Το Σάββατο 19 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε διεπιστημονικό συμπόσιο για τη ρετσίνα που διοργανώθηκε από το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά, επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους μοιράστηκαν γνώσεις και απόψεις γύρω από τη χρήση της ρητίνης στην οινοποιητική τεχνική, και έριξαν φως σε άγνωστες πτυχές του παλαιότερου από τα κρασιά της παγκόσμιας οινικής σκηνής.

Διατρέχοντας μια χρονική περίοδο που εκτείνεται από την προϊστορική περίοδο έως το σήμερα, μέσα από μελέτες, πειραματικές έρευνες και προσωπικές μαρτυρίες που αφορούν τη διαχρονική σχέση του σταφυλιού και της ρητίνης, σε τομείς όπωςη ιστορία, ηαρχαιολογία, η λαογραφία, η λογοτεχνία και ηχημεία, εκατοντάδες άνθρωποι που παρακολούθησαν το συμπόσιο από κοντά ή σε ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο, είχαν τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά και να ανακαλύψουν τις ποιοτικές δυνατότητες ενός από τα πιο εμβληματικά προϊόντα του γαστρονομικού μας πολιτισμού.

Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με μια γιορτή, ένα γαστρονομικό φεστιβάλ με ζωντανή μαγειρική και παραδοσιακά τρόφιμα από επιλεγμένες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, που ανέδειξε την άρρηκτη σχέση της ρετσίνας με το φαγητό μέσα από τη δημιουργία αμέτρητων γευστικών συνδυασμών.