Στη σημερινή σύσκεψη, με θέμα τη σύνταξη πρωτοκόλλου για την εφαρμογή διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους, θα λάβουν μέρος κυβερνητικά στελέχη και οι υπουργοί με σκοπό να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο των προνομίων για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Τα προνόμια, θα σχετίζονται κυρίως με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε εστιατόρια, σε μπαρ, σε θεατρικές παραστάσεις, σε  μουσικές σκηνές, σε χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων κ.α. και οι ιδιοκτήτες των χώρων αναψυχής θα επιλέγουν οι ίδιοι εάν θα προσφέρουν υπηρεσίες μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όλους τους πολίτες, ανεξαιρέτως.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, ότι δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας» είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security».

Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες επιλέξουν να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους πελάτες, θα λειτουργούν χωρίς πρόσθετα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα, είναι ο έλεγχος των εμβολιασμένων πελατών, ο οποίος ενδέχεται να διεξάγεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα «κατεβάζει» στο κινητό του ο υπεύθυνος του χώρου.

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή οι ιδιοκτήτες των χώρων αναψυχής επιλέξουν την είσοδο σε όλους ανεξαιρέτως, θα τηρούνται τα  ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα των χώρων).

Ένα ακόμα θέμα που βρίσκεται στη ατζέντα της σημερινής σύσκεψης, είναι η αύξηση της πληρότητας των τετραγωνικών για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να είναι covid-free.

Από τις προβλέψεις θα εξαιρούνται δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες και Μέσα Μεταφοράς, όπου και δεν θα υπάρχει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη.

Πηγή: athensvoice.gr

Φωτογραφία: pexels.com