Η νέα σειρά κινουμένων σχεδίων του Netflix τιμά την ελληνική μυθολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με μια ιστορία γεμάτη βία, δράμα, προδοσία και αίμα.

Για την κινηματογραφική βιομηχανία κι όχι μόνο, η ελληνική μυθολογία θα μπορούσε να είναι μια πηγή αστείρευτης έμπνευσης. Ολύμπιοι Θεοί, τέρατα και θνητά πιόνια τους που ξεπερνούν ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά και περιπέτειες για ήρωες που εναντιώνονται σε σκοτεινές δυνάμεις, γεμάτες από προδοσία και ραδιουργία, ανεκπλήρωτους έρωτες και ατελείωτο δράμα, η ελληνική μυθολογία καταφέρνει ακόμα σήμερα να συναρπάσει με τις ιστορίες της ολόκληρο τον κόσμο αφήνοντας ένα ανυπέρβλητο στίγμα στην ποπ κουλτούρα.

Από αυτές τις ιστορίες φαίνεται πως οι Τσάρλι και Βλάσης Παρλαπανίδης άντλησαν την έμπνευσή τους για να μας δώσουν τη νέα πρωτότυπη σειρά κινουμένων σχεδίων του Netflix, με τίτλο «Blood of Zeus» (αρχικά είχε τον τίτλο «Gods and Heroes»), η οποία ακολουθεί την ιστορία του Ηρωνα, ενός νεαρού άντρα ο οποίος ζει εξοστρακισμένος μαζί με τη μητέρα του στα περίχωρα της αρχαίας Ελλάδας, όπου και ανακαλύπτει πως είναι ο τελευταίος μπάσταρδος γιός του Δία. Οταν ένας δαίμονας, ο Σεραφείμ, μαζί με το μοχθηρό στρατό του, καταστρέφουν το χωριό του, μαθαίνει πως οι Μοίρες τον διάλεξαν για να σώσει τον κόσμο από ένα αφυπνισμένο αρχαίο κακό που απειλεί να τον καταστρέψει.

 

Οι προηγούμενες δουλειές των αδερφών Παρλαπανίδη μπορεί να κάνουν αρκετούς να προσπεράσουν χωρίς δεύτερη ματιά τη σειρά, μιας και στο παρελθόν είχαν γράψει το σενάριο της ταινίας του 2011 «Οι Αθάνατοι» σε σκηνοθεσία Ταρσέμ Σινγκ, άλλη μια ταινία βασισμένη στην ελληνική μυθολογία, ενώ έχουν ξανασυνεργαστεί με το Netflix γράφοντας το σενάριο της live action μεταφοράς του διάσημου anime «Death Note».

Ομως εδώ μπορεί στην επιφάνεια η ιστορία του Ηρωνα να έχει όλες εκείνες τις σεναριακές τροπές που έχουμε δει χιλιάδες φορές και σε άλλες ταινίες και σειρές του είδους, αλλά όλο αυτό αποτελεί απλώς το πρόσχημα για να ειπωθεί μια ενδιαφέρουσα επική σαπουνόπερα με κάποιους εξαιρετικά καλογραμμένους χαρακτήρες γεμάτη από ηρωισμούς, απιστίες, βία, προδοσία και φυσικά τεράστια τέρατα. Η σειρά παίρνει ό,τι πιο γνώριμο υπάρχει από κάθε γωνιά της ανθολογίας των διάφορων ελληνικών μύθων και ήδη από τα πρώτα επεισόδια χτίζει έναν κόσμο τόσο απόκοσμο και ξένο όσο ταυτόχρονα και οικείο μαζί, συγχωνεύοντάς τα σε μια πιο σύνθετη και «σύγχρονη» περιπέτεια, με διάφορα flashbacks να γεμίζουν ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειές του.

