Για τους ανθρώπους που ζουν σε έντονους επαγγελματικούς ρυθμούς η καθημερινότητα στην πόλη, τα μικρά breaks, οι διαδρομές που συνδέουν τις αναμνήσεις, τις στιγμές με φίλους και με την οικογένεια είναι ιδιαίτερα πολύτιμες. Ο γνωστός δικηγόρος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, μοιράζεται μαζί μας τις επιλογές του για έναν περίπατο με την κόρη του, συναντήσεις με φίλους, συνεργάτες, τις αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν για να είναι καλύτερη η καθημερινότητα στο κέντρο αλλά και το καλύτερο rooftop bar της πόλης που δεν μας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό. Συνεχίστε και θα καταλάβετε…

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο
Φωτογραφίες: Κώστας Αμοιρίδης

Συναντηθήκαμε κοντά στις 9 το πρωί στο Beyond the Walls, που αλλού, στην περιοχή των Δικαστηρίων. Η ημέρα του ξεκινάει νωρίς και συνήθως από εκεί. Μία περιοχή που είναι πολυσύχναστη, κυρίως λόγω των δικηγόρων, που ενδιάμεσα σε υποθέσεις και συναντήσεις κάνουν το πρώτο coffee-break της ημέρας. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν ήταν ο μόνος που απολάμβανε το “εσπρεσάκι” αφού άκουγες τη λέξη αυτή συνέχεια από τα γύρω τραπέζια.

Από εκεί, λοιπόν, συνεχίζουμε σχολιάζοντας την εικόνα της πόλης όσο περπατάμε για να φτάσουμε στα Λαδάδικα. Άλλωστε εδώ είναι και τα γραφεία της Rhetor, της νομικής του εταιρείας.

Που επιλέγεις να κάνεις ένα coffeebreak αφήνοντας για λίγο τα γραφεία της Rhetor;
Στα μικρά coffee-breaks έχω αυτό που λένε στο ποδόσφαιρο πλεονέκτημα έδρας. Η έδρα της Rhetor και το γραφείο μου κατ’ επέκταση, βρίσκεται μέσα στην καρδιά των καφέ και των μπαρ της πόλης, στην ευρύτερη περιοχή των Λαδάδικων. Αρκετοί επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και παιδιά που δουλεύουν σε αυτή, είναι άνθρωποι που τους βλέπω καθημερινά και αποτελούν για μένα μια οικεία επιλογή για τα coffee breaks μου.

 

Υπάρχει ένα σημείο στη Θεσσαλονίκη που σε ξεκουράζει;
Οι κυριακάτικες πρωινές βόλτες με την κόρη μου είναι πραγματικά μια πηγή γαλήνης αλλά και ενέργειας. Περπατάμε (πλέον) μαζί στην ακτογραμμή της νέας παραλίας, από το Ποσειδώνιο μέχρι το Makedonia Palace. Η Μιχαέλα ενθουσιάζεται με τη θάλασσα και τα πλοία και εγώ με τις αντιδράσεις και τις γκριμάτσες της.

 

Στη Θεσσαλονίκη μας αρέσει να κάνουμε μια στάση για να “τσιμπήσουμε” κάτι. Ποια είναι τα αγαπημένα σου σημεία;
Η αλήθεια είναι πως μου αρέσουν τα συνήθως μικρά, απλά εστιατόρια και μεζεδοπωλεία γύρω από τις μεγάλες αγορές τροφίμων του κέντρου, δηλαδή το Καπάνι και τη Μοδιάνο, αλλά και πέριξ της πλατείας Άθωνος. Έχουν αυτή την κουλτούρα της συνάντησης με αφορμή τους μεζέδες, που βρίσκεται άλλωστε και στο dna της Θεσσαλονίκης. Από τα φοιτητικά χρόνια το αγαπημένο μου μαγαζί, εάν και δεν λειτουργεί πια, παραμένει ο ‘’Κήπος του Κουφού’’ στην Άνω πόλη. Ένα στέκι με πολίτικη κουζίνα και μόλις 4-5 τραπέζια.

