Ο Οκτώβρης έφτασε και η Θεσσαλονίκη δείχνει κάτι παραπάνω από δημιουργική. Πολιτιστικές διαδρομές, αρώματα αγοράς και flashback στην αρχαιότητα, ένα πρόγραμμα για όλα τα γούστα και ενδιαφέροντα, παρουσιάζεται μέσα από 14 δράσεις που θα σε βγάλουν από το σπίτι για να ζήσεις το Φθινόπωρο αλλιώς.

«Τα Τουμπιώτικα»

05- 7/10

Πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού

Με ένα αφιέρωμα στη δημοτική μουσική παράδοση, παιδικές εκδηλώσεις με την Γιορτή του παιδιού και μια λαϊκή συναυλία, αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιούνται «Τα Τουμπιώτικα», τα οποία διοργανώνει η Δ΄ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, από την Παρασκευή 5 έως και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο. Δείτε αναλυτικά.

 3ο Kapani Project

6/10

Αγορά Καπάνι

Η στιγμή πλησιάζει. Η ημέρα που τα στενά της αγοράς Καπάνι θα γεμίσουν με μουσική, χορευτικές κινήσεις και εικόνες είναι πιο κοντά από ποτέ. Για 24 ώρες, η αγορά αλλάζει πρόσωπο μέσα από live acts, dj sets, performances και interactive installations. Στη καρδιά της πόλης, η πολιτιστική πνοή της Θεσσαλονίκης επιστρέφει για 3η χρονιά και υποδέχεται -όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο– όποιον θέλει να γίνει κομμάτι της. Δείτε αναλυτικά.

«Το Δώρο των Θεών ΙV»

06 & 7/10

Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Το Δώρο των Θεών ΙV είναι ένα διήμερο Φεστιβάλ για την Αρχαία Ελληνική Μουσική και Πολιτισμό που θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Σαββατοκύριακο 6 & 7 Οκτωβρίου 2018, στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων, εργαστήρια, συναυλίες, διαλέξεις, ξεναγήσεις και επιτραπέζια παιχνίδια.

 2 Δράσεις της dot2dot

«Η γειτονιά του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού: Μια διαδρομή μέσα στον χρόνο»

06/10

Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ για την αρχαία ελληνική μουσική και τον πολιτισμό, «Το Δώρο των Θεών IV», η dot2dot προσκαλεί το κοινό σε μια ειδικά σχεδιασμένη ξενάγηση στη γειτονιά του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, για να γνωρίσουμε την ιστορία μιας περιοχής της πόλης όταν ακόμη βρισκόταν εκτός των τειχών. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Δείτε λεπτομέρειες.

 «Φύσηξε Βαρδάρης: οι ιστορίες γύρω από το σημείο μηδέν της πόλης»

08/10

Βαρδάρης

H dot2dot και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. σας προσκαλούν σε μια ιδιαίτερη αφηγηματική περιπατητική ξενάγηση στην περιοχή του Βαρδάρη. Ο Βαρδάρης, είναι μια έννοια ταυτόσημη με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Από τη μια αέρας παγωμένος που φυσά το χειμώνα από την άλλη μια ολόκληρη περιοχή με τη δική της διαδρομή στην ιστορία της πόλης.

Κόστος: 12€ (κανονικό) – 10€ (φοιτητικό, ανέργων, παρέες άνω των 4 ατόμων)

*μέρος των εσόδων θα δοθούν σε δράσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας 

Γαστρονομικός (και όχι μόνο) περίπατος με τον Κωστή Ζαφειράκη

06/10

Παναγία Φανερωμένη (Αρκαδιουπόλεως 20, Καλλιθέα)

Νέος απολαυστικός γαστρονομικός (και όχι μόνο) περίπατος με τον Κωστή Ζαφειράκη. Η Παναγία Φανερωμένη, τα δυτικά τείχη, ο Βαρδάρης, η Δωδεκανήσου ανασύρουν μνήμες και γεύσεις, μας τροφοδοτούν με ιστορίες σε μια περιήγηση με αναπάντεχες γευστικές δοκιμές. Ο περίπατος ολοκληρώνεται στο εστιατόριο Ακαδημία όπου ο Κωστής ερμηνεύει το παλίμψηστο της μελιτζάνας και ο σεφ Κωνσταντίνος Μάρκου μας παρουσιάζει τέσσερις διαφορετικές εκδοχές μαγειρέματος του λαχανικού που σύμφωνα με το θρύλο ίσως και να ευθύνεται για τη μεγάλη πυρκαγιά που πριν από εκατό χρόνια άλλαξε ριζικά το πρόσωπο της πόλης.

Συμμετοχή: 18 ευρώ (όπου εκτός από τις γευστικές δοκιμές κατά τη διάρκεια της διαδρομής συμπεριλαμβάνονται ο μπουφές με τα τέσσερα πιάτα στην Ακαδημία και ένα ποτήρι κρασί). Διαβάστε αναλυτικά.

7PLY PROJECT

01 – 06/10

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Αστικής Κουλτούρας επιστρέφει για δέκατη τρίτη φορά από την 1η έως τις 6 Οκτωβρίου να παρουσιάσει ξανά την πολυθεματική του ατζέντα! Με την υποστήριξη και φιλοξενία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης η Propaganda Rollin co, παρουσιάζει 6 ημέρες γεμάτες street art, graffiti, photography, videos, music events, parties και διαγωνισμούς skate με την υποστήριξη του Αθλητικού Συλλόγου Wheel Wizards και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. (Παράλληλο πρόγραμμα – 53α Δημήτρια). Διαβάστε αναλυτικά.

