Συγκεντρώσαμε προτάσεις για ένα ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Εκθέσεις, θέατρο, εργαστήρια για παιδιά, περίπατος σε μνημεία της πόλης, ποδηλατάδα στο Φράγμα της Θέρμης και πολιτιστικές δράσεις στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης.

Προτείνει η Χριστίνα Μισιρλή

«Στρατής Δούκας – Σπύρος Παπαλουκάς – Φώτης Κόντογλου: Ξεριζωμοί από μέσα…»

Στο πλαίσιο της έκθεσης του Τελλογλείου Ιδρύματος «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη», το Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. παρουσιάζει μια περιπατητική παράσταση με ζωντανό σκηνικό φόντο τα ίδια τα έργα της έκθεσης, βασισμένη σε αρχειακό υλικό, επιστολογραφία και γραπτά τριών από τους κυριότερους εκπροσώπους της Γενιάς του ΄30 και καρδιακών φίλων Στρατή Δούκα – Φώτη Κόντογλου – Σπύρου Παπαλουκά, σε σύλληψη-σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου και σύνθεση κειμένου Παναγιώτας Κωνσταντινάκου.

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

4 ΜΑΡΤΊΟΥ 2023 ΣΆΒΒΑΤΟ 20:00
5 ΜΑΡΤΊΟΥ 2023 ΚΥΡΙΑΚΉ 11:30

Εργαστήρια από το UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου 

Το UTech Lab οργανώνει εργαστήρια στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων, της ρομποτικής, της τρισδιάστατης εκτύπωσης και της ηλεκτρονικής.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσφέρει ερεθίσματα και να εμπνεύσει τους νέους να πειραματιστούν με τις σύγχρονες τεχνολογίες, να καλλιεργήσει την κριτική τους σκέψη, να ενθαρρύνει την ενεργή και ομαδική εργασία, να τους βοηθήσει να αποκτήσουν δεξιότητες στα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και να γίνουν δημιουργικότεροι.

Δείτε τα προγράμματα που πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία εδώ.

Δείτε τα προγράμματα που πραγματοποιούνται onlie εδώ.

Πληροφορίες 

Είσοδος ελεύθερη.
Για την συμμετοχή, απαιτείται προεγγραφή (στο τηλ. 210 9469 641 από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30- 16:30)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 10:00 – 18:00
ΣΆΒΒΑΤΟ 09:00 – 17:00

Ομαδική έκθεση «Μελάνι σε χαρτί 7 -Βόρειες Αποχρώσεις»

Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες μας προσκαλούν στην έκθεση «Μελάνι σε χαρτί 7», την έβδομη διοργάνωση της ομώνυμης σειράς εκθέσεων, που έχει στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης χαρακτικής και ζωγραφικής με μελάνη και τη προβολή της στην Ελλάδα. Η έκθεση θα λάβει χώρα σε φυσική μορφή στη Θεσσαλονίκη 4 – 11 Μαρτίου 2023 (Myrό Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης), αλλά θα είναι διαθέσιμη από τη δεύτερη ημέρα μετά το άνοιγμα της και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, καλλιγραφίας, κολλάζ, καθώς και εικαστικά αντικείμενα – γλυπτά κατασκευασμένα με μελάνι και χαρτί.

Πληροφορίες 

Είσοδος ελεύθερη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 17:00 – 21:00
ΣΆΒΒΑΤΟ 10:00 – 14:00

Οικογενειακό πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» στο «Νόησις»

Δωρεάν πρόγραμμα για παιδιά από Νήπια (μεγάλα) μέχρι Γ΄ Δημοτικού και τους γονείς τους. Στο εργαστήριο αυτό παιδιά και γονείς κάθονται στο ίδιο τραπέζι και ενώνουν τις δυνάμεις τους, επιστρατεύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και δουλεύουν παρέα για ένα κοινό σκοπό.

ΧΟΠΑ Ήρωες 112 στο Νόησις:
Μαθαίνουμε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και σώζουμε ζωές.
Ελάτε με τα παιδιά σας και μέσα από το παιχνίδι μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, πώς πρέπει να αντιδράσετε και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσετε αν χρειαστεί τους παππούδες σας και να τους σώσετε ακόμα και τη ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά) πατήστε εδώ.

