Περισσότερες από 10.000 κλήσεις βεβαιώθηκαν από την Δημοτική Αστυνομία, σε περίπου έναν μήνα λειτουργίας του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου, με τις περίπου 7.500 αυτών να αφορούν το νέο σύστημα στάθμευσης. Παρά τα πολλά παράπονα και τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν, τον έναν και πλέον μήνα λειτουργίας του νέου συστήματος οι πολίτες δείχνουν σταδιακά να συμμορφώνονται με το THESi, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, το πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν είναι τσουχτερό.

Τα πρόστιμα

Η λογική του νέου συστήματος βασίζεται στο να διατεθούν οι εμπορικότεροι δρόμοι στην Α΄και Γ’ Κοινότητα, στις οποίες εφαρμόζεται αρχικά το σύστημα, στους επισκέπτες (λευκή διαγράμμιση) και οι μικρότεροι δρόμοι να διατεθούν στους μόνιμους κατοίκους (μπλε διαγράμμιση). Η λογική των προστίμων, σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου, προστατεύει τις θέσεις των μόνιμων κατοίκων, καθώς, εάν κάποιος επισκέπτης παρκάρει σε θέση κατοίκου, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 80 ευρώ, ενώ, εάν σταθμεύσει το όχημά του σε θέση επισκέπτη, αλλά δεν πληρώσει το αντίτιμο του 1,7 ευρώ την ώρα, το πρόστιμο ανέρχεται στα 20 ευρώ.

Κάρτα μονίμου κατοίκου

Κι ενώ οι αντιδράσεις από πλευράς μόνιμων κατοίκων παραμένουν για την έλλειψη θέσεων στάθμευσης, οι κάτοικοι καλούνται τώρα να καταθέσουν αιτήσεις για να λάβουν τη νέα κάρτα του 2018. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί έφταναν τις 4.000 αιτήσεις, με τις περίπου 3.500 να αφορούν το κέντρο της πόλης. Παρότι η σχετική διαδικασία έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, οι καθυστερήσεις που καταγράφηκαν, έκαναν τη διοίκηση του δήμου να δώσει παράταση μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, οι μόνιμοι κάτοικοι θα εξακολουθούν να σταθμεύουν ελεύθερα στις μπλέ θέσεις καθώς η Δημοτική Αστυνομία θα αναγνωρίζει το σήμα «Θ» του παλαιού συστήματος.

Πηγή: thestival.gr