Τελευταία, προσπαθώντας να βγάλω άκρη με τα διάφορα “καμπανάκια” του σώματός μου (μεσόπονοι, πιασμένος αυχένας, πεπτικές διαταραχές) έμαθα για την ύπαρξη της Οστεοπαθητικής, μιας επιστήμης που υπόσχεται να ανακουφίσει τα πιο συχνά σύγχρονα προβλήματα υγείας, με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από εκείνη των παραδοσιακών ειδικοτήτων.

Πόσοι από εσάς δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας και ενοχλήσεις που χρονίζουν; Πονοκέφαλοι, μυοσκελετικοί πόνοι, προβλήματα με το στομάχι, γυναικολογικά που επανέρχονται, κοιλόπονοι, ημικρανίες, αλλά και παιδιατρικές διαταραχές (ύπνου, θηλασμού, κολικοί) παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά μας, βάλλοντας την ποιότητα ζωής μας και στο τέλος μαθαίνουμε να ζούμε με τις διαταραχές αυτές. Η κακή στάση του σώματος, τα περιττά κιλά, το στρες, μετεγχειρητικές επιπλοκές, ο σύγχρονος τρόπος ζωής γενικότερα αλλά και κάποιες παθολογικές καταστάσεις, γίνονται η συχνότερη αιτία να εμφανίζουμε προβλήματα που μας καταβάλλουν. Η Οστεοπαθητική αντιμετωπίζει ολιστικά το ανθρώπινο σώμα ως ένα σύνολο συστημάτων που συνεργάζονται και η θεραπευτική της προσέγγιση έχει πραγματικά χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως ισχυρίζονται όσοι την έχουν επιλέξει.

Τι είναι όμως η Οστεοπαθητική; Μιλήσαμε με τον Δρ. Κωνσταντίνο Βαθρακοκοίλη, Οστεοπαθητικό DO, με σκοπό να κατανοήσουμε καλύτερα τις μεθόδους και τις αρχές της ξεχωριστής αυτής επιστήμης.

Συνέντευξη: Κατερίνα Ευσταθιάδου

Αρχικά πείτε μας δύο λόγια για την επιστήμη της Οστεοπαθητικής και τι είναι αυτό που τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες ειδικότητες ως προς την προσέγγιση και θεραπεία ενός προβλήματος;

Η επιστήμη της Οστεοπαθητικής αναπτύχθηκε από τον Dr. Andrew Taylor Still, (1828-1917) στο τέλος του 19ου αιώνα. Ο Dr. Still ασκώντας την Ιατρική επιστήμη, διαπίστωσε στην πορεία, πως με τη χρήση των χεριών του, ψηλαφώντας και εντοπίζοντας περιοχές με δυσλειτουργία, μπορούσε να θεραπεύσει πολλές ασθένειες. Ονόμασε αυτή τη νέα επιστήμη Οστεοπαθητική (Osteopathy), δηλαδή «begin with the bones – ξεκινώντας από τα οστά». Η Οστεοπαθητική αποτελεί ένα σύστημα ολιστικής αξιολόγησης και θεραπείας που αναγνωρίζει και θεραπεύει παθολογίες και δυσλειτουργίες όχι μόνο του νευρομυοσκελετικού αλλά και άλλων συστημάτων του οργανισμού.

Αναφορικά με το τι διαφοροποιεί την Οστεοπαθητική και αυτό που αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι ότι κατανοεί την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης δομής και αντιλαμβάνεται τον ασθενή ως ενιαίο σύνολο. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το φυσικό μέρος ενός προβλήματος (σώμα) αλλά και το χημικό (βιοχημεία) και το συναισθηματικό (ψυχολογία). Με απλά λόγια αξιολογεί και θεραπεύει παθολογικές καταστάσεις προερχόμενες από διαφορετικές δομές του οργανισμού. Επικεντρώνεται πρωτίστως στην εμβιομηχανική λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος, διαμέσου του νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα προβλήματα και στις παθολογίες που προέρχονται από μηχανικές ανισορροπίες. Είναι επιστήμη που ασχολείται με την περιτονία του σώματος, ένα δομικό στοιχείο που έως πρόσφατα αγνοούνταν και ευθύνεται για την άρτια λειτουργία, συνεργασία και ισορροπία όλων των στοιχείων του σώματος δηλαδή την ομοιοστασία του οργανισμού.