Αυτό που καταφέρνει όμως να κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον είναι το πόσο καλά η σειρά δίνει στους Ολύμπιους Θεούς μια πιο ανθρώπινη υπόσταση, κάτι που αν και υπάρχει κατά κόρον στην ελληνική μυθολογία, ελάχιστες φορές έχουμε δει να συμβαίνει στις ταινίες και στις σειρές. Κάτω από το σκληρό και επιβλητικό τους προσωπείο, δείχνουν να έχουν αισθήματα αγάπης, ζήλιας, νιώθουν προδομένοι και πληγωμένοι, αλλά και αρκετά ευάλωτοι. Οι ιστορίες του Δία με την Ηρα και του Ηρωνα με τον Σεραφείμ παίρνουν συνεχώς ενδιαφέρουσες τροπές μέχρι το επικό φινάλε που πότε δεν σε κάνει να χάσεις το ενδιαφέρον σου, κρατώντας μια ισορροπία στις όποιες ανατροπές προκύπτουν, με όλο το καστ να δίνει το καλύτερό του εαυτό μέχρι το τέλος. Αυτό που ίσως κρατάει πίσω σε κάποιες στιγμές το σενάριο είναι το πόσο μηδαμινή ανάπτυξη υπάρχει τόσο σε δευτερεύοντες χαρακτήρες και στις ιστορίες τους όσο και σε αρκετούς από τους Ολύμπιους, τόσο που τους κάνει να μοιάζουν χάρτινοι και αχρείαστοι, κάτι που κάνει την σειρά σε σημεία να παραπατά και με δυσκολία να στηρίζει όλο αυτόν τον κόσμο ζωντανό μέσα από τη μυθολογία του.

Αυτό όμως που ποτέ δεν απογοητεύει από την αρχή μέχρι το τέλος είναι η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στο animation, το οποίο μπορεί να έχει επιρροές από γιαπωνέζικα anime, αλλά είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου στην Αμερική. Το στούντιο της Powerhouse Animation, που μας είχε δώσει και πριν λίγο καιρό την επίσης υπέροχη animated μεταφορά του video game «Castlevania» στο Netflix, κρατάει σταθερό το στυλ στο σχεδιασμό των χαρακτήρων του, αλλά μέσα από την τεχνική τους λεπτομέρεια στα τοπία αλλά και στην ένταση που βγαίνει αβίαστα σχεδόν μέσα από τις επικές και άκρως αιματηρές σκηνές δράσης, δημιουργεί μια σκοτεινή και ζοφερή ατμόσφαιρα, κάνοντας εδώ ίσως την καλύτερή του δουλειά μέχρι σήμερα. Σε αυτό βοηθά και το εξαιρετικό ορχηστρικό soundtrack του Πολ Εντουαρντ-Φράνσις, γεμάτο από επικές μελωδίες και χορωδιακά κομμάτια που γεμίζουν κάθε σκήνη με έναν απαράμιλλο δυναμισμό και ένταση θυμίζοντας στιγμές από ταινίες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Κι ως μπόνους στους τίτλους τέλους κάθε επεισοδίου μπορείτε να δείτε τα υπέροχα concept arts των χαρακτήρων και μερικών σκηνών-κλειδιά από το συγκεκριμένο επεισόδιο.

Με το «Blood of Zeus» αυτό που δημιούργησαν τα αδέρφια Παρλαπανίδη μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι το πραγματικά ξεχωριστό. Τιμώντας την ελληνική μυθολογία, τους χαρακτήρες και τις ιστορίες της, δημιουργήσαν κάτι ολόδικό τους ενώ ταυτόχρονα το πανέμορφο animation καταφέρνει να ενισχύσει τη συναρπαστική αφήγηση αντί να την περιορίζει. Το Netflix έχει στα χέρια του άλλη μια υπέροχη σειρά animation η οποία αξίζει να καλωσοριστεί με δάφνες στο ήδη δυναμικό Πάνθεόν του.

Και τα οχτώ επεισόδια της σειράς «Blood of Zeus» προβάλλονται ήδη στην πλατφόρμα του Netflix μεταγλωττισμένα και με ελληνικούς υπότιτλους.

Πηγή: flix.gr