Η κατάργηση των μέτρων μπαίνει στην πρώτη γραμμή αυτή την εβδομάδα, καθώς δεν αποκλείεται να έχουμε νέα άρση και χαλάρωση στα ελάχιστα μέτρα που είναι σε ισχύ. Εξετάζονται αλλαγές στην εστίαση και στα γήπεδα.

Στην κατάργηση μέτρων για την προστασία κατά του κορονοϊού φαίνεται πως θα προχωρήσει η Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Η νέα χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού φαίνεται πως θα αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, με την κατάργηση κάποιων περιορισμών σε εστίαση, διασκέδαση αλλά και στα γήπεδα. Μάλιστα, εξετάζεται η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά τις απόκριες, η επιτροπή φαίνεται να κλίνει υπέρ των καρναβαλικών εκδηλώσεων, όχι όμως και των παρελάσεων, ωστόσο το πρωτόκολλο είναι κάτι που θα συζητηθεί.

Ήδη βέβαια ο κύβος ερρίφθη για απόλυτη απελευθέρωση της χώρας από τα μέτρα, ενώ ήδη τα περισσότερα έχουν καταργηθεί στην πράξη.

Για παράδειγμα στην εστίαση δεν φαίνεται να υπάρχει πια κανένα μέτρο, μετά την απελευθέρωση του ανώτατου αριθμού των ατόμων ανά τραπέζι.

Τυπικά οι ειδικοί θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για να επιτρέπονται νομίμως οι όρθιοι στα μαγαζιά, παρότι το μέτρο έχει καταργηθεί στην πράξη.

Τα γήπεδα θα είναι και πάλι αυτήν την εβδομάδα στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε να χαλαρώσουν κάποια από τα μέτρα.

Σε ότι αφορά στις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους δεν αναμένεται να ληφθούν σε αυτή τη φάση αποφάσεις.

Η Ελλάδα ανήκει σε αυτές τις χώρες που δίνουν ένα «άτυπο» τέλος στην πανδημία, παρά το γεγονός ότι οι σκληροί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Πλεύρης: «Σταδιακά πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα»

Μάλιστα, τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

«Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Ομικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε στην ΕΡΤ ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε. «Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση», τόνισε.

Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού «υπάρχει ακόμη αντίσταση στον εμβολιασμό».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στους εμβολιασμένους δήλωσε ότι σταδιακά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. «Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς». Γεγονός που σημαίνει ότι η ελάφρυνση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας θα είναι υπό προϋποθέσεις.

Πηγή: ieidiseis.gr