Ο Οκτώβρης μπορεί να έφτασε, ο χειμώνας, όμως, αργεί ακόμα, και η Θεσσαλονίκη πάντα έτοιμη να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Πολλές δωρεάν εκδηλώσεις και για αυτή την εβδομάδα, για εσένα που θέλεις και ποιοτική διασκέδαση και να μην ξοδέψεις ούτε ευρώ. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι όρεξη, καλή διάθεση, ευχάριστη παρέα και μια ματιά στη λίστα που σου ετοίμασα.

Προτείνει η Λυδία Κοκκινά

«Μια φορά και έναν καιρό στην Άγρια Δύση»

Από τις 6 έως τις 20 Οκτωβρίου ο μαγικός κόσμος της Άγριας Δύσης ζωντανεύει στο Mediterranean Cosmos!

Οι μικροί φίλοι του Mediterranean Cosmos θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με ευφάνταστα εικαστικά εργαστήρια και να δημιουργήσουν ινδιάνικα τοτέμ, tipis, πιρόγες, κορνίζες «wanted», σήματα σερίφη, κάκτους , κροταλίες, ινδιάνικα μενταγιόν, καουμπόικες μπότες, καπέλα και αξεσουάρ που πρέπει να έχει κάθε cowboy και cowgirl της Άγριας Δύσης!

Παράλληλα, θα διασκεδάσουν με ομαδικά παιχνίδια που έπαιζαν οι μικροί ινδιάνοι και cowboys χρόνια πριν, και θα απολαύσουν τη μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση «Μακριά στην Άγρια Δύση», ένα διαδραστικό ταξίδι σε καταυλισμούς Ινδιάνων, σε στέπες και κοιλάδες, παρέα με cowboys και ινδιάνους, με Τεξανούς και χρυσοθήρες.

Πληροφορίες
Τοποθεσία: Mediterranean Cosmos
Ημέρες: Δευτέρα 8-Σάββατο 20 Οκτωβρίου
Είσοδος: Ελεύθερη


Catherine Baÿ Workshop

Επικεντρώνοντας στη «Χιονάτη», το μακροχρόνιο και διαρκώς εξελισσόμενο project της Catherine Baÿ το οποίο έχει παρουσιαστεί σε πολλές περιοχές του κόσμου από την απαρχή του το 2003 στο Παρίσι, το workshop θα είναι αφιερωμένο στη σωματική εκπαίδευση που αναπτύσσει την ομαδική έκφραση και την παρουσία του ατόμου στην ομάδα, σύμφωνα με τη μέθοδο Jacques Lecoq.
Θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες σπουδαστές να αποκτήσουν εκφραστικά μέσα κατάλληλα για τον έλεγχο της σκηνικής παρουσίας τους στον χώρο, όσο και στον ρυθμό της performance.
Συνεργασία με το Γαλλικό Προξενείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων.
Πληροφορίες
Διεύθυνση: Λεωφόρος Στρατού 2Α, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Ημέρες: Δευτέρα 8-Τετάρτη 10 Οκτωβρίου
Ώρα: 10:00-15:00
Είσοδος: Ελεύθερη

Ο Πέτρος Θέμελης στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου

Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, το Κτήμα Γεροβασιλείου φιλοξενεί τον Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και Διευθυντή Προγράμματος Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρο Θέμελη στη διάλεξη: «Αρχαία Μεσσήνη: πρόσφατες έρευνες».

Στα πλαίσια της διάλεξης το Μουσείο Οίνου θα είναι επισκέψιμο 18:00-19:00.

Πληροφορίες
Τοποθεσία: Επανομή, Κτήμα Γεροβασιλείου
Ημέρα: Δευτέρα 8 Οκτωβρίου
Ώρα: 19:00
Είσοδος: Ελεύθερη

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια απόδοση τιμής στους φάρους της μουσικής που δεν έσβησαν ποτέ, παρά τον σκοταδισμό και τη βία της ιστορίας.

