Δέχτηκα μία πρόσκληση, ευχάριστη έκπληξη θα την έλεγα καλύτερα, να επισκεφθώ το Porto Carras, που βρίσκεται στην αρχή μίας νέας εποχής και ενός μεγάλου στοιχήματος. Άλλωστε δεν πρόκειται για ένα grand resort ή ένα πολυδιάστατο ξενοδοχειακό συγκρότημα αλλά για ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, που γράφτηκε από έναν οραματιστή εφοπλιστή, τον Ιωάννη Καρρά και τώρα ετοιμάζεται να συμπληρώσει νέες σελίδες συνεχίζοντας αυτή την πολύτιμη κληρονομιά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Όλοι έχουμε μία ιστορία από το Porto Carras

Θυμάμαι στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όπου αφήναμε τη «βάση» μας στη Γερακινή και κάναμε ένα mini tour στο δεύτερο «πόδι», να περνάμε τις πύλες του Porto Carras. Στα μάτια ενός δωδεκάχρονου από τις Σέρρες αυτή ήταν η πιο εντυπωσιακή στάση της εκδρομής. Η μεγαλύτερη μαρίνα στην Ελλάδα, όπως και παραμένει, και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη με σκάφη, καφετέριες, εστιατόρια, το γήπεδο του γκολφ, όπου βλέπαμε στην τηλεόραση να παίζει το αγαπημένο του σπορ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Όλα εντυπωσιακά.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς έχετε κάποια αντίστοιχη ιστορία να μοιραστείτε. Αυτή η αύρα του χώρου, που μετέτρεπε άμεσα την επίσκεψη σε εμπειρία, διέκρινε το Porto Carras από κάθε άλλο αντίστοιχο εγχείρημα στον ελληνικό τουρισμό και αυτό είναι κάτι που έχει καταγραφεί και το βιώνει κανείς και τώρα.

Το όραμα ενός πρωτοπόρου

Έχει γραφτεί ότι μία κρουαζέρια για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας του Άθω, το καλοκαίρι του 1963, ήταν η αιτία να γνωρίζει ο Ιωάννης Καρράς την τοποθεσία, που θα φιλοξενούσε ένα από τα μεγαλύτερα resorts της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Βγαίνοντας στο μπαλκόνι του δωματίου μου και έχοντας απέναντι τη θέα της θάλασσας παρατηρώ το πώς το ίδιο το κτίριο «δένει» με το τοπίο, δεν επιβάλλεται σε αυτό. Το Meliton, το ένα από τα δύο μεγάλα συγκροτήματα, το άλλο είναι το Sithonia, μαθαίνω ότι σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Βάλτερ Γκρόπιους, τον ιδρυτή της σχολής του Bauhaus. Μάλιστα, πρέπει να ήταν ένα από τελευταία του σχέδια, καθώς πέθανε το 1969 και δεν είδε τη δημιουργία του κτιρίου. Ένα χαρακτηριστικό του Porto Carras είναι ότι κορυφαίοι στο είδος τους συνεργάστηκαν για να πάρει το όραμα σάρκα και οστά και να αλλάξει και τη συνολική προσέγγιση των πολυτελών ξενοδοχείων και υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Το βράδυ κάνοντας μία βόλτα στη μαρίνα και περνώντας δίπλα από το συνεδριακό κέντρο αντιλαμβάνομαι την εντυπωσιακή διάσταση της αλλά και τους χώρους που διαθέτει για εστίαση και καταστήματα περιφερειακά. Κάθομαι για ένα ποτήρι κρασί στο bar Cavos και μπροστά μου ανοίγεται η μεγαλύτερη μαρίνα στη Β. Ελλάδα με δυνατότητα να φιλοξενήσει 315 σκάφη.

Αυτή την ομολογουμένως εντυπωσιακή εικόνα θα απολαύσω από μια άλλη γωνία, παίρνοντας το πρωινό μου στη βεράντα του εστιατορίου. Ένας μπουφές που έχει τα πάντα και όπου κάποια από τα πιάτα ετοιμάζονται μπροστά σου, σου δίνει απολαυστικές επιλογές με αλμυρές και γλυκές γεύσεις, πολλά φρούτα και δημητριακά και φυσικά αυγά μαγειρεμένα με όλους τους τρόπους. Προσθέστε σε όλα αυτά και τη θέα στη μαρίνα ή την ανοιχτή θάλασσα από τη μεγάλη βεράντα του Meliton και καταλαβαίνετε ότι η εμπειρία είναι απολαυστική.

