Πάνε ήδη 4 χρόνια από το 2017 όταν είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση η δημιουργία ενός φοιτητή από την Ισλανδία, του Άρι Γιόνσον.

Ο – γεμάτος όραμα – νεαρός είχε δημιουργήσει ένα 100% φυσικό, βιοδιασπώμενο και δυνητικά βρώσιμο μπουκάλι νερό από φύκια.

Στόχος του να αντικαταστήσουν οι συσκευασίες από φύκια τα πλαστικά μιας χρήσης.

Ήδη, εδώ και μήνες η λονδρέζικη εταιρεία Notpla κατασκευάζει μια εναλλακτική λύση από φύκια στα πλαστικά μιας χρήσης.

Συγκεκριμένα, η νεοσύστατη εταιρεία του Λονδίνου Notpla δημιούργησε μια εναλλακτική πρόταση για πλαστική συσκευασία από φύκια, που είναι βιοδιασπώμενη – και μάλιστα δυνητικά βρώσιμη.

Η συσκευασία, που μοιάζει απόλυτα με πλαστικό, της Notpla είναι βιοδιασπώμενη εντός τεσσάρων έως έξι εβδομάδων, σύμφωνα με την εταιρεία. Ομολογουμένως, χαώδης η διαφορά σε σύγκριση με τα εκατοντάδες χρόνια που χρειάζονται τα συνθετικά πλαστικά για βιοδιάσπαση.

Η μεμβράνη, που μοιάζει με πλαστικό είναι κατασκευασμένη από φύκια που εκτρέφονται στη βόρεια Γαλλία. Στεγνώνει και αλέθεται σε σκόνη, και στη συνέχεια μια «μυστική» συνταγή το μετατρέπει σε ένα παχύ, στρογγυλό υγρό, το οποίο στεγνώνει για να σχηματίσει μια πλαστική ουσία.

Τα φύκια είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τις εναλλακτικές με βάση το άμυλο, καθώς δεν χρειάζονται γη ή χρόνο για να αναπτυχθούν.

«Είναι ένας από τους πιο πλούσιους πόρους», δήλωσε ο συνιδρυτής της Notpla Rodrigo Garcia. «Ένα από τα φύκια που χρησιμοποιούμε μεγαλώνει μέχρι 1 μέτρο την ημέρα. Μπορείτε να φανταστείτε ότι κάτι μεγαλώνει τόσο γρήγορα; Δεν χρειάζεστε λίπασμα, δεν χρειάζεται να βάλετε νερό σε αυτό και είναι ένας πόρος που χρησιμοποιούσαμε για πολύ καιρό».

Η Notpla λανσάρει, μάλιστα, και μια νέα σειρά χάρτινων δοχείων τροφίμων μίας χρήσης, που είναι απαλλαγμένα από συνθετικές χημικές ουσίες και καλύπτονται με αδιάβροχη και λιπαρή επένδυση.

Το χαρτόνι αποσυντίθεται πλήρως σε τρεις έως έξι εβδομάδες, σε σύγκριση με τους τρεις μήνες για το μη επεξεργασμένο χαρτόνι και εκατοντάδες χρόνια για χαρτόνι επενδεδυμένο με ένα είδος πλαστικού, γνωστό ως PLA.

«Αυτό που κάναμε είναι να αντικαταστήσουμε το PLA με το φυσικό μας υλικό, οπότε ακόμα κι αν εισέλθει στη φύση, θα υποβαθμιστεί φυσικά σαν ένα κομμάτι φρούτου ή λαχανικού», δήλωσε ο Juno Wilson, διευθυντής του Notpla.

Τα πλαστικά μιας χρήσης βρίσκονται παντού στην καθημερινή μας ζωή και αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους μισούς από τους 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που παράγονται κάθε χρόνο.

Με πληροφορίες από businessinsider.com
Πηγή: cibum.gr