Τι είδους προβλήματα υγείας μπορούν να επιλυθούν με την Οστεοπαθητική;

Η Οστεοπαθητική εφαρμόζεται με πλήρη ασφάλεια σε καταστάσεις που σχετίζονται με όλα σχεδόν τα συστήματα του οργανισμού όπως:

  • Κακώσεις και παθήσεις του Νευρομυοσκελετικού συστήματος (όπως οσφυαλγία- ισχιαλγία, πονοκέφαλος και ημικρανία, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αθλητικές κακώσεις κ.α.)
  • Γυναικολογικά προβλήματα
  • Σπλαχνικές δυσλειτουργίες
  • Δυσλειτουργίες πυελικού εδάφους
  • Γαστρεντερικά προβλήματα (πεπτικές διαταραχές, γάστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση κ.α.)
  • Λεμφικές διαταραχές
  • Μετεγχειρητικός πόνος ουλώδους ιστού
  • Χρόνιος πυελικός πόνος
  • Παιδιατρικές διαταραχές
  • Νευρολογική δυσλειτουργία

Πώς γίνεται να έχει εφαρμογή σε τόσο μεγάλο εύρος παθήσεων, ποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις εφαρμόζοντα για να επιτύχετε κάτι τέτοιο; 

Στην Οστεοπαθητική, το κύριο διαγνωστικό εργαλείο για την αξιολόγηση της οποιασδήποτε σωματικής δυσλειτουργίας είναι τα χέρια του θεραπευτή κατά την επαφή του με το σώμα του ασθενούς. Ο Οστεοπαθητικός αισθάνεται την τάση σε διάφορες περιοχές του σώματος καθώς και τις μεταβολές – προσαρμογές της έντασης και της ποιότητας των ιστών. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές μορφές της Οστεοπαθητικής που χρησιμοποιούνται οι οποίες με διαφορετική προσέγγιση ανάλογα με τον ασθενή παρουσιάζουν εξίσου καλά αποτελέσματα στη θεραπεία.

Η Δομική Οστεοπαθητική δίνει έμφαση στη διάγνωση και τη θεραπεία των δυσλειτουργιών του μυοσκελετικού συστήματος. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη δομική οστεοπαθητική είναι συνήθως υψηλής ταχύτητας μικρού εύρους (HVLA) στη Σπονδυλική Στήλη και τα άκρα, καθώς και τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων και των μαλακών μορίων. Οι Οστεοπαθητικοί μπορούν να επανατοποθετήσουν τις αρθρώσεις χρησιμοποιώντας τεχνικές χειρισμού με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή στην τακτική κίνηση και δραστηριότητα

Στην Κρανιακή θεραπεία ο Οστεοπαθητικός λειτουργεί για να ενεργοποιήσει την έμφυτη ικανότητα του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του και προσφέροντας απαλή και ειδική υποστήριξη όπου χρειάζεται προσπαθεί να φέρει τους ιστούς σε κατάσταση ισορροπίας και απελευθέρωσης. Χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση, ο Οστεοπαθητικός μαθαίνει να «ακούει» και να καθοδηγείται από την εσωτερική γνώση του σώματος για το τι είναι λάθος. Αυτό τον βοηθά να κατανοεί και να θεραπεύει την αιτία των συμπτωμάτων, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα επιστροφής των συμπτωμάτων στο μέλλον.

Η Σπλαχνική Οστεοπαθητική επικεντρώνεται σε λειτουργικές και δομικές ανισορροπίες σε όλο το σώμα, σχετιζόμενες με σπλαχνικές διαταραχές. Ο θεραπευτής, ανιχνεύει διαφοροποιημένες ή μειωμένες κινήσεις στα σπλάχνα, καθώς και μεταβολές περιοριστικού τύπου σε ολόκληρο το σώμα, για να εφαρμόσει στη συνέχεια επιλεγμένες τεχνικές σπλαχνικής κινητοποίησης για την ενθάρρυνση της φυσιολογικής κινητικότητας, του τόνου και της κίνησης των σπλάχνων και του συνδετικού ιστού. Αυτοί οι ήπιοι χειρισμοί μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των μεμονωμένων οργάνων, τα συστήματα στα οποία λειτουργούν τα όργανα και τη δομική ακεραιότητα ολόκληρου του σώματος.