Επίσκεψη στον μεγαλύτερο βιολογικό αμπελώνα της χώρας

Εκτός από τον τουριστικό τομέα, ξεχωριστή είναι και η παρουσία του Porto Carras στην οινική ιστορία της χώρας μας. Το Κτήμα Porto Carras έχει ήδη περάσει στη «νέα εποχή». Μετά το πρωινό, λοιπόν, προς το μεσημέρι ανέλαβε να με ξεναγήσει στον αμπελώνα, στο οινοποιείο αλλά και στον χώρο γευσιγνωσίας, ο κ. Χρήστος Κατσάνος, ο project marketing manager του Domaine Porto Carras – New Era. Περάσαμε την πύλη και η οδός Emile Peynaud, από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bordeaux, που ανέλαβε το 1970 τη δημιουργία του αμπελώνα και του οινοποιείου, φτάσαμε σ’ έναν χώρο όπου το οινοποιείο, η αίθουσα Μελισάνθη και ένα τμήμα του αμπελώνα δημιουργούν μία όαση σ’ ένα σημείο που παρά τη ζέστη του μεσημεριού δροσιζόταν από τα δέντρα και το αεράκι που κατηφόριζε από την κοιλάδα.

Ο καθηγητής Peynaud έφερε ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, που προσαρμόστηκαν ιδανικά στο περιβάλλον και στα εδάφη αλλά αναζήτησε και ελληνικές ποικιλίες, που αναβίωσαν ή διεσώθησαν. Η Μαλαγουζιά, το Λημνιό αλλά και το Ασσύρτικο στην ηπειρωτική του εκδοχή είναι μερικές από τις 28 συνολικά ποικιλίες που καλλιεργούνται στον μεγαλύτερο βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας και έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Σε μία περίοδο, όπου το σκηνικό του οίνου στη χώρα μας δεν είχε καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει τώρα, το Κτήμα Porto Carras δημιούργησε κρασιά με μεθόδους που «έβλεπαν» Ευρώπη εισάγοντας πρωτοποριακά στοιχεία ήδη από τη δεκαετία του 1970.

Στο Οινοποιείο, το οποίο αρχιτεκτονικά ανήκει στο ύφος του Bauhaus, συνάντησα την οινολόγο του κτήματος, κα Ευφροσύνη Δρόσου που μου έδωσε το στίγμα των αλλαγών που γίνονται σταδιακά για τη «New Era», όπως ονομάζεται πλέον αυτό το νέο κεφάλαιο για το Domaine Porto Carras.

Στη συνέχεια, πάντα μαζί με τον κ. Κατσάνο δοκιμάσαμε μερικά από τα κρασιά του κτήματος στην αίθουσα Μελισάνθη, όπου γίνονται οι γευσιγνωσίες και άλλες οινογαστρονομικές εκδηλώσεις. Και αυτός ο χώρος είναι προς ανανέωση. Παραμένει δε ανοιχτός όλον τον χρόνο και μπορείτε να κάνετε την κράτησή σας για γευσιγνωσία αλλά και άλλες εκδηλώσεις οινικού περιεχομένου.

Αποχαιρετώντας τους ανθρώπους που γνώρισα στο κτήμα επιστρέφω στο Meliton για λίγη ξεκούραση και για το δείπνο, στο εστιατόριο Pefko.

Ελληνική γαστρονομία, όπως της πρέπει, στο Pefko Seaside Restaurant

Η ημέρα μου θα έκλεινε με ένα δείπνο στο Pefko Seaside Restaurant που βρίσκεται στην παραλία του Porto Carras. Εκεί ο chef Απόστολος Κοντούλης και η ομάδα του μας περίμεναν με προτάσεις ελληνικής κουζίνας, οικείες, καλοκαιρινές και με την καλύτερη πρώτη ύλη. Άλλωστε η περιοχή διαθέτει πλήθος προϊόντων για τα υλικά μίας νόστιμης καλοκαιρινής κουζίνας και φυσικά ολόφρεσκα ψάρια. Αν έπρεπε να δώσω την αίσθηση όσων δοκίμασα με μία φράση θα έλεγα «ελληνική γαστρονομία, όπως της πρέπει».

