Με ξεναγήσεις από τους επιμελητές –ιστορικούς τέχνης του, υποδέχεται το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τους φίλους-επισκέπτες στις τρεις εκθέσεις που φιλοξενούνται στη Μονή Λαζαριστών και την Αποθήκη Β1.

Οι ξεναγήσεις στις δύο εκθέσεις του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών, «Ναυσικά Πάστρα 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα» και «Γυναίκες Δημιουργοί στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας. Επιλογή έργων από τη συλλογή Κωστάκη» πραγματοποιούνται, έως τις 25.05, κάθε Πέμπτη στις 16:00 και κάθε Σάββατο στις 12:00. (Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ανοιχτή για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου. Εξαιρούνται οι ημερομηνίες 17, 19.04 & & 1.05 κατά τις οποίες δεν θα γίνουν ξεναγήσεις)
ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
εισιτήρια: 3 € ολόκληρο, 1,5 € φοιτητικό-μαθητικό, 1 € ομαδικά. Ισχύουν ατέλειες.

Οι ξεναγήσεις στην έκθεση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στην Αποθήκη Β1 (λιμάνι Θεσσαλονίκης) «Η Μνήμη του Σώματος» πραγματοποιούνται, έως τις 25.05, κάθε Σάββατο στις 12:00. (Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ανοιχτή για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου. Εξαιρούνται οι ημερομηνίες 19.04 & 17 & 24.05 κατά τις οποίες δεν θα γίνουν ξεναγήσεις)
ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
εισιτήρια: 3 € ολόκληρο, 1,5 € φοιτητικό-μαθητικό, 1 € ομαδικά. Ισχύουν ατέλειες.

Οι εκθέσεις
«Ναυσικά Πάστρα. 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα»
ΚΜΣΤ-Μονή Λαζαριστών
έως τις 25.05 / ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
Το έργο της Ναυσικάς Πάστρα (Καλαμάτα, 1921 – Αθήνα, 2011) στο σύνολό του, από το 1957 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 παρουσιάζεται μέσα από τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά της κείμενα.
Η εργασία της καλλιτέχνιδας στο διάστημα τριάντα περίπου χρόνων από τα πρώτα της μαθηματικά γλυπτά της δεκαετίας 1960, χαρακτηρίζεται από τη συστηματική και έμμονη επεξεργασία ενός συγκεκριμένου και του ίδιου πάντοτε προβλήματος το οποίο είναι η συνεχής μεταβλητότητα του χώρου. Αυτή προκύπτει στο έργο της ως μια μορφή που τροποποιείται συνεχώς από την εκάστοτε μεταβολή των διαφορετικών συσχετισμών των οργανώσεων του ίδιου του χώρου, μεταξύ τους. Οι συσχετισμοί αλλάζουν, οι μορφές επίσης αλλάζουν, αλλά το σύστημα των σχέσεων παραμένει το ίδιο.
Το έργο της Πάστρα εμφανίζεται ως μια συνεχής ανάλυση και διατύπωση της μεθόδου και του ιδιώματός της. Έργα της έχουν αποκτηθεί από το Ελληνικό και από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, την Εθνική Πινακοθήκη, το ΄Ιδρυμα Ζωής και Γιάννη Σπυρόπουλου, το Μουσείο Γουλανδρή της Άνδρου, το Τελλόγλειο ΄Ιδρυμα Θεσσαλονίκης, τo Μουσείo της Helm (Πολωνία), τη Συλλογή C. Ruppert, Constructivist art in Europe after 1945 (Municipal Art Gallery Würzburg, Γερμανία), το Museum of Modern Art του Hünfeld (Γερμανία), το Mondriaanhuis Art Foundation, Amersfoort (Ολλανδία), τη Συλλογή Εμφιετζόγλου, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης -και άλλους δημόσιους θεσμούς και φορείς.
Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος 424 σελίδων, με πολλές δεκάδες φωτογραφιών των σχεδίων και των γλυπτών της και με εκτεταμένα κείμενα για το έργο της στην γλώσσα της καταγωγής τους και μεταφρασμένα στα αγγλικά (και στα ελληνικά για τους ξένους συγγραφείς), 47 ιστορικών και θεωρητικών της τέχνης της Ελλάδας, Αυστρίας, Πολωνίας, Βελγίου, Ιταλίας και Γαλλίας.
Επιστημονικός σύμβουλος έκθεσης: Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