Πληροφορίες 

Είσοδος ελεύθερη
Κυριακή 5 Μαρτίου 12.00 με 13.30

Κυριακάτικοι Περίπατοι στα Μνημεία της Πόλης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει και φέτος Κυριακάτικους περιπάτους στα μνημεία-τοπόσημα της πόλης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 σε έναν ακόμη «Κυριακάτικο περίπατο» στο Επταπύργιο σε μια περιήγηση από τη βυζαντινή μέχρι την πρόσφατη ιστορία της πόλης.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Δηλώσεις συμμετοχής: στο 2313310400, από Τετάρτη 01/03 μέχρι την Παρασκευή 03/03/2023, 12:00-13:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 στις 11:30, στο Επταπύργιο

Δωρεάν Ξεναγήσεις σε Περιοδική Έκθεση από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνει δωρεάν ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση «Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού» την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος».

Τις ξεναγήσεις διοργανώνουν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Περιοδική Έκθεση – Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού

Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: έως Κυριακή12 Μαρτίου 2023

Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικά έργα που διερευνούν σύγχρονες προσεγγίσεις του μοντερνιστικού «πεδίου» και του βυζαντινού «κάμπου».

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ώρες λειτουργίας Μουσείου)
Για να δείτε το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου πατήστε ΕΔΩ

Έκθεση με Έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τα Έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Τα έργα ηχούν σαν μουσική» είναι ο τίτλος της ανοιχτής έκθεσης ζωγραφικής και γλυπτικής με έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον Δεκέμβριο του 2022 έως και τέλος Μαρτίου 2023.

Η έκθεση περιλαμβάνει 18 γλυπτά και 13 ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα και τα έργα του με τη Θεσσαλονίκη, αφού στην πόλη βρίσκεται το εμβληματικό γλυπτό “Ομπρέλες” στη Νέα Παραλία αλλά και το «Cor-ten» (αφαιρετική Νίκη της Σαμοθράκης) στη βορεινή πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Δευτέρα – Σάββατο 17:00 – 20:00
Κυριακή 12:00 – 20:00

Είσοδος Ελεύθερη

Δωρεάν Ποδηλατάδα στο Φράγμα της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη

Μία εορταστική μονοήμερη ποδηλατική εκδρομή-Ποδηλατάδα στο Φράγμα της Θέρμης με ελεύθερη συμμετοχή διοργανώνει την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, με αφορμή τα 15 Χρόνια Cycle Safari, η εταιρεία Green Oliver.

Μία ποδηλατάδα γιορτής, μία ποδηλατάδα χωρίς χρέωση, μία ποδηλατοβόλτα μέχρι το Φράγμα της Θέρμης, που θα κόψουμε τούρτα και θα γιορτάσουμε!

Πληροφορίες 


Δωρεάν Κυκλική Ποδηλατάδα στο Φράγμα Θέρμης την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 στις 10:00

Πώς Κάνετε Κράτηση:
Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, συμπληρώνοντας την φόρμα,
ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο
με e-mail στο [email protected] ή καθημερινές 10.00 – 18.00 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης.

8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης: Δράσεις για την Κεντρική Έκθεση«Being as Communion»

8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης - Γεωκουλτούρα

Με αφορμή τα εγκαίνια της κεντρικής έκθεσης της 8ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης «Being as Communion», πραγματοποιούνται το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, παράλληλες δράσεις, performance και προβολή ντοκιμαντέρ.

Ο τίτλος της έκθεσης: Being as Communion είναι δανεισμένος από το έργο του θεολόγου και Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, κατά κόσμον Ιωάννη Ζηζιούλα (Κοζάνη, 1931-Αθήνα, 2023).

Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 θα γίνει η Παρουσίαση The Host, Operator and Initiator των Campus Novel στο χώρο του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Πληροφορίες 

Σάββατο 4 Μαρτίου στις 20.00
Εγκαίνια έκθεσης «Being as Communion» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Κυριακή 5 Μαρτίου στις 12.00
The Host, Operator and Initiator των Campus Novel στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης