Κάθε χρόνο, η DAAD (Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών) χορηγεί υποτροφίες σε μαθητές και μαθήτριες των Γερμανικών Σχολών του εξωτερικού οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν στη Γερμανία και ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους. Και, όπως κάθε χρόνο, μαθητές και μαθήτριες της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης κρίνονται άξιοι των υποτροφιών αυτών με βάση τα αυστηρά κριτήρια που θέτει η DAAD. Για τη φετινή σχολική χρονιά η ΓΣΘ πήρε τον μέγιστο αριθμό υποτροφιών που δικαιούται κάθε σχολείο του εξωτερικού. Οι μαθητές που κατέκτησαν τις υποτροφίες,  Άνια Γερασίμου, Ναταλία Παπαγερμανού, και Βασίλης Ξανθάκης δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την προοπτική των σπουδών στη Γερμανία.

Άνια Γερασίμου, Βασίλης Ξανθάκης, Ναταλία Παπαγερμανού

Η Ναταλία πρόκειται να σπουδάσει Κτηνιατρική ή Βιολογία στο γνωστό πανεπιστήμιο Freie Universität του Βερολίνου. Ήταν αποφασισμένη να πάει στη Γερμανία γιατί θεωρεί ότι θα της προσφέρει περισσότερες επιλογές για την επαγγελματική της εξέλιξη. Πιστεύει ότι ένα μέρος της επιτυχίας της οφείλεται στην οργάνωση και στη μεθοδικότητα που διδάχτηκε στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικά αναφέρει «έμαθα να είμαι σε μια συνεχή αναζήτηση και έρευνα, να καλλιεργώ τα ενδιαφέροντά μου όπως η τέχνη, ο αθλητισμός, η φωτογραφία, το θέατρο και έτσι απέκτησα σφαιρική γνώση των πραγμάτων. Ως μαθήτρια, μου άρεσαν ιδιαίτερα οι ανταλλαγές και τα ταξίδια που κάναμε στη Γερμανία, καθώς έτσι βγαίναμε από το γνώριμο περιβάλλον και ανακαλύπταμε πτυχές ενός άλλου, διαφορετικού πολιτισμού».

Η Άνια έχει μεγάλη αγάπη για τις ξένες γλώσσες και επέλεξε να πάει στην καλύτερη σχολή Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Germersheim στο Mainz της Γερμανίας. Τα εφόδια που θεωρεί ότι της έδωσε η ΓΣΘ είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος σκέψης, η συναναστροφή με Γερμανούς συμμαθητές και η έκθεση σε μια άλλη κουλτούρα, κάτι στο οποίο συνέβαλαν και τα προγράμματα ανταλλαγής. Μας είπε χαρακτηριστικά «το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μου χάρισε η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης είναι να έχω ανοιχτό πνεύμα και διευρυμένους ορίζοντες».

Ο Βασίλης επιλέγει το κορυφαίο Πολυτεχνείο της Καρλσρούης, με στόχο τις οικονομικές και πολυτεχνικές σχολές. Όπως είπε, «η Γερμανική Σχολή με βοήθησε να βρω την κατεύθυνσή μου. Απέκτησα γνώσεις και σε θεωρητικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. Μέσω των πολλών παρουσιάσεων που έπρεπε να κάνω, καλλιέργησα επικοινωνιακές δεξιότητες που με βοήθησαν και στην κατάκτηση της υποτροφίας, αλλά σίγουρα θα με βοηθήσουν και σε όλη μου τη ζωή».