Ο νυχτερινός ουρανός στις 31 Οκτωβρίου θα φωτιστεί από ένα «μπλε φεγγάρι», τη δεύτερη πανσέληνο σε έναν μήνα. Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, καθώς ο σεληνιακός κύκλος δεν είναι συγχρονισμένος με το ημερολογιακό έτος, περίπου κάθε τρία χρόνια παρουσιάζεται το φαινόμενο να κάνει η πανσέληνος δύο φορές την εμφάνισή της μέσα στον ίδιο μήνα.

Η πρώτη πανσέληνος του Οκτωβρίου, γνωστή και ως «φεγγάρι συγκομιδής», θα εμφανιστεί την πρώτη ημέρα του μήνα. Η δεύτερη πανσέληνος, το μπλε φεγγάρι, θα είναι ορατή στις 31 Οκτωβρίου.

Οι κάτοικοι ολόκληρης της Ευρώπης, όπως και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής θα έχουν την τύχη να απολαύσουν το «μπλε φεγγάρι». Η Ινδία και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, επίσης, θα το δουν. Άτυχοι θα είναι οι Αυστραλοί που μένουν στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της χώρας, καθώς δεν θα μπορέσουν να δουν το «μπλε φεγγάρι».

Το γεγονός ότι ονομάζεται «μπλε φεγγάρι» δε σημαίνει απαραίτητα ότι το φεγγάρι θα φαίνεται μπλε, αλλά πιθανότατα λευκό. Ωστόσο, το βαθύ γαλάζιο του νυχτερινού ουρανού μπορεί να επηρεάσει τον χρωματισμό του.

Συνήθως, όταν ένα φεγγάρι παίρνει μια μπλε απόχρωση, αυτό οφείλεται σε σωματίδια καπνού ή σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: cnn.gr