Μια εκπομπή γεμάτη όμορφες εικόνες, παρεΐστικο κλίμα, απρόοπτα αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία που δίνονται με χιούμορ. Αυτό είναι το «World Party» και είναι μια ιδέα των Θεσσαλονικιών Σάκη Τανιμανίδη και Γιώργου Μαυρίδη, που κάνουν μία στάση για να μας μιλήσουν για το πώς ξεκίνησαν, πως ετοιμάζουν τα ταξίδια και τις εκπομπές τους αλλά και πως περνάνε όταν επιστρέφουν στην πόλη. Let’s (world) party!

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Φυσικά τους πετύχαμε σε γυρίσματα και σε μακρινή χώρα και ήταν μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσουμε τι συζήτηση από εκεί. Από τα ταξίδια που τους αρέσουν και που έγιναν εκπομπή.

Ας πούμε ότι η ιστορία σας ξεκινάει κάπως έτσι: «δύο κολλητοί αποφασίζουν να κάνουν μια εκπομπή που θα παρουσιάζει αυτό που τους αρέσει περισσότερο, τα ταξίδια». Το επόμενο βήμα, για να συνεχιστεί η ιστορία ποιο ήταν;
Σάκης: Το επόμενο βήμα ήταν το μετέωρο βήμα του πελαργού. Ήταν δηλαδή μια ομάδα φίλων που έπρεπε να πείσει τις μεγάλες τηλεοπτικές εταιρίες ότι είναι καλή ιδέα το να ταξιδεύουν όλο τον κόσμο, να κάνουν χαβαλέ, να ζουν μοναδικές εμπειρίες και στο τέλος να πληρώνονται για να βγαίνει όλο αυτό στην τηλεόραση. Εσύ τι θα έλεγες αν ήσουν το κανάλι;
Γιώργος: Το επόμενο βήμα ήταν να κάνουμε ένα πιλοτικό επεισόδιο ώστε να δώσουμε στους ενδιαφερόμενους τι ακριβώς έχουμε στο μυαλό μας. Το υλοποιήσαμε και μετά αναζητήσαμε τηλεοπτική στέγη. Όλα έγιναν άκρως επαγγελματικά.

Πόσο καιρό παίρνει περίπου η προετοιμασία μιας εκπομπής;
Σάκης: Το World Party στο θέμα προετοιμασίας είναι σαν μια κλασική, ελληνίδα γυναίκα! Θα της πάρει αρκετή ώρα πριν ολοκληρώσει την προετοιμασία της για να “βγει”. Τα πάντα ξεκινάν με την επιλογή των προορισμών, και στην συνέχεια υπάρχει αρκετή δουλειά γραφείου για την έρευνα, επαφές, email, εισιτήρια, διαμονή, κτλ. Όλο αυτό δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια, αλλά μπορώ να σου πω ότι είναι κοντά στο 25% του συνολικού χρόνου που καταναλώνουμε για την ολοκλήρωση μιας εκπομπής.
Γιώργος: Υπάρχουν φορές που τα παιδιά ψάχνουν 2 και 3 μήνες πιο πριν κάνοντας έρευνα για το μέρος που θα πάμε και άλλες φορές απλά τα βρίσκουμε μπροστά μας τα θέματα τελείως κατά τύχη…

Πως επιλέγετε τους προορισμούς που παρουσιάζονται;
Σάκης: Επειδή τα πάντα γυρνάνε γύρω και εξαρτώνται από τον προορισμό που πηγαίνουμε, παίρνουμε πολύ σοβαρά το θέμα της επιλογής. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούμε επιστημονικές μεθόδους ανάλυσης των επιλογών, όπως τηλεπροβλέψεις από αξιόλογους αστρολόγους. Όταν μάλιστα έχουμε δυσκολίες καταφεύγουμε και σε πιο δραστικές λύσεις, όπως κάρτες ταρώ και φυσικά την αλάνθαστη λύση της ρήψης κέρματος.

Θα μου πείτε ένα – δυο από τα πιο αξιοπερίεργα που σας συνέβη σε κάποιο από τα πρόσφατα ταξίδια σας;
Γιώργος: Αξιοπερίεργα γίνονται συνέχεια και είναι πάρα πολλά, απλά σίγουρα ένα από αυτά που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν η επαφή μας με την φυλή των Χατζάμπε στην Τανζανία που περάσαμε μια νύχτα μαζί τους στις σκηνές μέσα στην έρημο της Αφρικής!

