Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου το βράδυ, το Εστιατόριο «Τοίχο Τοίχο» συμμετέχει στη δράση «Πάμε μαΓΗρεύοντας: Μέρες Κλιματικής Μαγειρικής» που διοργανώνουν στην πόλη:
το OUR COMMON NOW, το Πρόγραμμα Κλιματικής Μαγειρικής του Ειδικού Γυμνάσιου Θεσσαλονίκης, η Ομάδα Κουζίνας του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και η Περιβαλλοντική Ομάδα ΑΠΘ.
Στο μενού της ημέρας σήμερα προτείνονται επιπλέον φαγητά που είναι χορτοφαγικά και από ντόπια προϊόντα και για αυτό έχουν πολύ μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα και άρα εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου κλπ (τις αιτίες της κλιματικής κρίσης).
ΓΙΑΤΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ;
– Γιατί η κατανάλωση ζωικών προϊόντων (κρέας, ψάρι, γαλακτομικά, αυγά) συμβάλλει από 18% έως 50% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απειλούν τον πλανήτη μας με τεράστιες καταστροφές (μετρήσεις του ΟΗΕ και του World Watch Institute), ενώ έχει και μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία.
– Γιατί η κατανάλωση μη ντόπιων προϊόντων έχει και αυτή έντονο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, γιατί συχνά απαιτείται πολύ ενέργεια για τη μεταφορά των προϊόντων στην άλλη άκρη του πλανήτη και επειδή διαμορφώνει συχνά αρνητικά τις τοπικές οικονομίες που μπορεί να παράγουν για ξένους ενώ οι ντόπιοι υποσιτίζονται.
– Γιατί υπάρχουν πεντανόστιμα, υγιεινά, χορταστικά και πλήρη σε διατροφική αξία εναλλακτικά προϊόντα διατροφής.
– Γιατί η κλιματική κρίση είναι το πιο επείγον ζήτημα του πλανήτη (πιθανά δεν το είχατε ακούσει αλλά η αρμόδια επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45 % ως το 2030!!!) και όλοι μας μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό και μάλιστα συχνά με διασκεδαστικό τρόπο που μας συνδέει με τους άλλους.
info
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στις 20:00
Τοίχο Τοίχο, Στεργίου Πολυδώρου 1, Μεσαία Πορτάρα, Κάστρα
Τηλέφωο: 2310 245351