Σ’ ένα από τα ήσυχα στενά στα Λαδάδικα μάς περιμένει ένας νέος χώρος για να «σουρτουκέψουμε» στις γεύσεις. Σίγουρα το όνομα τραβάει την προσοχή, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Από την πρώτη στιγμή εισπράττεις ένα πνεύμα φιλοξενίας και νιώθεις σαν να έχεις ξαναέρθει. Ο χώρος χαρακτηρίζεται από άνεση και απλότητα, με εύστοχους χρωματικούς τόνους να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα στοιχεία του κτιρίου. Θα λέγαμε ότι ως προς τη διακόσμηση ανήκει στα πιο καλαίσθητα μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης, ξεφεύγοντας από τα κλισέ και έχοντας έναν δικό του χαρακτήρα.

Δημιουργική κουζίνα με προτάσεις για όλους

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της «Σουρτούκω» φαίνεται και στα πιάτα του μενού. Η μεγάλη ποικιλία στα ορεκτικά σάς προδιαθέτει για ένα ξεκίνημα με μεζέδες και τσιπουράκι. Οικείες προτάσεις, αλλά μ’ ένα δημιουργικό άγγιγμα, σας προτρέπουν να απλώσετε πολλά πιάτα στο τραπέζι. Ο λευκός ταραμάς σερβίρεται με μελάνι σουπιάς, τα τυριά σερβίρονται ως μιλφέιγ, με τραγανό φύλλο πευκόμελο Χαλκιδικής και ξηρούς καρπούς, το μπουγιουρντί γίνεται στο τηγάνι και έχει επιπλέον Απάκι Κρήτης, στις πατάτες μπορείτε να επιλέξετε baby σωτέ με γαλομυζήθρα Κρήτης και φρέσκα μυρωδικά ή τηγανιτές πατάτες με κασέρι Σοχού.

Μιλφέιγ τυριών με πευκόμελο Χαλκιδικής και φιστίκι Αιγίνης

Οι προτάσεις τυριών συνδυάζονται με δημητριακά και μαρμελάδες ή τσάτνεϊ, όπως η Γραβιέρα Κρήτης με δημητριακά και μαρμελάδα από φρούτα του δάσους ή το Λαδοτύρι Μυτιλήνης με τσάτνεϊ τομάτας. Και στα θαλασσινά υπάρχουν αντίστοιχες ενδιαφέρουσες προτάσεις. Το καπνιστό Σκουμπρί σερβίρεται με σαλάτα από φακές και κρέμα αβοκάντο, το χταπόδι προτείνεται σε δύο εκδοχές, χταποδοκεφτέδες με σάλτσα ταχίνι και lime ή στη σχάρα με σαλάτα πλιγούρι, κρίταμο και τοματίνια γλασέ. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το Πυργάκι Μανιταριών, με μαριναρισμένα τρυφερά μανιτάρια, γαλοτύρι, λάδι βασιλικού και φρέσκο θυμάρι.

Σαλάτα Ρόκα με Αράβικα πιτάκια, σταφίδα ξανθή, γαλοτύρι, pesto λιαστής τομάτας, βαλσάμικο με σύκο και ντρέσινγκ μελιού

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο υπόλοιπος κατάλογος, με επιλεγμένες σαλάτες που έχουν ελκυστικούς συνδυασμούς λαχανικών, τυριών, φρούτων, παξιμαδιών και αντίστοιχα ντρέσινγκ. Για παράδειγμα, η σαλάτα «Σουρτούκω» είναι μία μεσκλάν με καρότο, κρασοτύρι Πάρου, κοτόπουλο, φυστίκι Αιγίνης, κρουτόν από κουλούρι Θεσσαλονίκης και ντρέσινγκ πορτοκαλιού, στην κλασσική Χωριάτικη προστίθεται κρίταμο και παξιμάδια χαρουπιού, ενδιαφέρουσα πρόταση είναι και η Εξωτική, μία μεσκλάν με ανανά, ξερό σύκο, παστέλι φουντουκιού, τοματίνια, μαύρο σουσάμι και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών.

Γαρίδες στη σχάρα με κρέμα παντζαριού και σαλάτα μεσκλάν

Τα κυρίως πιάτα χωρίζονται σε επιλογές θαλασσινών και κρεατικών. Στα θαλασσινά, το «ψιλό» ψάρι έχει την τιμητική του, με γαύρο φιλέτο στο τηγάνι με sauce γιαουρτιού και σαρδέλα σχάρας με λαδολέμονο μαϊντανού. Μπορείτε να δοκιμάσετε, επίσης, δύο προτάσεις με γαρίδες, σαγανάκι ή σχάρας με κρέμα παντζαριού. Το θράψαλο σερβίρεται ψημένο στη σχάρα με τυριά και φρέσκα μυρωδικά, ενώ ένα πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι το Ριζότο με μελάνι σουπιάς, καραμελωμένη σουπιά, γλυκάνισο και παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης.

Θράψαλο στη σχάρα με τυριά και φρέσκα μυρωδικά

Στα κρεατικά οι επιλογές είναι, επίσης, δημοφιλείς. Ο γύρος είναι χειροποίητος από μπριζόλα λαιμού και πίτες στη σχάρα, το λουκάνικο είναι Τζουμαγιάς και σερβίρεται με ψητά λαχανικά στη σχάρα, τα μπιφτέκια είναι μοσχαρίσια και σερβίρονται πάνω σε μπαγκέτα με σάλτσα τομάτας και sauce γιαουρτιού, το κοτόπουλο το απολαμβάνετε είτε ως τηγανιά με σόγια, μελίχλωρο τυρί Λήμνου και σουσάμι είτε κομμένο ταλιάτα με σαλάτα πλιγούρι και sauce αβοκάντο. Η πανσέτα είναι φούρνου, περνάει λίγο από τη σχάρα και σερβίρεται με πουρέ καρότου και ψητά λαχανικά. Τέλος, για τους λάτρεις των steaks, προτείνουμε μια μοσχαρίσια Τ-bone με κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, καραμελωμένα τοματίνια και λάδι τρούφας.
Επίσης, οι τιμές των κρασιών είναι εξαιρετικές και μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας συνοδεύοντάς το με εμφιαλωμένο κρασί.

Προτάσεις για vegans και κατάλογος σε γραφή Braille

Από το μενού δε λείπουν ειδικές προτάσεις για τους vegans αλλά και για τους vegetarians με νόστιμα πιάτα, θρεπτικά και χαμηλής θερμιδικής αξίας. Έτσι όλοι μπορούν να απολαύσουν το ουζάκι ή το κρασί τους και ειδικά αν ανήκουν στην ίδια παρέα, πλέον δεν υπάρχει λόγος κάποιος να νιώθει καταπιεσμένος.
Μία άλλη σημαντική παρατήρηση είναι ότι υπάρχει ξεχωριστός κατάλογος σε γραφή Braille για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Μ’ αυτόν τον τρόπο η ήδη φιλόξενη «Σουρτούκω» διευρύνει το πνεύμα φιλοξενίας της αφού είναι έτοιμη να υποδεχθεί περισσότερους φίλους του καλού φαγητού.

Αν το «στοίχημα» για ένα νέο εστιατόριο είναι όχι απλώς να το επισκεφθείτε, αλλά να το ξαναπροτιμήσετε και να το συστήσετε σε φίλους, είμαστε σίγουροι ότι η «Σουρτούκω» θα το κερδίσει.

Περιοχή
Κέντρο

Διεύθυνση
Λυκούργου 3, Λαδάδικα

Τηλέφωνο
2310555325

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