O chef Απόστολος Κοντούλης (αριστερά) με τον Sous chef Γιάννη Αλάμπεη (δεξιά)

Μία ποικιλία ζεστών και κρύων ορεκτικών σε βάζει με τον καλύτερο τρόπο στο παιχνίδι των γεύσεων ενώ για έναν επισκέπτη από το εξωτερικό είναι ιδανική εισαγωγή στις γεύσεις του ελληνικού καλοκαιριού. Θαλασσινά αλλά και κρέας, καθώς και προτάσεις ημέρας συμπληρώνουν ένα μενού με έμφαση στην αυθεντικότητα, χωρίς φλυαρίες, όπου οι γεύσεις των υλικών αλληλοϋποστηρίζονται και αμέσως νιώθει κανείς την αξία της ποιοτικής πρώτης ύλης. Πολύ σημαντική θα είναι η προσθήκη ενός περιβολιού, όπου θα καλλιεργούνται πολλά από τα προϊόντα που θα χρησιμοποιεί η κουζίνα ενώ και σήμερα η πλειοψηφία προέρχεται από παραγωγούς της περιοχής.

Θεωρώ το Pefko Seaside Restaurant μία εξαιρετική πρόταση για όλους όσους βρεθούν στη Χαλκιδική, αφού δεν αφορά μόνο τους διαμένοντες στο ξενοδοχείο. Επίσης, δε λείπουν από το πρόγραμμά του και γαστρονομικά events, όπως bbq ή βραδιές που συνδυάζουν γεύσεις και ζωντανή μουσική.

Η μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι επισκέπτες του Porto Carras είναι οι ποικίλες δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Από την απασχόληση των παιδιών με γυμναστική και σπορ στη θάλασσα έως και την αεροβική μέσα στην πισίνα που έκαναν μικροί και μεγάλοι τα πρωινά έως και τις wellbeing υπηρεσίες σ’ ένα από τα μεγαλύτερα Spa centers της Ν.Α. Ευρώπης, το σίγουρο είναι ότι μπορούν όλοι να γεμίσουν τη μέρα τους δημιουργικά. Άλλωστε οι εγκαταστάσεις με το γήπεδο του γκολφ, τα γήπεδα τέννις, ποδοσφαίρου αλλά και τα προγράμματα για περιπάτους, ποδηλασία και ιππασία καλύπτουν όλες τις ανάγκες για leisuring, αναψυχή και sports.

Λίγο πριν την αναχώρηση…

Σκέφτομαι ότι μέσα δύο περίπου ημέρες κατάλαβα ότι η αίγλη αυτού θρυλικού συγκροτήματος για τον ελληνικό τουρισμό και αυτή η ιδιαίτερη αύρα οφείλεται στο ότι υλοποιήθηκε το όραμα ενός πρωτοπόρου με τον καλύτερο τρόπο και με τους καλύτερους συνεργάτες και, το σημαντικότερο, το βίωσαν όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί τον χώρο. Δεν ήταν τυχαία, το Porto Carras και η θρυλική Βίλα Γαλήνη αγαπημένος προορισμός για τον Salvador Dali. Δεν ήταν απλός επισκέπτης, παρενέβη σχεδιάζοντας το κόκκινο δωμάτιο και το λουτρό. Το ίδιο ισχύει και για τις τόσες προσωπικότητες που επέλεγαν το Porto Carras από την αρχή της λειτουργίας του.

Το εντυπωσιακό γήπεδο γκολφ, που είναι σχεδιασμένο για να φιλοξενήσει και αγώνες υψηλού επιπέδου

 

Η Μαρία Κάλλας, ο Φρανσουά Μιττεράν, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο John Kennedy Jr και πολλοί άλλοι είχαν εκτιμήσει την αξία της τοποθεσίας και της φιλοξενίας τις προηγούμενες δεκαετίες. Και τώρα μια νέα σελίδα ή ένα νέο κεφάλαιο που ελπίζουμε όλοι ότι θα επαναφέρει αυτό το σημαντικό asset του ελληνικού τουρισμού σε ανοδική πορεία διατηρώντας τις βασικά στοιχεία του οράματος του Ιωάννη Καρρά. Δε χρειάζεται να προσθέσω δεδομένα που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και όλα αυτά που κατανοεί κανείς σε περιπτώσεις τόσο μεγάλων projects. Θα σταθώ στη φιλοξενία, στους ανθρώπους με όρεξη που συνάντησα και στο πως αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του εγχειρήματος και τη θέληση τους να συμμετέχουν σ’ ένα νέο όραμα.

*Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δημήτρη Πετκούση,Marketing Manager και τη Ramina Ibragimova, Marketing Executive, τον Χρήστο Κατσάνο, τον chef Απόστολο Κοντούλη και όλους τους ανθρώπους που συνάντησα και με εξυπηρέτησαν κατά τη διαμονή μου στο Porto Carras Grand Resort.