Σιντριβάνι με τρεις σειρές από πίδακες νερού, νέες δενδροστοιχίες, φυτεύσεις και χτιστά καθίσματα αλλά και νέο φωτισμό και διαπλατυσμένα πεζοδρόμια περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης για τη βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη.

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση

Η μελέτη που είχε εκπονήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης εντάχθηκε στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου, με το ποσό των 1,5 εκατ.ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα «πράσινα» έργα που χρηματοδοτούνται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έργο που είχε παρουσιαστεί πέρσι το καλοκαίρι από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική πράξη ένταξης του έργου στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, η ανάπλαση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2019.

«Το έργο αφορά στην ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη και των περιμετρικών οδών (Μαβίλη, Γλάδστωνος, Κ. Παλαμά, Φειδίου και Ζεφύρων) με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, συνολικής επιφάνειας παρέμβασης 6.420 τ.μ. Η πλατεία Μαβίλη βρίσκεται στην Β’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε άμεση γειτνίαση με την περιοχή του Ναού των Δώδεκα Αποστόλων και των λουτρών Πασά Χαμάμ», αναφέρεται στην πράξη ένταξης του έργου.

Οι βασικοί στόχοι της μελέτης

-Η αναβάθμιση της εικόνας της περιοχής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

-Η ανάδειξη του υφιστάμενου πρασίνου με τη διατήρηση όλων των αξιόλογων μεγάλων δένδρων και εμπλουτισμό του με νέες φυτεύσεις (1062 θαμνώδη και 177 πολυετή ποώδη φυτά) και νέα δέντρα (72 νέα δέντρα).

-Η χρήση υλικών που επιτρέπουν τη διείσδυση του πρασίνου ή φύτευση για τα «μαλακά» δάπεδα και η χρήση ψυχρών υλικών που θα συμβάλλουν θετικά στο μικροκλίμα για τα «σκληρά» δάπεδα (δάπεδα του οδοστρώματος, της πλατείας και των πεζοδρομίων).

-Η διαμόρφωση θέσεων ξεκούρασης και χώρου συγκέντρωσης των κατοίκων της γειτονιάς.

-Η αναβάθμιση του φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

-Ο κατάλληλος σχεδιασμός για την προσβασιμότητα ΑμεΑ».

Η μελέτη βασίστηκε στην πρόταση που είχε βραβευτεί στο πλαίσιο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών «Θεσσαλονίκη Χ4», η οποία επεδίωξε να ανασχεδιάσει βιοκλιματικά την περιοχή κυρίως ως χώρο περιπάτου και αναψυχής. Η παρέμβαση αποσκοπεί στον πλήρη ανασχεδιασμό της περιοχής.

Και εκπτωτικό mall

Σε δεύτερη φάση εξετάζεται η προοπτική να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα ανοιχτό εκπτωτικό mall, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Για τη δημιουργία όμως του Open Street Outlet Mall γύρω από την πλατεία θα απαιτηθεί μια νέα μελέτη –συμπληρωματική– είτε από το δήμο Θεσσαλονίκης, είτε από τον Εμπορικό Σύλλογο.

Άλλωστε, η περιοχή κάποτε ήταν επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας, όμως η σημερινή εικόνα της είναι της εγκατάλειψης, τόσο εμπορικής, όσο και οικιστικής. Καταστήματα, συνεργεία, βιοτεχνίες σε ορόφους είναι κλειστά πια. Τα μισθώματα με την πρόοδο του χρόνου έπεσαν δραματικά, λόγω της υποβάθμισης της περιοχής. Η ανάπλαση όμως είναι ικανή να αναστρέψει αυτή την κατάσταση και να ξαναδώσει την πλατεία Μαβίλη και την ευρύτερη περιοχή την αίγλη του παρελθόντος.