Τον πέτυχα μεταξύ προβών καθώς συμμετέχει σε δύο έργα και προετοιμάζεται και τα δύο ταυτόχρονα. Ευγενής, άμεσος και παρά τον περιορισμένο του χρόνο απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και πρόλαβε να φωτογραφηθεί. Ένας ταλαντούχος ηθοποιός που έχει συναίσθηση της εποχής αλλά και φιλοδοξίες αρκεί να μην κινδυνεύει από αυτές.

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Ένα έργο με 3 πρωταγωνιστές και 21 ρόλους, η “Ρομαντική μου Ιστορία” του D.C. Jackson τον φέρνει στη Θεσσαλονίκη, το μήνα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Οπότε από το θέατρο ξεκινήσαμε και στο σινεμά καταλήξαμε.

Ένα έργο με 21 ρόλους και 3 πρωταγωνιστές. Όπως καταλαβαίνεις έχω περιέργεια να μάθω κάτι παραπάνω για αυτή τη «Ρομαντική Ιστορία»;
Είναι ένα έργο που χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο βλέπουμε μια ιστορία, ερωτική, από τη μεριά του άντρα, στο δεύτερο μέρος έχουμε την ίδια ιστορία με μικρές διαφορές από την πλευρά της γυναίκας και το στο τρίτο μέρος βρισκόμαστε σε ίδιο χρόνο και για τους δύο βλέποντας τη συνέχεια της ιστορίας μέχρι το τέλος. Εκτός από τα τρία βασικά πρόσωπα του έργου, τον Τομ, την Έμυ και τη Σάσα, στο έργο έρχονται και πρόσωπα από το παρελθόν του καθενός, όπως παλιοί φίλοι, ερωμένες και εραστές, γονείς, δασκάλοι κτλ. Είναι ένα εξαιρετικά καλά γραμμένο έργο και έτυχε μιας σπουδαίας μετάφρασης.

Για ποιο λόγο θεωρείς ότι το συγκεκριμένο έργο είχε τέτοια επιτυχία και τόσο γρήγορα;
Γιατί μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις με χιούμορ, ειλικρίνεια, με σύχρονη γλώσσα και δεν εξιδανικεύει ούτε ωραιοποιεί τα πρόσωπα και τις καταστάσεις. Μπορεί πολύ εύκολα και ελίσσεται ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει σε όλους μας στην καθημερινότητά μας. Και τέλος μιλάει για μια, ας πούμε, σύγχρονη γενιά που μπορεί πολύ εύκολα να ταυτιστεί με όσα συμβαίνουν στο έργο.

Οι δυσκολίες της ζωής μετά τα τριάντα οδηγούν σε συμβιβασμούς; Ρεαλιστική ή απαισιόδοξη είναι μια τέτοια άποψη;
Δεν θα το έβαζα σε αυτό μόνο το πλαίσιο διότι τότε η απάντηση είναι μονομερής και ξερή. Θα έλεγα δηλαδή ότι μια τέτοια άποψη είναι μάλλον ρεαλιστική. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό πάντα. Οι συμβιβασμοί δεν οδηγούν πάντοτε σε «υποβιβασμό» της ποιότητας της σχέσης ή του έρωτα ή της οικογενειακής ζωής. Εννοώ ότι όταν τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα και οι «κανόνες» του παιχνιδιού είναι κοινοί, τότε αυτός ο συμβιβασμός μπορεί να λειτουργήσει και ευεργετικά.

Πως αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;
Έτυχε. Όταν ήμουν στο παν/μιο μια φίλη μου με προσκάλεσε σε μια θεατρική ομάδα όπου πήγαινε και…το ένα έφερε το άλλο. Έδωσα εξετάσεις έπειτα από κάποια χρόνια και πέρασα στο Εθνικό. Κι από και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο που πήραν.

Η ζωή του ηθοποιού τι σου έχει μάθει μέχρι τώρα;
Δε διαχωρίζω τη ζωή μου από τη ζωή του ηθοποιού. Δεν έχω μάθει τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι θα μάθαινα αν δεν γινόμουν ηθοποιός.
Και τίποτα λιγότερο ίσως…

Πολλοί αυτή την περίοδο της κρίσης βλέπουν τους νέους ανθρώπους – 20αρηδες και 30αρηδες – ως «χαμένες γενιές». Έχει βάση αυτή η αντιμετώπιση ή είναι μια ακόμη υπερβολή;
Αυτό θα το δείξει η ιστορία, αν και πιστεύω ότι χαμένη δεν είναι καμιά γενιά. Δεν ξέρω σε τι μπορεί να οδηγήσει μια τέτοια άποψη ή μια τέτοια…ελπίδα(;). Φαντάζομαι ότι κι αυτοί που το υποστηρίζουν αυτό, θα ήθελαν να βγουν ψεύτες, διότι σε αντίθετη περίπτωση νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια «άκυρη» σύγκριση της μιας γενιάς με μια άλλη, σύγκριση που στερείται νοήματος.

Σε ενοχλεί που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πλέον μια θεατρική ή κινηματογραφική παραγωγή πρέπει να γίνεται με ελάχιστα χρήματα και να έχεις διαρκώς αυτή την πίεση του χαμηλού ή ανύπαρκτου προϋπολογισμού;
Φυσικά και με ενοχλεί και εύχομαι να άλλάξουν τα πράγματα.

Έχεις φιλοδοξίες ή δεν προσφέρεται η εποχή;
Έχω μέχρι εκεί που δεν κινδυνεύω να χαθώ από αυτές. Προσπαθώ να μην υπερεκτιμώ τις δυνατότητές μου, ασχέτως εποχής.

Που θα τον δούμε:
Η Ρομαντική μου Ιστορία
Μέχρι τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου μπορείτε να διεκδικείτε προσκλήσεις για την Πρόβα Τζενεράλε της παράστασης αποκλειστικά για τους αναγνώστες του biscotto.gr ΕΔΩ.

Ο Μάκης Παπαδημητρίου συμπρωταγωνιστεί με την Κατερίνα Λυπηρίδου και τη Σύρμω Κεκέ στο βραβευμένο έργο του Σκωτζέζου D C Jackson που ανεβαίνει στο Θέατρο Αυλαία από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη- Σάββατο, ώρα 21.00
Κυριακή, ώρα: 20.30

Τιμές εισιτηρίου
Γενική είσοδος: 15 €
Φοιτητικό: 12 €
Κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 10 €