«Γυναίκες Δημιουργοί στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας. Επιλογή έργων από τη συλλογή Κωστάκη»

ΚΜΣΤ-Μονή Λαζαριστών
έως τις 25.05 / ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
Οι γυναίκες δημιουργοί στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) ήταν τόσες όσοι και οι άντρες συνάδελφοί τους, γεγονός που δεν παρατηρείται αντίστοιχα στις ευρωπαϊκές πρωτοπορίες. Όλα τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας από τον κυβοφουτουρισμό ως τον κονστρουκτιβισμό εκπροσωπούνταν στην πρώτη γραμμή από γυναίκες δημιουργούς που συνέβαλαν στην διαμόρφωση μιας νέας αισθητικής που άλλαξε τον κόσμο. Η δυναμική παρουσία της γυναίκας στη Ρωσία σε όλους τους τομείς της τέχνης και της επιστήμης κατά τις δεκαετίες 1910-30 αποδεικνύει ότι, εκτός από τις καλλιτεχνικές πρωτοπορίες, υπήρχε και μια πρωτοπορία στον χώρο των διεκδικήσεων για την κοινωνική ισότητα.
Οι Γιελένα Γκουρό, Νατάλια Γκοντσαρόβα, Όλγα Ρόζανοβα, Λιουμπόβ Ποπόβα, Αλεξάντρα Έξτερ, Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα, Βαρβάρα Στεπάνοβα, Βέρα Πέστελ, Αντονίνα Σοφρόνοβα, Βαλεντίνα Κουλάγκινα, Γιεβγκένια Μαγκαρίλ, Βαρβάρα Μπουμπνόβα, Ξένια και Μαρία Έντερ, οι γυναίκες δημιουργοί στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας, είναι οι ‘πρωταγωνίστριες’ αυτή της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας έκθεσης.
Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια ΚΜΣΤ

«Η Μνήμη του Σώματος»
ΚΣΤΘ-Αποθήκη Β1
έως τις 3.05 / ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
Τη δημιουργική – ποιητική διάσταση της σωματικής μνήμης επιχειρεί να ανιχνεύσει η έκθεση «Η Μνήμη του Σώματος» στο πεδίο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Μέσα από ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα 14 Ελλήνων καλλιτεχνών -όπως το βίντεο, η περφόρμανς, η φωτογραφία, το σχέδιο, η ζωγραφική, το animation και η εγκατάσταση- αναζητείται η εικαστική προσέγγιση και επανερμηνεία της ενσώματης μνήμης, ατομικής και συλλογικής.
Στο πλαίσιο της έκθεσης το έργο τέχνης γίνεται αντιληπτό ως ένα δυναμικό πεδίο στο οποίο δομούνται εικόνες, λόγοι, συναισθήματα και εμπειρίες, ενώ στην πορεία το ίδιο αυτονομείται και ακολουθεί τη δική του διαδρομή, ανεξάρτητη ακόμη κι από τις αρχικές προθέσεις του δημιουργού του.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Λουκία Αλαβάνου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ζαφειρώ Γεωργιάδου, Λυδία Δαμπασίνα, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Μαίρη Ζυγούρη, Μαρία Λοϊζίδου, Πάνος Μπαλωμένος, Ράνια Μπέλλου, Ξενοφών Μπήτσικας, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Παυλοπούλου, Ηλίας Πούλος, Αθηνά Τάχα.
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα, Προϊσταμένη ΚΣΤΘ

Πληροφορίες
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589141 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, [email protected]

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποθήκη Β1, Λιμάνι – Τ.Θ. 107 59, 54110 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 593270
www.cact.gr, [email protected]

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας ΚΜΣΤ
Τ: 2310 589152
[email protected], [email protected]