Το πρώτο κονσέρτο για πιάνο του Σοπέν, το Adagio και η Fugue του Μότσαρτ, ο Σιμπέλιους, ο Έλγκαρ, τα έργα που εξυμνούν την ειρήνη και προσφέρουν την αδιάσειστη μαρτυρία της ύπαρξής μας σε έναν κόσμο εύθραυστο, όσο και πολύτιμο.

Πληροφορίες
Τοποθεσία: Αίθουσα τελετών ΑΠΘ
Ημέρα: Δευτέρα 8 Οκτωβρίου
Ώρα: 21:00
Είσοδος: Ελεύθερη

«Βάκχες» του Ευριπίδη – Βιντεοσκοπημένη παράσταση

Το βίντεο της παράστασης που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, είναι ένας ροκ ύμνος προς τον Διόνυσο, τραγουδισμένος από τους μύστες του θεάτρου, τους ηθοποιούς.

Είναι ένα έργο που έρχεται από πολύ παλιά για να μας μιλήσει για τα οικεία και τα παντοτινά. Το έργο αυτό είναι οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, το μόνο δράμα που διασώθηκε με πρωταγωνιστή τον θεό του θεάτρου, το μόνο που μας μιλά δονούμενο για τον σπαραγμό και την αναγέννηση, για την άρση όλων των αντιθέσεων, για την έκσταση, για την απόλυτη υπέρβαση.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ημέρα: Τετάρτη 10 Οκτωβρίου
Ώρα: 12:00
Είσοδος: Ελεύθερη


«Μουσική της Ροτόντας» του Δημήτρη Μαραμή

Στιγμές μουσικής μυσταγωγίας θα ζήσετε όσοι βρεθείτε στην πόλη, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας. Το μουσικό έργο η «Μουσική της Ροτόντας», του Δημήτρη Μαραμή, μετά την απήχηση που είχε τον περασμένο Μάρτιο, επαναλαμβάνεται εμπλουτισμένο με τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου 8tetto και του Θοδωρή Βουτσικάκη. 

Ο συνθέτης, μετά από ανάθεση που του έγινε από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνέθεσε το έργο ειδικά για το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο. «Η Μουσική της Ροτόντας» είναι ένα ελεγειακό έργο το οποίο δίνει ζωή, στο εμβληματικό μνημείο. 

Σύλληψη -Σύνθεση – Διεύθυνση: Δημήτρης Μαραμής

Συμμετοχή 8tettο:
Ήρα Ζέρβα, Λητώ Μεσσήνη, Σοφία Μάλαμα, Αντωνία Τζίτζικα,
Γιάννης Μανιατόπουλος, Νίκος Ζιάζιαρης, Δημήτρης Αλεξούδης, Ηλίας Καπάνταης.

Φιλική συμμετοχή:
Θοδωρής Βουτσικάκης, Μέλα Γεροφώτη, Ελένη Δημοπούλου

Κουαρτέτο εγχόρδων:
Κωσταντίνος Παυλάκος (βιολί), Δημοσθένης Φωτιάδης (βιόλα), Μυρτώ
Ταλακούδη (τσέλο), Μιχάλης Σαπουντζής (κοντραμπάσο)

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Ροτόντα
Ημέρα: Τετάρτη 10 Οκτωβρίου
Ώρα: 21:15
Είσοδος: Ελεύθερη


Vivianne van Singer – Βασίλης Ζωγράφος έκθεση «illusionistic»

Οι κυκλικοί χρωματιστοί καθρέφτες της Vivianne Van Singer και αρχεία που αφορούν τις μελέτες της για το χρώμα συνεκτίθενται με μία επιλογή ζωγραφικών έργων του Βασίλη Ζωγράφου.

Φαντασιακό και εμπεριστατωμένη μελέτη, ειρωνεία και επιστημονική ακρίβεια, λυρισμός και παραβολές ή μεταφορές σχεδόν μεταφυσικού τύπου είναι κάποια από τα εγγενή στοιχεία που συμπυκνώνονται και αλληλοσημαίνονται στα έργα της έκθεσης.