Είναι αλήθεια ότι η Οστεοπαθητική απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και σε βρέφη; 

Οι αρχές της Οστεοπαθητικής βρίσκουν εφαρμογή σε άτομα όλων των ηλικιών. Ο Οστεοπαθητικός έχει εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να επιλέξει και να τροποποιήσει τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ανάλογα με την περίπτωση του εκάστοτε ασθενούς. Για παράδειγμα η Κρανιακή οστεοπαθητική είναι μια ήπια, ασφαλής και αποτελεσματική προσέγγιση για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων σε ολόκληρο το σώμα. Αυτή η προσέγγιση είναι ένας τρόπος «παρατήρησης» του σώματος και όχι ένας τύπος τεχνικής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ασθενή. Είναι ευρέως γνωστή για τη θεραπεία σε βρέφη αλλά είναι εξίσου αποτελεσματική για τα παιδιά, τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους. Σε οποιαδήποτε Οστεοπαθητική θεραπεία, συμμετέχει όλο το σώμα και σημειώνονται συχνά βελτιώσεις σε πολλά διαφορετικά συστήματα, όπως για παράδειγμα, δεν είναι ασυνήθιστο πεπτικά προβλήματα να επιλύονται όταν αποκαθίσταται η μυοσκελετική δυσλειτουργία στη σπονδυλική στήλη ή τη λεκάνη.

Πώς αποφασίσατε να γίνετε Οστεοπαθητικός και τι εκπαίδευση πρέπει να πάρει κάποιος για να ασκήσει τη συγκεκριμένη ειδικότητα;

Δρ. Κωνσταντίνος Βαθρακοκοίλης, Οστεοπαθητικός (DO), PhD, MSc, OMT, PT

Ο βασικότερος λόγος που με έκανε να ασχοληθώ με τη συγκεκριμένη επιστήμη είναι η πολυδιάστατη προσέγγιση στην αξιολόγηση και στη θεραπεία διάφορων παθολογικών καταστάσεων που δεν είναι πάντοτε αποκλειστικά Νευρομυοσκελετικές αλλά ενδεχομένως να παρουσιάζονται ως τέτοιες. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της Οστεοπαθητικής είναι ότι κατανοεί την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης. Τα προβλήματα στον οργανισμό μας, τις περισσότερες φορές, είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας σε περισσότερα από ένα συστήματα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Ένας επιπλέον λόγος ήταν η δυνατότητα αναγνώρισης δια χειρός (με τα χέρια) της σωματικής δυσλειτουργίας σε διάφορα συστήματα του οργανισμού μέσα από την εκπαίδευση στη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών στις διάφορες ειδικότητες της. Ο Οστεοπαθητικός χρησιμοποιεί μια πολύ ανεπτυγμένη αίσθηση αφής για να αισθανθεί τις λεπτές αλλαγές της έντασης και της ποιότητας των ιστών του σώματος και να εντοπίσει περιοχές τάσης ή δυσλειτουργίας. Συχνά αισθάνεται την τάση σε περιοχές του σώματος που έχουν επηρεαστεί από γεγονότα του παρελθόντος, όπως παλιά ατυχήματα και τραυματισμοί. Το σώμα μπορεί να έχει μάθει να αντισταθμίζει ένα τραυματικό συμβάν και ο ασθενής μπορεί να αγνοεί ότι υπάρχει κάτι δυσλειτουργικό, αλλά οι συνέπειες μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν και να σχετίζονται με τα τρέχοντα συμπτώματα.

Αναφορικά με την εκπαίδευση που πρέπει να έχει κάποιος θα πρέπει να τονιστεί ότι η Οστεοπαθητική είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής. Στις Η.Π.Α. οι Οστεοπαθητικοί εκπαιδεύονται και πιστοποιούνται για να ασκούν το επάγγελμα του γιατρού. Αναγνωρίζονται ως ιατροί της Οστεοπαθητικής (Doctor of Osteopathic Medicine) με πτυχίο ισάξιο της ιατρικής (M.D. Medical Doctor) και δικαιούνται να συνταγογραφούν φάρμακα, αλλά και να εξειδικεύονται σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Στην Ευρώπη, υπάρχουν σχολές Οστεοπαθητικής σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα σε διάφορες χώρες όπου διδάσκεται η επιστήμη αυτή και απονέμουν τον τίτλο του Οστεοπαθητικού. Εντάσσεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παγκοσμίως καθώς οι Οστεοπαθητικοί έχουν εκπαιδευτεί στη διάγνωση και αναγνώριση παθήσεων τόσο του μυοσκελετικού αλλά και υπολοίπων συστημάτων του οργανισμού.

Περισσότερες πληροφορίες στο osteomed-lab.gr και στη σχετική σελίδα στο facebook και στο instagram