Αν σου αρέσει το sushi θα γνωρίζεις τα βασικά, χωρίς να είναι αυτό απαραίτητο, αλλά θα μάθεις και μερικά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία, αν ανήκεις σε αυτούς που το εξερευνούν, θα σε βοηθήσει ό,τι ακολουθεί και αν ανήκεις σε εκείνους που θέλουν να δοκιμάσουν και ντρέπεσαι να ρωτήσεις, σίγουρα θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση. Βέβαια, στο φαγητό δε χρειάζεται να ντρέπεται κανείς όταν δε γνωρίζει κάτι, απλά ρωτάει και μαθαίνει.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος
Ακολουθήστε το νέο μας project FOODKG.gr στα social media: facebook / instagram 

Cover photo: Irina Edilbaeva / Pexels

Η σύντομη ιστορία του sushi

Οι ρίζες του “sushi” τοποθετούνται χρονικά μεταξύ του 5ου και του 3ου αι. π.Χ. ενώ ο αρχικός όρος “narezushi”, εμφανίζεται σε κείμενα του 2ου αι. π.Χ., και σ’ αυτή την πρώτη μορφή έχουμε ουσιαστικά ένας τρόπο συντήρησης των ψαριών, τα οποία αλατίζονται και κλείνονται μέσα σ’ ένα στρώμα ρυζιού ποτισμένου με ξύδι ρυζιού ή sake, το αλκοολούχο ποτό της Ιαπωνίας, που προέρχεται επίσης από τη ζύμωση του ρυζιού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να προστατευθεί το ψάρι από τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς, όπως συμβαίνει και με τα δικά μας αλίπαστα ή μαρινάτα ψάρια. Μάλιστα, για αιώνες συνήθιζαν να πετούν το ρύζι και να τρώνε μόνο το ψάρι αλλά έπειτα αυτό άλλαξε και “φρεσκάροντας” το ρύζι με λίγο ξύδι ρυζιού ή sake, το κατανάλωναν μαζί με το ψάρι. Επίσης συνδυαζόταν και με μαγειρεμένα ψάρια, όχι μόνο ωμά-αλατισμένα.

Στα μέσα περίπου του 19ου αι. μ.Χ. ένας μάγειρας, ο Hanaya Yohei, παρουσιάζει κάτι αντίστοιχο με το σημερινό Nigiri, και γι’ αυτό τον λόγο θεωρείται ο πατέρας του “sushi”. Συνήθιζε να τοποθετεί φρέσκο ψάρι πάνω σε μπάλες ρυζιού συντηρημένου με ξύδι από ρύζι, τις οποίες πίεζε με τα χέρια για να δώσει την τελική τους μορφή. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει σήμερα αλλά με μεγαλύτερο όγκο τότε.

Οι κυριότεροι τύποι και όροι για το sushi…για να μη σου ακούγονται γιαπωνέζικα

Sashimi
Λεπτές φέτες ωμού ψαριού που σερβίρονται χωρίς ρύζι.

Tuna Sashimi

Nigiri
Λεπτές φέτες ωμού ή και μαγειρεμένου ψαριού και θαλασσινών πάνω σε στρώμα από ρύζι που πιέζεται με δεξιοτεχνία.

Nigiri με τόνο αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλο είδος ψαριού ή θαλασσινών

Maki
Αναφέρεται στα sushi rolls, όπου το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά τυλίγονται σε ρολό με φύλλο φυκιού (nori).

Ένα κλασσικό maki roll

Uramaki
Ονομάζεται το αντίστοιχο sushi roll, όπου το ρύζι είναι στην εξωτερική πλευρά και το φύλλο φυκιού τυλίγεται γύρω από τη γέμιση. Συνηθέστερα θα το δείτε με την αγγλική ονομασία: inside-out.

Uramaki ή inside-out και το συγκεκριμένο είναι Califorina Roll που περιλαμβάνει αβοκάντο, αγγουράκι, μαγιονέζα και ψίχα καβουριού

Temaki
Χωνάκι από φύλλο φυκιού με γέμιση που μπορεί να περιλαμβάνει και ρύζι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά αλλά μπορεί και έχει όλα τα υπόλοιπα εκτός από το ρύζι.

Tamago
Ονομάζεται το sushi που περιλαμβάνει τη γιαπωνέζικη ομελέτα.

Tempura
Πρόκειται για το μείγμα στο οποίο βουτάνε συνήθως τις γαρίδες αλλά και άλλα ψάρια και λαχανικά και δημιουργεί μια τραγανή εξωτερικά κρούστα. Η τηγανισμένη με αυτόν τον τρόπο γαρίδα ονομάζεται «ebi tempura».

Το sushi στη Θεσσαλονίκη “λέει”

Το Asian House έχει όλους τους κύριους τύπους sushi και μπορείτε να συνδυάσετε τις προτάσεις του δημιουργώντας μία γευστική εμπειρία για την παρέα σας που σίγουρα θα σας στείλει…Ιαπωνία. Επίσης, αν δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει τα chopsticks, είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε αλλά καλό είναι να γνωρίζετε ότι το sushi τρώγεται και με τα χέρια.

Πάρτε μια γεύση και επιλέξτε από τον κατάλογο των εστιατορίων Asian House

 

Sashimi σολομού
Καταστήματα Asian House

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 7 & ΠΑΪΚΟΥ, ΚΕΝΤΡΟ
Τ: 2310550100

ΚΟΡΟΜΗΛΑ 3, ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑΚορομηλά 3, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310864005 | 2310864365 | 6980191122

ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ 49, ΤΟΥΜΠΑ
Τ: 2310911100

ΒΑΣ. ΤΑΒΑΚΗ 27, ΘΕΡΜΗ
Τ: 2310468000

ΤAKE AWAY| DELIVERY: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΚΥΡΙΑΚΗ 12:00-01:00

Facebook: Asian House
Instagram: asianhousegr
Website: 
asianhouse.gr

Εν τω μεταξύ στο Τόκυο

Πανηγυρίζουμε ακόμη για το χρυσό μετάλλιο του Στέφανου Ντούσκου στην κωπηλασία, το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος και το χάλκινο μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους, δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο για τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή.

Επίσης, με και οι δύο αθλήτριες μας πέρασαν στον τελικό του άλματος επί κοντώ. Η Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου με άλμα στα 4.55 μέτρα έκλεισαν θέση για τον τελικό της Πέμπτη (13:20 ώρα Ελλάδος) όπου θα γίνει μεγάλη μάχη.

Η Εθνική Πόλο των ανδρών ολοκλήρωσε πρώτη και αήττητη τις προσπάθειές της στον προκριματικό γύρο με νίκη επί των ΗΠΑ (14-5) και τώρα αναμένει το Μαυροβούνιο την Τετάρτη (9:30 ώρα Ελλάδος) στον δρόμο προς τα μετάλλια.