Με τρία τρίωρα σεμινάρια για τον ελληνικό κινηματογράφο που θα ολοκληρωθούν με ένα σινέ-περίπατο συνεχίζεται η σειρά σεμιναρίων της Thessaloniki Walking Tours, με εισηγητές την Λίνα Μυλωνάκη, δημοσιογράφο, ιστορικό κινηματογράφου και Δρ. κινηματογραφικών σπουδών και τον Γιάννη Γκροσδάνη, δημοσιογράφο και κριτικό κινηματογράφου. Τα κινηματογραφικά σεμινάρια θα γίνουν στο φιλόξενο πατάρι του βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδη:  Πέμπτη 27 Απριλίου, Πέμπτη 4 Μαΐου και Πέμπτη 11 Μαΐου, 6 – 9 μμ. Τα σεμινάρια συμπληρώνονται από την διαδρομή «Σινέ- περίπατος στη Θεσσαλονίκη» την Κυριακή 21 Μαΐου.

Πρόγραμμα Σεμιναρίων και Θεματολογία
Πέμπτη 27 Απριλίου
Ελληνικός κινηματογράφος: Από το λαϊκό στο καλλιτεχνικό σινεμά.

Βασικές θεωρητικές, μεθοδολογικές και κριτικές προσεγγίσεις που κυριαρχούν στην έρευνα για τον ελληνικό κινηματογράφο, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζεται μια σύντομη επισκόπηση των πιο αντιπροσωπευτικών στιγμών στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και γίνονται αναφορές στις επικρατέστερους τρόπους ιστορικής θεώρησης του ελληνικού σινεμά. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζεται:

– Ο ελληνικός δημοφιλής (λαϊκός) κινηματογράφος των δεκαετιών του ’50 και του ’60, με ξεχωριστές «στάσεις» στις ταινίες της λεγόμενης Αθηναϊκής Σχολής (Γιώργος Τζαβέλλας, Φρίξος Ηλιάδης, Μιχάλης Κακογιάννης, Ντίνος Δημόπουλος) και στις νεορεαλιστικές απόπειρες της εγχώριας κινηματογραφίας (Γρηγόρης Γρηγορίου, Στέλιος Τατασόπουλος, Γκρεγκ Τάλλας), καθώς και στους πρώτους Έλληνες δημιουργούς (Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Κούνδουρος).

– Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στροφή από το λαϊκό στο μαζικό κινηματογράφο, στον πληθωρισμό, στην τυποποίηση και στην σταδιακή ύφεση της κινηματογραφικής παραγωγής, καθώς και στην εμφάνιση ενός νέου, ανεξάρτητου, καλλιτεχνικού σινεμά.

– Ο νέος ελληνικός κινηματογράφος και οι δημιουργοί του Αγγελόπουλος, Βούλγαρης, Νικολαΐδης, Παναγιωτόπουλος, με τις διαφορετικές όψεις του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου και των δημιουργών του.

 

Πέμπτη 4 Μαΐου
Σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος: Ανάκαμψη, κρίση, ταυτότητες.

Η ανάκαμψη του ελληνικού κινηματογράφου στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και η ανοδική του πορεία, κυρίως στα διεθνή φόρα, την τελευταία πενταετία. Γίνονται αναφορές στην εμφάνιση του Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου, την επανεμπορευματοποίηση των ειδών και τη σύγχρονη γραφή των νέων Ελλήνων σκηνοθετών, την επίκαιρη θεματολογία των ταινιών, που εμπνέονται από την κρίση, τη δημιουργία ενός ιδιότυπου “guerilla cinema” αλλά και του ίδιου του τρόπου παραγωγής τους, που έχουν διαμορφώσει ένα θετικό ρεύμα της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας απέναντι στον ελληνικό κινηματογράφο. Εξετάζονται τα είδη και η ταυτότητα των ταινιών από τις οποίες συγκροτείται σήμερα ο ελληνικός κινηματογράφος και συζητούνται οι κυρίαρχες απόψεις για τη παραγωγή, διανομή και πρόσληψη του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, εντός και εκτός των συνόρων, ιδιαίτερα μέσω του διεθνούς θεσμού των κινηματογραφικών φεστιβάλ.

 

Πέμπτη 11 Μαΐου
Κινηματογράφος και Θεσσαλονίκη

Η ενότητα αυτή εστιάζει το ενδιαφέρον της στην κινηματογραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης, δίνοντας έμφαση στον καθοριστικό ρόλο της πόλης στην εμφάνιση και στην εδραίωση της κινηματογραφικής τέχνης πανελλαδικά. Γίνεται συνοπτική αναφορά σε μια από τις πιο σημαντικές ιστορίες της Θεσσαλονίκης – αυτήν της Κινηματογραφικής Λέσχης της «Τέχνης» και του Παύλου Ζάννα, που άνοιξαν το δρόμο για τη λειτουργία των κινηματογραφικών λεσχών, την ίδρυση κινηματογραφικών περιοδικών (Οθόνη, Τσόντα, Κινηματογραφικά Τετράδια) και την καλλιέργεια του σινεφίλ κοινού της πόλης.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την ιστορία του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καταλυτική συμβολή του στη διάδοση του ελληνικού κινηματογράφου μεταπολεμικά. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα παρουσιαστούν σημαντικές ταινίες και δημιουργοί που προβλήθηκαν και αναδείχθηκαν μέσα από το Φεστιβάλ, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εγχώριας κινηματογραφίας.

Η ενότητα θα «κλείσει» με τις όψεις της κινηματογραφημένης Θεσσαλονίκης, όπως την αποτύπωσε ο ελληνικός κινηματογράφος, δίνοντας τη «σκυτάλη» στον κινηματογραφικό περίπατο που θα ολοκληρώσει τον κύκλο σεμιναρίων.

info
Κυριακή 21 Μαΐου
Σινε- περίπατος για το κοινό των σεμιναρίων με έναρξη από τον Λευκό Πύργο στις 11 πμ
Συμμετοχή: 45 ευρώ (περιλαμβάνονται τα σεμινάρια, η διαδρομή αλλά και συμπληρωματικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή)
Χώρος: βιβλιοπωλείο «Κωνσταντινίδη», Μητροπόλεως 92
Πληροφορίες/ κρατήσεις: [email protected] & 6978186900- 1