Το πορτοκάλι είναι ένα από τα κορυφαία εξαγώγιμα Ελληνικά προϊόντα. Αυτή την εποχή, στους πάγκους των λαϊκών αγορών συναντάς βουνά πορτοκαλιών που κυρίως προέρχονται από την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Εκτός όμως από πολλά είναι και φθηνά! Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος για να μην έχεις πάντα στο σπίτι αυτό το υπέροχο εσπεριδοειδές, που αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα των Ελλήνων.

Προτίμησε τα βαριά πορτοκάλια (σε αναλογία με το μέγεθός τους) για να έχουν πιο πολύ χυμό και απόφυγε τα πολύ γυαλιστερά που έχουν κερωθεί. Αν βρεις καλή ποιότητα σε καλή τιμή πάρε πολλά μιας και διατηρούνται άνετα για 3 εβδομάδες στο ψυγείο. Όσο για τρόπους κατανάλωσης, οι επιλογές είναι άπειρες. Εκτός από το να το φάμε σκέτο μπορούμε να κάνουμε κάτι από τα παρακάτω. Πάρε ιδέες:

Στύψε φυσικό χυμό: Ο φρέσκος φυσικός χυμός πορτοκαλιού είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στο σώμα σου. Είναι γεμάτος βιταμίνη C και δε συγκρίνεται σε κανένα βαθμό με τους έτοιμους χυμούς του εμπορίου. Πιες τον όμως επιτόπου γιατί χάνει τις βιταμίνες πολύ γρήγορα. Διαφορετικά μπορείς να βάλεις τον φρέσκο χυμό σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη. Τα παγάκια πορτοκαλιού μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε smoothies, σε ανθρακούχο νερό ή ακόμα και σε φαγητό, π.χ. σε πατάτες φούρνου… Γίνονται υπέροχες!

Φτιάξε Μαρμελάδα ή Γλυκό του κουταλιού: Αυτός είναι ο πιο κλασικός τρόπος για να συντηρήσεις το πορτοκάλι για πολύ καιρό. Είναι πολύ εύκολο αρκεί να κάνεις τα εξής: Πάρε πέντε πορτοκάλια, πλένε τα και αφαίρεσε με κοφτερό μαχαίρι ή ξεφλουδιστήρι την πολύ εξωτερική φλούδα, μόνο το πορτοκαλί μέρος. Προσπάθησε να μην πάρεις καθόλου άσπρο! Κόψε τις φλούδες σε πολύ μικρά λεπτά κομματάκια. Από το υπόλοιπο πορτοκάλι αφαίρεσε με μαχαίρι το άσπρο μέρος και πέτα το. Βάλε την εσωτερική σάρκα στο μπλέντερ και πολτοποίησε το. Βάλε σε ένα κατσαρολάκι την ψιλοκομμένη φλούδα και τον πολτό μαζί με 1 μεγάλη κούπα ζάχαρη. Αν θες προσθέτεις και κανέλα ή φρέσκο τζίντζερ. Βάζεις να βράσει σε χαμηλή-μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα. Μόλις δέσει και σταματήσει να ρέει από την κουτάλα σαν υγρό, κατέβασέ το από την φωτιά και άφησέ το να κρυώσει. Στη συνέχεια το μεταφέρεις σε αποστειρωμένο βάζο. Έχεις έτοιμη μια τέλεια σπιτική μαρμελάδα!

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», και της «Θετικής Ενέργειας» παρουσιαστής στην «Κουζίνα της Μαμάς» και στο «Food IQ», και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την Υγεία με Εκπαιδευτική Ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο bletsas.gr και στο youTube.com/FTBLETSAS όπου ανεβάζει βιντεάκια καθημερινά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