ΣΕΙΡΑ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΤΙΤΛΟΣ: ΠΟΙΗΤΙΚΗ / ΤΕΥΧΟΣ 15
[ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ]
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΧΑΡΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ
Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

Στο 15ο τεύχος της «Ποιητικής», η ποίηση συναντά τη φιλοσοφία μέσα από τα σημαντικά δοκίμια των φιλοσόφων Raymond Geuss («Ποίηση και γνώση») και Hans-Georg Gadamer («Ποίηση και στίξη»), των καθηγητών φιλοσοφίας Στέλιου Βιρβιδάκη («Ποίηση και /ως φιλοσοφία») και Βάσως Κιντή («Η γλώσσα και η γλώσσα της ποίησης»), της ποιήτριας Ingebor Bachmann («Το Συγγραφικό Εγώ»), αλλά και τη συνέντευξη του Γάλλου Bruno Cany («Ποίηση και Φιλοσοφία: Στο κατώφλι του ακατονόμαστου»). Πέντε κείμενα και μια de profundis εξομολόγηση που αναδεικνύουν την αμφίδρομη αλλά και προβληματική σχέση ποίησης και φιλοσοφίας, αλλά και την επισφαλή τους σχέση με τη γλώσσα.
Ξεχωρίζει επίσης η μετάφραση από τον Γ. Γιατρομανωλάκη των σπαραγμάτων του αρχαιοελληνικού κειμένου «Μητίοχος και Παρθενόπη» («Ο αγαπητικός και η παρθένα»), του πρώτου ευρωπαϊκού ρομάντζου (1ος αι. π.Χ.). Επίσης, στο δοκίμιό του για τον Καβάφη ο Μιχαήλ Πασχάλης αποτιμά την «ποιητική του μεταιχμίου», ενώ η ελληνική και η μεταφρασμένη ξένη ποίηση συμβάλλουν από την πλευρά τους στην πλούσια ύλη του τεύχους: ποιήματα κλασικών της ποίησης όπως του Alexander Blok, του Paul Celan και του Eugenio Montale, αλλά και νεότερων ποιητών όπως των Armando Romero, Sinead Morissey (απέσπασε πέρυσι το έγκριτο βραβείο T. S. Eliot), Michael March (σε μετάφραση Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ), Hans Thill, Ciaran Carson, John Burnside, πλάι στις συμβολές σημαντικών Ελλήνων ποιητριών και ποιητών (Ζ. Δαράκη, Ν. Λεβέντης Γ. Βέλτσος, Μ.Κουλούρη, κ.ά.).
Την ύλη συμπληρώνουν κριτικά κείμενα για βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, τα οποία υπογράφουν γνωστοί κριτικοί και ποιητές (Μιχ. Γκανάς, Ιωάννα Ναούμ, Γ. Δούκας, Αλ. Σουλογιάννη, Π. Μαμακάκη, Α. Δανιήλ, Λ. Ζαφειροπούλου), καθώς και η μετάφραση ενός σπάνιου ταξιδιωτικού κειμένου της κλασικής Αμερικανίδας ποιήτριας Hilda Doolittle, με τίτλο «Αίγινα», από τη Λιάνα Σακελλίου.