ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Φεβρουαρίου 1843 πεθαίνει από εγκεφαλική συμφόρηση ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο «Γέρος του Μωριά», ο οποίος είχε και πειρατική δράση λίγα χρόνια πριν την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Τα «Μαύρα πλοία»: Οι πειρατές του Βορείου Αιγαίου της μοίρας «Ολυμπος».

Οι αρματολοί του Ολύμπου το 1807 βγήκαν στη θάλασσα, ναυπήγησαν μεγάλα σκαριά και τα έβαψαν μαύρα. Ήταν τα περίφημα μαύρα καράβια που έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των Οθωμανών στο Αιγαίο.

Η «Μαύρη μοίρα»

Μια διαφορετική περίπτωση «πειρατείας» συναντούμε στο Βόρειο Αιγαίο στις αρχές του 19ου αιώνα. Σε μεγάλη σύσκεψη στη Σκιάθο συγκροτήθηκε ένας στόλος από 70 περίπου πλοία. Έβαψαν τα σκαριά και τα πανιά τους μαύρα ώστε να προκαλούν φόβο στον εχθρό αλλά και να περνούν απαρατήρητοι τη νύχτα. Η μεγάλη έκπληξη ήταν ο διοικητής του στολίσκου «Όλυμπος», που δεν ήταν άλλος από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που δρούσε ως πειρατής, αυτή τη φορά, όμως, ήταν υπεύθυνος για την περιφρούρηση από το Λιτόχωρο μέχρι το Άγιο όρος.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ορίστηκε υπασπιστής του βασιλιά Όθωνα, υπαγόρευσε τα απομνημονεύματά του, που διασώζονται ως μια από τις σημαντικότερες πηγές για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Τον Φεβρουάριο του 1843, επιστρέφοντας από γλέντι στα ανάκτορα, ένιωσε μια αδιαθεσία που εξελίχθηκε σε εγκεφαλική συμφόρηση. Εξέπνευσε στο κρεβάτι του την 4η/15η Φεβρουαρίου και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Αθηνών (Α΄Κοιμητήριο), με την πομπή να ακολουθεί χιλιάδες κόσμου.

Στη φωτογραφία, το περίφημο «Μαύρο καράβι της Μαύρης μοίρας του Ολύμπου», του οποίου κυβερνήτης ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ένα ακριβές ομοίωμα κατασκευασμένο από τον κορυφαίο Έλληνα μικροναυπηγό Δημήτριο Μάρα, ο οποίος έχει στη συλλογή του και τα 25 καράβια της επαναστάσεως του 1821!

Κείμενο: Παναγιώτης Δημήτρης Γεωργίου | Πειρατολόγιο
Φωτογράρος: Αδάμος Θοδωρής