Catherine Baÿ Workshop

 7- 10/10

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Επικεντρώνοντας στη «Χιονάτη», το μακροχρόνιο και διαρκώς εξελισσόμενο project της Catherine Baÿ το οποίο έχει παρουσιαστεί σε πολλές περιοχές του κόσμου από την απαρχή του το 2003 στο Παρίσι, το workshop θα είναι αφιερωμένο στη σωματική εκπαίδευση που αναπτύσσει την ομαδική έκφραση και την παρουσία του ατόμου στην ομάδα, σύμφωνα με τη μέθοδο Jacques Lecoq. Θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες σπουδαστές να αποκτήσουν εκφραστικά μέσα κατάλληλα για τον έλεγχο της σκηνικής παρουσίας τους στον χώρο, όσο και στον ρυθμό της performance. (Παράλληλο πρόγραμμα 53α – Δημήτρια).

5th Thessaloniki Tattoo Convention 2018

12-14/10

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ένα φεστιβάλ που θα γεμίσει την πόλη με μελάνι και γκάζια! Η μεγάλη γιορτή των fans της πανάρχαιας τέχνης της δερματοστιξίας επιστρέφει αυτόν τον Οκτώβριο (12-14/10) στην Θεσσαλονίκη διατηρώντας την θέση ενός από τα καλύτερα φεστιβάλ των Βαλκανίων. Οι επισκέπτες θα δουν από κοντά τους καλύτερους Έλληνες και ξένους tattoo artists εν δράσει, θα μάθουν τα μυστικά της τέχνης τους και θα ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα κουβαλούν μαζί τους μέχρι την επόμενη συνάντηση. Διαβάστε αναλυτικά.

Η Πόλη μου η Ευρώπη (εικαστικά)

15-18/10 (53α Δημήτρια)

Γενί Τζαμί και εξωτερικοί χώροι

Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, εκπροσωπώντας ο καθένας τη δική του χώρα, αντικρίζουν με τη δική τους ματιά τη σημερινή Ευρώπη. Μια ήπειρος με τεράστιες αντιθέσεις, με μη αναμενόμενες παθογένειες, με πολλές και διαφορετικού είδους συγκρούσεις να τη δοκιμάζουν τα τελευταία χρόνια, η οποία ωστόσο δεν παύει να αναζητά το νέο πρόσωπό της, μέσα από τις αξίες, τις πολύτιμες αρχές και τις ιστορικές μνήμες που συνδέουν τους λαούς της. Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκπροσωπηθούν από έναν ή και δύο εικαστικούς καλλιτέχνες, στο ελληνο-αυστριακό αυτό project το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Πολλά Νυκτά εν μια Νυκτί με τη ΣΟΔΘ

17/10

Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί μία ιδιαίτερη συναυλία με τίτλο «Πολλά νυκτά εν μία νυκτί». Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα διαφόρων εποχών και στυλ γραμμένα για πέντε διαφορετικά νυκτά όργανα, κιθάρα, άρπα, μαντολίνο, κανονάκι, φλαμένκο κιθάρα. Ένας Ιάπωνας κιθαρίστας, νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Κιθάρας 2017 της ΚΕΠΑ Βεροίας και πέντε Έλληνες ερμηνευτές θα ενώσουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις για να αποδείξουν στο κοινό της πόλης την διαχρονική γοητεία των νυκτών οργάνων μέσα από ένα πρόγραμμα που καλύπτει τέσσερις αιώνες μουσικής.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου και ώρα 21:00 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. με ελεύθερη είσοδο.

4ο Thessaloniki Animation Festival

18-21/10

Θα λάβει χώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στις 18-19-20-21 Οκτωβρίου 2018. Το σινεμά όπου θα φιλοξενηθεί το TAF είναι ο ιστορικός κεντρικός κινηματογράφος “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ” και στην Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη για τις ομιλίες και τα εργαστήρια. Φέτος κατατέθηκαν πάνω από 2.000 ταινίες για να διαλέξουμε τις καλύτερες και να τις παρουσιάσουμε στο κοινό της Θεσσαλονίκης με συνεχείς προβολές animation από όλο τον κόσμο για το κοινό της Θεσσαλονίκης.

«12ο Thessaloniki International Short Film Festival» 

18-21/10

Λιμάνι, Αποθήκη Δ’

Το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους πραγματοποιεί τη δωδέκατη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας να καταγράφει τις ανησυχίες των νέων κινηματογραφιστών και να παρακολουθεί την αέναη εξέλιξη της μικρής φόρμας. (Παράλληλο πρόγραμμα 53α Δημήτρια)

Νύχτα Τέχνης (εικαστικά) 

18,19/10

Μουσεία και γκαλερί της Θεσσαλονίκης

Διαδρομές τέχνης και επίσκεψη του κοινού σε αίθουσες τέχνης και μουσεία.

18/10 Casa Bianca, Βίλα Καπαντζή, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

19/10 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας, Lola Nikolaou Art Gallery, Nitra Gallery, Vlassis Art Gallery, Zina Athanasiadou Gallery, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Art Forum Gallery, Donopoulos International Fine Arts, Eirmos Gallery. (Παράλληλο πρόγραμμα – 53α Δημήτρια)

Ένας Οκτώβριος που θα σε βγάλει από το σπίτι και θα σε γεμίσει με εικόνες, ερεθίσματα και εμπειρίες είναι ήδη εδώ. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και ενδιαφέρον. Αυτό το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη δε γίνεται να μείνεις μέσα.