Εγκαίνια Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, 19:00 – 22:00

Επιμέλεια Έκθεσης: Θάλεια Στεφανίδου

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Τσιμισκή 52, Γκαλερί Λόλα Νικολάου
Ημέρες: Πέμπτη 11 Οκτωβρίου-Παρασκευή 9 Νοεμβρίου
Ώρες: Τρίτη-Παρασκευή: 12:00-20:00
Σάββατο: 12:00-15:00
Είσοδος: Ελεύθερη


Ράνια Φραγκουλίδου έκθεση ζωγραφικής «Α penny for your thoughts»

Η Artforum Gallery και η Γκαλερί Artnoise μας προσκαλούν σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα, σε μία συνεργασία των δύο χώρων για την ταυτόχρονη παρουσίαση του έργου της εικαστικού Ράνιας Φραγκουλίδου.

Η Γκαλερί Artforum φιλοξενεί έργα με μικτές τεχνικές και κατασκευές, όπου η χαρακτική συνδιαλέγεται με ποικίλα υλικά. Στην Γκαλερί Artnoise παρουσιάζεται το χαρακτικό έργο της εικαστικού, με τις αναπάντεχα έγχρωμες εκτυπώσεις και τις διαφορετικές τεχνικές.

Και οι δύο εκθέσεις έχουν ως στόχο να αποδώσουν εικαστικά τις ποικίλες εκφάνσεις των ερωτήσεων που θέτει η καλλιτέχνις στον εαυτό της και το κοινό. Τα ερωτήματα που την απασχολούν είναι απλά, πανανθρώπινα . «Πώς πραγματώνεται η συντροφικότητα;», «Πόσο αδιόρατα είναι τα κίνητρα μας αλλά και τα οφέλη που αποκομίζουμε στην συνδιαλλαγή μας με τους ανθρώπους;»

Επιμέλεια έκθεσης: Θέμις Βελένη, Δρ Ιστορικός Τέχνης- Επιμελήτρια

Εγκαίνια:
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου | 19:00 – Artforum Gallery
Σάββατο 13 Οκτωβρίου | 12:00 – Artnoise

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Τσιμισκή 111-113, Γκαλερί Tsatsis Projects Artforum/Βέροιας 6, ArtNoise
Ημέρες: Παρασκευή 12-Τετάρτη 31 Οκτωβρίου
Ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή 18:00-21:00
Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 12:00-18:00
Είσοδος: Ελεύθερη


«Αναβλάστηση»

Πότε κατοικεί κάποιος έναν χώρο; Όταν η δημιουργικότητα και το ποσοστό ανακάλυψης και αναζήτησης του αγνώστου φαντάζουν απεριόριστα. Με τη δράση «Αναβλάστηση», επιχειρείται η κατάληψη και κατοίκηση του χώρου από φορητές εικαστικές γλάστρες, των οποίων η πύκνωση και η αραίωση στον τόπο θα συνδιαλέγεται με το πλήθος και τους κατοίκους της περιοχής.

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Μ. Ανδρόνικου 6, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ημέρα: Σάββατο 13 Οκτωβρίου
Ώρες: 09:00-17:00
Είσοδος: Ελεύθερη


Εικαστική έκθεση «The European endemic species»

Στην πλέον επικρατούσα μυθολογική εκδοχή η Ευρώπη γονιμοποιεί την πολιτισμική προελληνική εποχή του Μινωικού Βασιλείου. Ο Πλάτωνας στο Φαίδωνα κάνει μνεία για τον γνωστό κόσμο της εποχής του, ούτε μεγάλο, ούτε μικρό, αυτόν που η γεωγραφική του επικράτεια εκτείνεται από τις Ηράκλειες Στήλες έως τον Φάση ποταμό, ακρότατο όριο προς ανατολάς.

Επιμέλεια έκθεσης:
Θάλεια Στεφανίδου, Νίκος Μυκωνιάτης

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο, Γενί Τζαμί
Ημέρες: Δευτέρα 8-Σάββατο 13 Οκτωβρίου
Ώρες: Τρίτη-Παρασκευή 10:00-16:00
Σάββατο 11:00-15:00
Είσοδος: Ελεύθερη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