Χρησιμοποιείτε πάρα πολύ το χιούμορ σας και στον τρόπο παρουσίασης και για να πλησιάσετε τους ανθρώπους που συναντάτε. Έχει συμβεί λόγω διαφορετικής κουλτούρας να παρεξηγηθεί αυτό;
Γιώργος: Όχι πότε, οι μόνοι που παρεξηγούν το χιούμορ μας είναι οι ίδιοι οι τηλεθεατές πολλές φορές, χωρίς ευθύνονται πάντα αυτοί, απλά δυστυχώς είναι πολύ περιορισμένος ο χρόνος για να δείξουμε ολόκληρο τον χαβαλέ που γίνεται και από τις δύο πλευρές. Βλέπουν μόνο κάποιες στιγμές και αυτό το κάνει εύκολα παρεξηγήσιμο.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο κέρδος σας ως ταξιδιώτες γενικά αλλά και μέσα από τη διαδικασία της εκπομπής;
Σάκης: Η δυνατότητα της σύγκρισης. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να συγκρίνεις, κριτικά, πρόσωπα και καταστάσεις.
Και τα ταξίδια μας σε ολόκληρο τον κόσμο, μας έδωσαν ακριβώς αυτήν την δυνατότητα…της σύγκρισης!
Γιώργος: Ότι γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και εκπαιδευόμαστε καθημερινά μέσα από αυτά που βιώνουμε ταξιδεύοντας.

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να έχει στο μυαλό του ο καθένας μας όταν ξεκινάει ένα ταξίδι;
Σάκης: 1)Να περάσει καλά, 2) Να περάσει καλά, 3) και να περάσει καλά!
Γιώργος: Εγώ θα πω μόνο ένα. Να μην έχει το μυαλό του πίσω από εκεί που ξεκίνησε. Αλλιώς καλύτερα να μην πάει!

Αν ήσασταν από άλλη χώρα και είχατε αντίστοιχη εκπομπή σε ξένο κανάλι, σε ποια σημεία της Ελλάδας θα επιλέγατε να κάνετε γυρίσματα για το World Party;
Γιώργος: Θεσσαλονίκη εννοείται, Αθήνα, Κρήτη, Μύκονο, Κεφαλονιά, Γαύδο, Πελοπόννησο και φυσικά Κύπρο!

Θα μπορούσαμε να δείξουμε τη χώρα μας και τους ανθρώπους της με εναλλακτικούς τρόπους προς το εξωτερικό, πέρα από τις συνηθισμένες καμπάνιες τουρισμού;
Σάκης:  Δε νομίζω να υπάρχει άλλος τρόπος για την ανάδειξη του Ελληνικού τουρισμού από τις μέχρι τώρα προσπάθειες του Υπουργείου. Οι άνθρωποι τα έχουν δοκιμάσει όλα…και διαφημιστικές ταμπέλες στα ελληνικά αεροδρόμια έχουν βάλει για να τις βλέπουν οι τουρίστες που ήδη έχουν έρθει στη χώρα μας, και παντού στο εξωτερικό υπάρχουν διαφημίσεις για την Ελλάδα μας (ειλικρινά σε όλο τον κόσμο δεν έχω δει ούτε μια διαφήμιση, ούτε μια μικρή αφισούλα σε κάποιο τουριστικό γραφείο για την Ελλάδα)
Για να μιλήσω πιο σοβαρά, είναι κρίμα να έχουμε την πιο ωραία με διαφορά χώρα του πλανήτη και να μην εκμεταλλευόμαστε αυτήν την “περιουσία” μας στο ελάχιστο. Το μόνο που χρειάζεται είναι δημιουργικό μυαλό και όρεξη για αλλαγή. Τα χρήματα θα βρεθούν και θα αποδώσουν μάλιστα στο μέλλον στο πολλαπλάσιο!
Γιώργος: Εντάξει πλάκα κάνεις τώρα. Ποια καμπάνια; Ούτε μία φορά δεν έχω δει σε καμία χώρα που έχω πάει μια αφίσα της Ελλάδας μας. Οι εναλλακτικές μας μάραναν.

Τα άμεσα σχέδια σας για την εκπομπή ποια είναι;
Σάκης: Τα άμεσα είναι να τελειώσει με το καλό το σχολείο και να μπει σε μια καλή σχολή. Από εκεί και πέρα μας ενδιαφέρει η επαγγελματική της αποκατάσταση. Άντε και να βρει ένα καλό παιδί που να την αγαπάει σαν εκπομπή και να την φροντίζει.
Γιώργος: Δε γνωρίζω τίποτα για το μέλλον, αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να καθίσω λίγο Ελλάδα και να συγκεντρώσω δύναμη γιατί πέρα από την εκπομπή έχω και ένα μαγαζί και μια οικογένεια να δω και πρέπει να είμαι και λίγο δίπλα τους.

Όταν δεν ταξιδεύετε και είστε στη Θεσσαλονίκη, τι σας αρέσει να κάνετε περισσότερο;

Σάκης: Να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, να αθλούμαι καθημερινά, να πηγαίνω σινεμά και να βρίσκομαι όσο το δυνατόν περισσότερο με τους φίλους μου και τους ανθρώπους που αγαπάω!
Γιώργος: Μπαρότσαρκες στο κέντρο, βόλτες με τον σκύλο μου, τατουάζ και να παίζω ποδόσφαιρο με φίλους μου.

Info
Η εκπομπή “World Party” μεταδίδεται την Τρίτη στις 22:30 από την τηλεόραση του Alpha.
Επίσημη σελίδα στο facebook: World Party Tv Show