Στην πρώτη γραμμή του Hip Hop

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Το ξεκίνημα τους ήταν από τα πιο δυναμικά που έχουμε δει και το κυριότερο είναι ότι υπήρξε ανάλογη συνέχεια. Ο Αδάμαντας και ο Tyler μιλούν με πίστη γι’ αυτό που κάνουν και μας συναντούν στην ελληνική πλευρά του Hip Hop. Από πού εμπνέονται, ποιες είναι οι επιρροές του, τι λένε στους νεότερους που ξεκινούν τώρα;

Έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια μια ελληνική hip-hop σκηνή. Για ποιο λόγο έγινε δημοφιλές ένα τέτοιο είδος;
Ελληνική Hip Hop σκηνή έχουμε στην Ελλάδα από τις αρχές του ’90. Απλά την τελευταία δεκαετία έχει μπει για τα καλά στο mainstream. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που έγινε δημοφιλές το είδος, αλλά πιστεύω πως οι βασικοί είναι ότι είναι είδος με το οποίο μπορεί κάποιος να εκφραστεί ελεύθερα με διάφορους τρόπους και στη συνέχεια να «νιώσει» ο ακροατής. Το Hip Hop μιλάει για τη ζωή, την καθημερινότητα και τα προβλήματά μας. Στιχουργικά καλύπτει όλα τα θέματα που μας αφορούν. Επίσης είναι ένα είδος μουσικής το οποίο είναι χορευτικό, οπότε βοηθάει και στην διασκέδαση.

Αυτή την περίοδο από που αντλείτε ερεθίσματα για τα κομμάτια που γράφετε;
Από τη ζωή μας όπως πάντα. Πιο εύκολα γράφουμε ένα κομμάτι αν ζήσουμε κάτι ή αν το δούμε να εξελίσσεται μπροστά μας.

Ποιους καλλιτέχνες του είδους από το εξωτερικό θαυμάζετε;
Άπειρους. Σχεδόν όλους τους rappers της δεκαετίας του ’90, ορισμένους από τη «Νέα Σχολή» που υπάρχουν τώρα στην Αμερική και στον Καναδά και επίσης πολλούς rock και electro artists.

Υπάρχουν επιρροές στη μουσική και στο ύφος σας γενικότερα;
Τα πάντα, το Hip Hop πάντα λειτουργούσε με samples και το ίδιο κι εμείς. Ό,τι μας αρέσει σαν ήχος το «δανειζόμαστε» και το χρησιμοποιούμε με τον τρόπο μας. Πάντα δοκιμάζουμε νέα πράγματα.

Υπάρχουν πολλά νέα groups σε διάφορα είδη μουσικής. Τι θα πρέπει να προσέχουν τα παιδιά που προσπαθούν να κάνουν ένα ξεκίνημα;
Σήμερα τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα επειδή υπάρχουν πλέον χιλιάδες τραγουδιστές και groups. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να ξεχωρίσεις. Ακόμα κι αν έχεις κάτι το ξεχωριστό θα πρέπει να στηριχτείς σε άτομα που είναι χρόνια στο χώρο και ξέρουν πως να σε προωθήσουν.
Το βασικό για οποιονδήποτε είναι να είναι ξεχωριστός. Μην αντιγράφετε κανέναν και κάντε πάντα αυτό που πιστεύετε ότι είναι το σωστό! Μη συμβιβάζεστε, δεν οδηγεί πουθενά.

Μέσα σ’ όλη αυτή την κρίση, τι σας δυσκολεύει περισσότερο ως προς τα σχέδιά σας;
Το μόνο που μας ενοχλεί είναι η μιζέρια και η γκρίνια του κόσμου. Αν σταματήσουμε να βλέπουμε ειδήσεις για κανένα μήνα, όλα θα πάνε πολύ καλύτερα…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