Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές ποικιλίες απολαμβάνουν μεγάλη εκτίμηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνή οινικό κόσμο. Πέραν του Αγιωργίτικου και του Ξινόμαυρου, πλέον και άλλες ερυθρές ποικιλίες αποκαλύπτουν τη δυναμική τους. Το Wine Law συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει μερικές ενδιαφέρουσες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες, οι περισσότερες εξ’ αυτών άγνωστες πριν από λίγα χρόνια, σήμερα γοητεύουν και κερδίζουν συνεχώς τους λάτρεις των κρασιών.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γιάννης / sommelier Wine Law

Το Λημνιό είναι μία από τις αρχαιότερες ερυθρές ποικιλίες του κόσμου, η οποία αναφέρεται από τον Όμηρο, τον Αριστοτέλη, τον Ησίοδο και τον Πολυδεύκη ως «Λημνία σταφύλη ή άμπελος». Σήμερα, πέρα από τη Λήμνο που είναι και  η πατρίδα της ποικιλίας και μας προσφέρει κρασιά Π.Ο.Π. Λήμνου καλλιεργείται ευρέως στην Κεντρική Μακεδονία και Θράκη δίνοντας εκπληκτικά αποτελέσματα με αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών (Λημνιό Κτήματος Κίκκονες, Λημνιό Κτήματος Βουρβουκέλη). Στη Θράκη είναι ευρέως διαδεδομένη και η καλλιέργεια της ποικιλίας Μαυρούδι, μιας εξίσου αρχαίας ελληνικής ποικιλίας με βαθύ χρώμα και υψηλές τανίνες. Εξαιρετικοί οίνοι είναι το Μαυρούδι του Κτήματος Βουρβουκέλη αλλά και το FineΜαυρούδι από τους Ανατολικούς Αμπελώνες. Το FineMavroudiαπό τους Ανατολικούς Αμπελώνες ωρίμασε για 18 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια ώστε να μαλακώσουν οι τανίνες του και διακρίνεται για το λαμπερό βαθύ πορφυρό του χρώμα, τα αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, κέδρου, αποξηραμένου δαμάσκηνου, σύκου, καφέ και κακάου.

Στην Ήπειρο συναντάει κανείς το Βλάχικο, μια ποικιλία που διακρίνεται για τα αρώματα φρούτων του δάσους, μαύρου πιπεριού, το χαμηλό αλκοόλ και την υψηλή οξύτητα που δίνει στα κρασιά. Το Βλάχικο από το Κατώγι Αβέρωφ και το Βλάχικο του Κτήματος Γκλίναβος αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα της δυναμικής αυτής της ποικιλίας.  Μια σπάνια ποικιλία με υψηλό ποιοτικό δυναμικό στη Θεσσαλία είναι η Λημνιώνα, η οποία χαρακτηρίζεται για το βαθύ χρώμα που δίνει στα κρασιά όπως και για τον κομψό φρουτώδη και βοτανικό χαρακτήρα, με υψηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες. Τόσο η Λημνιώνα από το Κτήμα Θεόπετρα της οικογένειας Τσιλιλή όσο και η Λημνιώνα Ζαφειράκη διακρίνονται για το βαθύ ρουμπινί τους χρώμα και για  τα  αρώματα πικάντικων μπαχαρικών. Μια εξαιρετικά σπάνια ερυθρή ποικιλία είναι το Μούχταρο που διασώθηκε στις προσπάθειες του Αθανάσιου Ζαχαριά και ευδοκιμεί στην Άσκρη Βοιωτίας. Το Μούχταρο από το Κτήμα Μουσών διακρίνεται για το βαθύ πορφυρό του χρώμα, τις μαλακές του τανίνες και τα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών.

Η Μαυροδάφνη είναι γνωστή για τα γλυκά ερυθρά κρασιά που προσφέρει, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μας προσφέρει και εξαιρετικά αποτελέσματα σε ξηρούς οίνους. Είναι μια ποικιλία που προσφέρει βαθύχρωμα κρασιά με αρωματικό χαρακτήρα κόκκινων φρούτων, σταφίδας, βοτάνων και μπαχαρικών, ενώ ιδιαίτερα γνωστός είναι και ο κλώνος της ποικιλίας με το όνομα Τσίγκελο. Συχνά, η Μαυροδάφνη αναμειγνύεται με άλλες ερυθρές ποικιλίες όπως με το Μαύρο Καλαβρυτινό, όπως στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, ένα κρασί με φρουτώδη χαρακτήρα, αρώματα βοτάνων, μπαχαρικών, βανίλιας και καλοδουλεμένες τανίνες. Στην δυτική Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο και την Τήνο συναντάται ο Αυγουστιάτης, ο οποίος μας δίνει κρασιά με βαθύ κόκκινο χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων και βύσσινου.