Για να δούμε τη Θεσσαλονίκη από ψηλά πίνοντας ένα ποτό ποιο Rooftop bar που θα επέλεγες;
Στην ταράτσα της Rhetor φυσικά. Εκεί κάνουμε τα καλύτερα πάρτυ και μπάρμπεκιου, με τους συνεργάτες, φίλους και ενίοτε και με πελάτες.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας εστιατόριο για φαγητό με φίλους;
Το Χάλαρο είναι η εύκολη επιλογή μας με την Σόνια καθώς βρίσκεται και πολύ κοντά στο σπίτι μας. Επίσης το Kitchen στο λιμάνι, είναι ένα μαγαζί που απολαμβάνω οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, η θέα του ηλιοβασιλέματος βέβαια από εκεί είναι μαγευτική.

Ποιο εστιατόριο θα επέλεγες για ένα γεύμα επαγγελματικό;
Τώρα τελευταία, όταν μπορώ να συνδυάσω την δουλειά με την απόλαυση, επιλέγω το νέο Όλυμπος Νάουσα στην παλιά παραλία. Έχει μια αύρα κυριακάτικων σπιτικών τραπεζιών συνδυασμένη με τη γαλήνη που απαιτεί ένα επαγγελματικό γεύμα.

Ως ένας άνθρωπος που εργάζεται στην πόλη, τι θα άλλαζες στο κέντρο της πόλης για να βελτιωθεί η καθημερινότητά σου;
Θέλω να δω περισσότερο την κοσμοπολίτικη πλευρά της Θεσσαλονίκης. Την καθαρή, την ανθρώπινη και την πολιτιστική πλευρά της.
Θέλω να δούμε γενναίες αποφάσεις για το κυκλοφοριακό, και με περισσότερα parking ώστε να σταματήσουν οι κεντρικοί δρόμοι να λειτουργούν ως ένα τεράστιο δωρεάν parking διπλοσειράς.
Για τα σκουπίδια επίσης, που είναι ένα οξύτατο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν φέρει ευθύνη υπάρχουν λύσεις, όλες όμως απαιτούν και τη συμμετοχή του ίδιου του πολίτη και την αλλαγή νοοτροπίας μας. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει συνεχώς και σίγουρα υπάρχουν αρκετά ακόμη που μπορούν να γίνουν για να βελτιώσουν τη ζωή μας.

Αν πηγαίναμε για ένα ποτό με τους συνεργάτες σου μετά το γραφείο, ποιο σημείο θα επέλεγες;
Συνήθως παραμένω στην περιοχή του κέντρου. Ανάλογα βέβαια με την ώρα που θα τελειώσουμε από το γραφείο, επιλέγω είτε το Blanc για αργά το απόγευμα, είτε το Tsuki για νωρίς το βράδυ.

Έχεις συνδέσει δρόμους ή περιοχές της Θεσσαλονίκης με έντονες αναμνήσεις από την επαγγελματική και κοινωνική σου ζωή;
Αξέχαστη παραμένει για μένα η γειτονιά της Λ. Στρατού, πίσω από το Lycée. Εκεί πέρασα τα φοιτητικά μου χρόνια, που παρότι κύλησαν σα νερό μου άφησαν μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις για μια ζωή.
Επίσης, η γειτονιά της Σοφούλη που βρίσκεται το σπίτι μου και πλέον στους δρόμους και τα πάρκα της μεγαλώνει η κόρη μου και εγώ μαζί της. Εάν θα έπρεπε να ξεχωρίσω και ένα σημείο στο ιστορικό κέντρο, αυτό είναι η πλατεία Ελευθερίας καθώς είναι συνδυασμένη με την εκκίνηση της Rhetor, με σχέδια, ιδέες και φιλοδοξίες, ξενύχτια, προβλήματα αλλά και πολλές επιτυχίες.