Καθώς η θερμοκρασία είναι ακόμη ανεβασμένη, αρχίζουμε να αναζητούμε προορισμούς για απόδραση μέσα στην πόλη ώστε η φθινοπωρινή μετάβαση στην καθημερινότητα να είναι πιο ομαλή. Και, μιας και το φθινόπωρο απαιτεί προσεγμένες γεύσεις και διαλεχτούς μεζέδες, παρακάτω θα βρείτε τις καλύτερες επιλογές για φαγητό, το Σαββατοκύριακο, στην ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη.

Αιγιαλός

Π. Κουντουριώτου 43, Περαία

Ο Αιγιαλός έχει μότο τις «ιστορίες γεύσεων» και αυτές δημιουργεί από το 2019 που έριξε τα δίχτυα του στην Περαία. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά μαζί με το αγαπημένο σου τσίπουρο ή κρασί, ποικιλία ορεκτικών και όλα αυτά είναι ακόμα καλύτερα όταν συνοδεύονται από ζωντανή μουσική. Ο καιρός ανοίγει σιγά σιγά οπότε ήρθε η στιγμή να απολαύσεις νόστιμο φαγητό στην παραλία.

Βούκα

Κωφίδου 12, Καλαμαριά

«Βούκα» είναι μεσαιωνική λέξη, που λαϊκότροπα και στη θρακιώτικη διάλεκτο είναι η μπουκιά. Πριν από περίπου 3 μήνες στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, άνοιξε «Η Βούκα» και στο μενού της θα βρείτε συνταγές και γεύσεις από την παραδοσιακή κουζίνα της Ελλάδας. Υπάρχει μενού με πιάτα ημέρας για όλες τις προτιμήσεις. Το περιβάλλον όμορφο, η διακόσμηση προσεγμένη και η εξυπηρέτηση άμεση!

Ρετσέλης Γεύσεις

Πολυτεχνείου 1, Νέα Μηχανιώνα

Ένα εστιατόριο θαλασσινών που κρατάει παράδοση από το 1962 στην Ν. Μηχανιώνα. Όνομα συνώνυμο με τις φρέσκιες πρώτες ύλες της τοπικής παραγωγής, την ποιότητα της παρασκευής, σε συνδυασμό με την μοναδική τοποθεσία της όμορφης μας περιοχής, καθιστούν το εστιατόριο Ρετσέλης μια διαχρονική επιλογή.

Μία παράδοση που κρατάει 57 και πλέον χρόνια και συνεχίζει να προσφέρει γεύσεις που μόνο εδώ μπορείτε να απολαύσετε!

Γιαλός

Ν.Πλαστήρα, Μικρό Έμβολο, Ναυτικός Όμιλος Καλαμαριάς

Το εστιατόριο «Γιαλός» για τους λάτρεις θαλασσινών και ψαριών, είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών, της εργατικότητας και της εμπειρίας του Μπάμπη και του Αλέξη. Οι δύο φίλοι και συνέταιροι δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης από το 1990 με αποκορύφωμα των προσπαθειών τους τη δημιουργία του «Γιαλού» το 2004. Από τότε υποδέχονται το κοινό της Θεσσαλονίκης και των επισκεπτών της με μεράκι, συνέπεια και σεβασμό, σε μια υπέροχη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα. Οι επισκέπτες του εστιατορίου θα γευθούν την αυθεντική, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, θα απολαύσουν την ευγενική και φιλόξενη εξυπηρέτηση και θα χαλαρώσουν με την απρόσκοπτη θέα στα νερά του Θερμαϊκού.

Το Καρνάγιο

Αγ. Νικολάου 4, Καλαμαριά

Η τοποθεσία μπορεί να άλλαξε αλλά η αγάπη και η όρεξη τους να δημιουργούν ξεχωριστές γεύσεις, έχει μείνει αναλλοίωτη. Με την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι συνεχίζουν να προσφέρουν μία διαφορετική πινελιά στον χώρο της εστίασης. Το Καρνάγιο είναι μία αυθεντική οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δημιουργεί πιάτα από αγνά υλικά και τις πιο καλά επιλεγμένες α’ ύλες.

Οι μοναδικοί μεζέδες για τσίπουρο και ούζο θα σας κρατήσουν την πιο νόστιμη συντροφιά, ενώ τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά θα σας κάνουν να γλείφετε τα δάχτυλα σας. Μη παραλείψετε να ρωτήσετε για τα ψάρια ημέρας, τα οποία θα πρωταγωνιστήσουν στο τραπέζι σας.

Αζμπέτε

Παρασκευοπούλου 10, Καλαμαριά

Το Αζμπέτε είναι ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο με κλασικούς αγαπημένους μεζέδες αλλά και πιο δημιουργικά πιάτα στην ανατολική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Καλαμαριά. Το ξεχωρίσαμε για την ποιότητα των γεύσεων, τη φιλοξενία και την γρήγορη εξυπηρέτηση. Πριν προχωρήσουμε όμως στα πιάτα ας σταθούμε για λίγο στην ονομασία της επιχείρησης. Η λέξη «Αζμπέτε» πρωτοακούστηκε στην ελληνική ταινία Ο κατεργάρης του Δαλιανίδη το 1971, όταν η μικρή αδερφή του πρωταγωνιστή της ταινίας διοργανώνει ένα νεανικό πάρτυ για «to know us better», το οποίο παραφράζεται σε αζμπέτε.

Στον κατάλογο θα βρεις κρεατικά και φρέσκα ψάρια. Αν ψάχνεσαι για κάτι πιο χαλαρό, επίλεξε την ποικιλία με λαχταριστά μεζεδάκια με το αγαπημένο σου τσιπουράκι. Φυσικά, το μενού προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή, ενώ όπως μας είπαν ο κατάλογος δεν έχει σύνορα. Θα βρεις και απλά πιάτα αλλά και πιο ταξιδιάρικα. Υπάρχουν προσιτές επιλογές και πιο extreme για όλες τις ηλικίες.

Μεζέ bar…με ή χωρίς…

Κίμωνος Βόγα 27

Το μεζεδοπωλείο «Μεζέ bar…με ή χωρίς…» βρίσκεται στην πιο γνωστή τσιπουρογειτονιά της Θεσσαλονίκης. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει ξεχωριστούς μεζέδες με ιδιαίτερες Μεσογειακές γεύσεις και να επιλέξει ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών Ελληνικών ποτών. Ρολό κολοκυθιού με κρέμα τυριών, φωλιά καπνιστής μελιτζάνας με φέτα και ντιπ ντομάτας. Ετοιμάστε τον ουρανίσκο σας για κάτι ξεχωριστό.

Τα Θαλασσοπούλια

Π. Κουντουριώτου 51, Περαία

Τα Θαλασσοπούλια είναι μία οικογενειακή ταβέρνα του Μιχάλη Λούκα, που από το 2001 μας κρατάει συντροφιά με τα γευστικά ψάρια και θαλασσινά, τη γρήγορη εξυπηρέτηση, την οικεία ατμόσφαιρα και το απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού Κόλπου. Αν ψάχνετε για μία κοντινή απόδραση για ψαράκι και τσιπουράκι τότε περάστε μία βόλτα κι από’ δω.