Η Μανδηλαριά είναι μια ποικιλία που εντοπίζεται κυρίως στην Κρήτη, στην Πάρο και στη Ρόδο, συμμετέχοντας μαζί με άλλες ποικιλίες για τη δημιουργία εξαιρετικών κρασιών. Ένας πολύ ενδιαφέρον κλώνος της Μανδηλαριάς, είναι η Μαύρη Κοντούρα Κύμης, την οποία αναβίωσε ο Απόστολος Μουντρίχας στην Εύβοια και παρουσίασε την Μαυροκοντούρα, ένα κρασί με ρουμπινί χρώμα, βελούδινες τανίνες, φρουτώδη και μπαχαρένια αρώματα σε συνδυασμό με αρώματα βανίλιας και καφέ. Μια ανερχόμενη ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στις Κυκλάδες είναι το Μαυροτράγανο. Το Μαυροτράγανο του συνεταιρισμού Σαντορίνης SantoWinesδιακρίνεται για το γεμάτο του σώμα, τις πλούσιες τανίνες, το βαθύ κόκκινο χρώμα, την πικάντικη μύτη που συνδυάζει αρώματα μαύρων φρούτων, μαύρου πιπεριού, βανίλιας και δρυός. Στην Κρήτη η ερυθρή ποικιλία που κυριαρχεί είναι το Λιάτικο, μια ποικιλία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τόσο ξηρών όσο και γλυκών κρασιών και διακρίνεται για το απαλό χρώμα που δίνει στα κρασιά και τον ανθικό χαρακτήρα. Ο Δαφνιός του Δουλουφάκη είναι ένα Λιάτικο Π.Ο.Π. Δαφνές στο οποίο μπορεί κανείς να διακρίνει αρώματα μαύρων φρούτων και μπαχαρικών και να εντοπίσει νότες δέρματος με την παλαίωση του.

Οι παραπάνω ποικιλίες έχουν αναπτύξει μια τεράστια δυναμική τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην οινική αγορά. Μερικές από αυτές έχουν καθιερωθεί ως ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ενώ κάποιες άλλες βρίσκονταν υπό εξαφάνιση, αναβίωσε η καλλιέργεια τους και πλέον αναζητείται η πλήρη δυναμική τους. Το Wine Law σας προτείνει να τις δοκιμάσετε και να επιλέξετε την αγαπημένη σας.

To Wine Law προτείνει

Λημνιό Κτήμα Βουρβουκέλη 2016, Π.Γ.Ε. Άβδηρα, 13,5% , 13,80€

Fine Mavroudi Anatolikos Vineyards 2016, BIO, Άβδηρα Θράκης, 14,5%, 25,00€

Βλάχικο Rossiu di Munte, Κατώγι Αβέρωφ, 2016 Π.Γ.Ε. Ιωάννινα, 12%,24,80€

ΛημνιώναΖαφειράκη 2017, BIO, Π.Γ.Ε. Τύρναβος, 13%, 18,70€

Μούχταρο Κτήμα Μουσών 2017, Π.Γ.Ε. Θήβα, 13%, 12,60€

Lexis M Μαυροδάφνη Αμπελώνες Ζαχαριά 2016, Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος, 13,5%, 17,50€

Μαυροδάφνη 60% – Μαύρο Καλαβρυτινό 40%  Domain Μέγα Σπήλαιο Vintage 2013,  Π.Γ.Ε. Αχαΐα, 14,5%, 17,50€

Αυγουστιάτης Κτήμα Μερκούρη 2016, Π.Γ.Ε. Ηλεία, 13%, 17,60€

Μαυροκοντούρα, Κτήμα Αβαντίς 2016, Π.Γ.Ε. Εύβοια, 13%, 15,20€

Μαυροτράγανο, SantoWines 2016, ΒΙΟ, Π.Γ.Ε. Κυκλάδες, 13%, 46,50€

Δαφνιός Δουλουφάκη 2016, Λιάτικο, Π.Ο.Π. Δαφνές, 13,5%, 6,90€