθεί ούτε η απόσπαση, ούτε η ανασκαφή!»

«Η απρόσκοπτη πλέον συνέχιση της απόσπασης των αρχαιοτήτων έρχονται να συνδυαστούν με τις πρόσφατες πληροφορίες ότι κάτω από τις αρχαιότητες του 4ου αι. μ.Χ. εντοπίζονται παλαιότερα (ρωμαϊκά) αρχαιολογικά στρώματα, άγνωστης προς το παρόν έκτασης και σημασίας, στοιχείο απολύτως αναμενόμενο και για το οποίο ο ΣΕΑ, όπως και όλος ο επιστημονικός κόσμος, είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει. Βρισκόμαστε στο κέντρο της αρχαίας πόλης. Η πρόταση να παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος στον βυζαντινό ορίζοντα του 4ου-9ου αι. μ.Χ., που τόσο λοιδορήθηκε από την Αττικό Μετρό και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, είναι η μόνη που ακολουθεί την αρχαιολογική επιστήμη και πρακτική, σύμφωνα με την οποία δεν καταστρέφονται σημαντικά στρώματα μεταγενέστερων περιόδων χάριν επιστημονικής «περιέργειας», και η μόνη σύμφωνη με την οικονομία του έργου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «η πυκνή στρωματογραφία με σημαντικά ευρήματα τόσο της ρωμαϊκής όσο και της ελληνιστικής εποχής που αναμένεται να βρεθούν στη συνέχεια της ανασκαφής απαιτεί μια εκτεταμένη, απαιτητική και χρονοβόρα ανασκαφή, που θα θέτει συνεχώς στο προσκήνιο το ζήτημα της προστασίας και των νέων, σημαντικών αρχαιοτήτων που έρχονται στο φως, με νέες γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ και νέες αποφάσεις. Αυτή η εξέλιξη ασφαλώς θέτει εκ νέου ανησυχητικά δεδομένα τόσο για τον αρχαιολογικό χώρο όσο και για το έργο».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θέτει μια σειρά από προβληματισμούς, μεταξύ των οποίων, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της ανασκαφής, πόσα χρήματα και χρόνο θα χρειαστούν οι νέες ανασκαφές, οι νέες μελέτες, γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ, κ.ά., πώς θα επανατοποθετηθούν τα τεμαχισμένα και αποσπασμένα τμήματα, αν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες επανατοποθέτησης, τι υπονοεί η φράση «μουσειακός χώρος του Σταθμού Βενιζέλου» που εμπεριέχεται σε έγγραφα της Αττικό Μετρό.

Με βάση όλα τα παραπάνω «ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διακρίνει πλέον μόνο μια εναλλακτική για την προστασία των αρχαιοτήτων και την εμπρόθεσμη (ως το τέλος 2023) ολοκλήρωση του τεχνικού έργου: να καταργηθεί ο Σταθμός Βενιζέλου ως σταθμός επιβατών. Να σταματήσουν οι εργασίες τεμαχισμού/απόσπασης, να εγκατασταθούν στον χώρο μόνο οι έξοδοι κινδύνου και οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του συνόλου της γραμμής του μετρό και να αποδοθεί το επίπεδο -1 του σταθμού ως αρχαιολογικός χώρος στους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης από το ΥΠΠΟΑ, με άμεση επανατοποθέτηση των βυζαντινών αρχαιοτήτων που έχουν ως τώρα αποσπαστεί».