Όταν πρόκειται για το καλό κρασί και την ποιότητα στην παραγωγή, τότε όλα ξεκινάνε από τον τρύγο. Τη διαδικασία στην οποία, μετά από τη συνεχή παρακολούθηση της ωρίμανσης, οι σοδειές μαζεύονται την κατάλληλη στιγμή. Το πρώτο που χρειάζεται είναι το μεράκι και η αφοσίωση. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά του τρύγου. Και τη φετινή χρονιά για το Οινοποιείο Βεγορίτις, αυτός ήταν όψιμος και μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Παρότι οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές με τις 54 μέρες ανομβρίας, οι οποίες έδειχναν πως θα είναι μια δύσκολη χρονιά και παρά το γεγονός ότι η ξηρασία που επικράτησε στο Αμύνταιο έδωσε 30% λιγότερη παραγωγή από αυτή που αναμενόταν, οι θερμοκρασίες του Σεπτεμβρίου βοήθησαν στο να έχουμε, όπως όλα δείχνουν, μία καλή και ποιοτική χρονιά όσον αφορά τους λευκούς και ερυθρούς οίνους.

Η «πορεία» του τρύγου

Ο φετινός τρύγος ξεκίνησε με την ερυθρή ποικιλία Merlot και συνεχίστηκε με το Syrah ενώ ακολούθησαν οι λευκές ποικιλίες Gewurztraminer, Sauvignon, Μαλαγουζιά, Chardonnay και Riesling. Σειρά παίρνει η ελληνική ποικιλία Ροδίτης ενώ φέτος ο τρύγος αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 20 Οκτωβρίου, με την κυρίαρχη ποικιλία στην περιοχή του Αμυνταίου που είναι το Ξινόμαυρο.

Όσο λοιπόν απολαμβάνουμε τα προϊόντα της οινοποιίας Βεγορίτις και το άρωμα του κρασιού μας καλεί να γευτούμε την ποιότητα τους, αναμένουμε και τα πρώτα δείγματα λευκών, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν τον Μάρτιο με την ανοιξιάτικη ισημερία.

Στη Vegoritis Winery ο τρύγος έθεσε και φέτος τις βάσεις προκειμένου να απολαύσουμε ακόμη περισσότερες εμπειρίες κρασιού για μία ακόμη φορά. Με το  μεράκι και την αγάπη να βάζουν την υπογραφή τους.