Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Aπό τον τρόμο στην αντίσταση – Ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη 1941-1944» του Γιώργου Κεραμιδιώτη θα προβληθεί, με ελεύθερη είσοδο, την Πέμπτη 7 Μαρτίου και ώρα 20.00 στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στο πλαίσιο των 17 + 1 προβολών του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Δήμο Παύλου Μελά.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στη στάση που κράτησαν όχι μόνο οι Γερμανοί, αλλά και οι Έλληνες συνεργάτες τους, την περίοδο της γερμανικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Κεραμιδιώτης ασχολείται με τη δημιουργία ντοκιμαντέρ εδώ και 32 χρόνια και στην ταινία αυτή στηρίζεται στο βιβλίο – προσωπικό ημερολόγιο του Λεωνίδα Ασημακόπουλου, που έμεινε για δύο χρόνια έγκλειστος στο Ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά. Μέσα από τα λόγια του κρατουμένου περιγράφεται η καθημερινότητα στο στρατόπεδο, οι εκτελέσεις που γίνονταν, αλλά και η αγάπη που ο ίδιος έτρεφε για τη γυναίκα του.

Ωστόσο, ο δημιουργός δεν μένει μόνο στο παρελθόν, αλλά προσπαθεί να συνδέσει τα γεγονότα με το σήμερα, εντάσσοντας στην ταινία του συζητήσεις που κατέγραψε μεταξύ νέων παιδιών, Ελλήνων και Γερμανών, για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, αλλά και γενικότερα για τον ναζισμό.

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Παύλου Μελά ΙΡΙΣ και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σάς προσκαλούν να παρακολουθήσετε τις ταινίες τεκμηρίωσης του 21ου ΦΝΘ, που ταξιδεύουν από την Πλατεία Αριστοτέλους και την Προβλήτα στη Σταυρούπολη.

Πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ:

«Aπό τον τρόμο στην αντίσταση – Ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη 1941-1944», Γιώργος Κεραμιδιώτης

Ελλάδα 2018, Έγχρωμο/Ασπρόμαυρο 87’

Σενάριο: Γιώργος Κεραμιδιώτης

Η ταινία αφηγείται γεγονότα που συμβαίνουν στο ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και στη ναζιστική Γερμανία την περίοδο 1941-1944. Όπως σε κάθε πολεμική ταινία, όπου έχουμε στρατό κατοχής, εκτελέσεις, μάχες και πράξεις αντίστασης, έτσι κι εδώ έχουμε φυλακισμένους, αντιστασιακούς, συνεργάτες του εχθρού, αλλά και ιστορίες αγάπης.

Info
Τμήμα Πολιτισμού
τηλ. 2313 302834, 835
Ελεύθερη είσοδος
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στο Κτήριο Κ (βορειοδυτική είσοδος, έναντι δημαρχείου). Η πρόσβαση είναι εύκολη και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ, δρομολόγια 27, 38, 56).

Πηγή: thesstoday.gr