Οπλισμένος με χιούμορ

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Ο «Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικού» βγήκε από την Αθήνα και ξεκίνησε την περιοδεία του μετά τις δύο επιτυχημένες σαιζόν στην πρωτεύουσα και εμείς μιλήσαμε με τον Σπύρο Παπαδόπουλο για τη σάτιρα, την ανάγκη για χιούμορ σε δύσκολες εποχές αλλά και τα επόμενά του βήματα σε θέατρο και τηλερόραση.

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που έκαναν την παράσταση να ξεχωρίσει;
Νομίζω ο καταιγιστικός ρυθμός της και οι πολύ καλές ερμηνείες…

Από τη μέχρι τώρα πορεία της παράστασης στην Αθήνα, ποια σημεία σας μεταφέρουν οι θεατές ότι τους προκάλεσαν σκέψεις;
Ετσι κι αλλιώς το «πίσω κείμενο» είναι παρόν σε όλη την παράσταση και δίνει τροφή για σκέψη. Μιλάμε για μια τρελή κωμωδία αφ ενός και μια ανηλεή σάτιρα της εξουσίας αφ ετέρου.

Το χιούμορ σε περιόδους κρίσης μπορεί να μας εξασφαλίσει εκείνη την απόσταση από τα πράγματα ώστε να τα δούμε πιο ψύχραιμα ή απλώς μας βοηθάει να ξεφύγουμε από μία πιεστική καθημερινότητα;
Το χιούμορ όπως έλεγε κι ο Ντάριο Φο είναι το όπλο στα χέρια των απλών ανθρώπων. Αυτό πιστεύω κι εγώ ότι το χιούμορ έχει διεισδυτικότητα, πολύ μεγαλύτερη από τους ¨δεκάρικους¨ και τα διάφορα ¨επιχειρήματα¨ των πολιτικών.

Όταν παίζετε σε μια παράσταση για πολύ καιρό έχετε ανάγκη αλλαγών ώστε να ανανεώνεται το δικό σας ενδιαφέρον ή αρκεί το ότι αλλάζει κάθε φορά το κοινό;
Το ότι αλλάζει το κοινό είναι ασφαλώς αυτό που δίνει στην κάθε παράσταση άλλο ενδιαφέρον. Ωστόσο συχνά δεν φτάνει αυτό. Χρειάζεται ο ηθοποιός να βάζει σε κάθε παράσταση μικρά ¨στοιχήματα¨ με το εαυτό του δοκιμάζοντας κάτι καινούργιο, είτε πρόκειται για μια κίνηση, είτε για έναν τονισμό, ώστε να κρατάει την αδρεναλίνη του στα… επιθυμητά επίπεδα!

Τι αναζητούν οι άνθρωποι και γεμίζουν τα θέατρα σε περιόδους κρίσης;
Λίγο ταξίδι, λίγο διαφυγή, λίγο ¨οδηγίες¨ για το ¨τι κάνουμε¨ και βέβαια η δύναμη της σάτιρας, που νιώθει ο θεατής, να παίρνει ρεβάνς για 2 ώρες από αυτούς που τους χαλάνε τη ζωή.

Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε έχει τις επιδράσεις της στον καθένα μας. Έχουν αλλάξει πράγματα στον δικό σας τρόπο σκέψης;
Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, πρέπει ν αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Να επανατοποθετηθούμε και απέναντι στις εξουσίες αλλά και απέναντι στους εαυτούς μας και στους συνανθρώπους μας. Ας μην είμαστε τόσο επιεικείς με τον εαυτό μας, έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας.

Έχετε καινούρια σχέδια για την επόμενη χρονιά τόσο στο θέατρο;
Θα ανεβάσουμε σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια «Το Κοροϊδάκι Της Δεσποινίδος» των Τσιφόρου –Βασιλειάδη, με την Κατερίνα Παπουτσάκη, την Τζένη Μπότση, τον Τάσο Γιανόπουλο και τον Ταξιάρχη Χάνο στους κύριους ρόλους.

Θα συνεχιστεί το «Στην Υγειά Μας»;
Φαντάζομαι πως ναι. Δεν το αποφασίζω εγώ, αλλά είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του κόσμου, που νομίζω πως …δεν μπορεί να γίνει αλλιώς!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και για προσκλήσεις εδώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