Η ρετσίνα έχει συστηθεί εκ νέου τα τελευταία χρόνια στους ίδιους τους Έλληνες καταργώντας μία προκατάληψη δεκαετιών για μία τεχνική οινοποίησης με ιστορία χιλιάδων ετών. Για αυτή την αλλαγή στον οινικό χάρτη της χώρας έχει συμβάλει όσο κανείς άλλος το Οινοποιείο Κεχρής, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες και  ποιοτικές και σύγχρονες μέθοδοι υπηρετούν την παράδοση και μας δείχνουν ποια ακριβώς είναι – ή θα έπρεπε να είναι – η ρετσίνα και πόσο ευρείς είναι οι ορίζοντες εξέλιξής της. Άλλωστε οφείλουμε στο Οινοποιείο Κεχρή το ότι διαθέτουμε διεθνή βραβεία σ’ ένα είδος κρασιού που παράγουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Πρόσφατα επισκέφθηκα τα νέα γραφεία της εταιρείας στην οδό Ανδριανουπόλεως και συνάντησα την Ελένη Κεχρή και την ομάδα της σ’ ένα νέο βήμα για την εταιρεία και τα προϊόντα της. Η δημιουργία ενός σημείου εργασίας και συνάντησης μέσα στη Θεσσαλονίκη, καθώς η έδρα και το οινοποιείο βρίσκεται στο Καλοχώρι, θα ενισχύσει, οπωσδήποτε, την παρουσία της εταιρείας δίνοντας τη δυνατότητα για ευκολότερη πρόσβαση σε συνεργάτες, διοργάνωση μικρών εκδηλώσεων, γευσιγνωσιών και σεμιναρίων χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθεί κάποιος από την πόλη, όπως μου τονίζει η Ελένη Κεχρή.

Η Ελένη Κεχρή στα νέα γραφεία με τις τέσσερις κορυφαίες προτάσεις της Ρετσίνας Κεχρή

Ένα «κεχριμπάρι» από το 1939

Η ετικέτα που αποτυπώνει τις διάφορες φάσεις της πορείας και της ζωής της οικογένειας Κεχρή με το κρασί αλλά και τη σύνδεση με τη δική μας καθημερινότητα είναι το «Κεχριμπάρι». «To 1939 ξεκινήσαμε με ρετσίνα από ροδίτη σε πολύ καλή ποιότητα και φτάσαμε μέχρι σήμερα να παράγουμε μία ρετσίνα, επίσης από ροδίτη, με τις σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης, αποδεικνύοντας ότι η κατηγορία της ρετσίνας μπορεί να εκπροσωπηθεί από ποιοτικά κρασιά με σύγχρονο στιλ.Δεν ανακαλύπτουμε κάτι καινούριο, απλά κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Η συνέχεια και η ανατροπή ήρθε με το βραβευμένο «Δάκρυ του Πεύκου», όπως μας εξηγεί η Ελένη Κεχρή. «Το Δάκρυ του Πεύκου ανέτρεψε τη συνήθη λογική για τη ρετσίνα. Ένα κρασί που απέδειξε ότι η ρετσίνα έχει ποιοτικές δυνατότητες που δεν έχουμε ακόμα εξερευνήσει. Πολύπλοκο, που παλαιώνει, δυναμικό. Ταιριάζει με πιάτα της ελληνικής, μεσογειακής κουζίνας και όχι μόνο. Όταν βγάλαμε το Δάκρυ του Πεύκου είχα τη σιγουριά ότι θα πάρει μεγάλο βραβείο και αυτό έγινε, και μάλιστα, την πρώτη χρονιά που συμμετείχαμε σε διεθνή βραβεία οίνου».

Όσο για τις δύο νέες προτάσεις, δίνουν ξεκάθαρα το στίγμα των νέων οριζόντων που ανοίγονται για τη ρετσίνα. «Ο Αφρός και η Ρόζα είναι η καινοτομία που συστήσαμε στον κόσμο πριν 4 χρόνια. Όταν ωρίμασαν οι συνθήκες προτείναμε δύο κρασιά που έχουν την παράδοση στον πυρήνα αλλά την καινοτομία ως προς την οινοποίηση και τα γευστικά χαρακτηριστικά δείχνοντας ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη της ρετσίνας, οι διαφορετικές εκφάνσεις της. Είναι η έκφραση της εταιρικής φιλοσοφίας μας που συνοψίζεται στη φράση «Παράδοση σε κίνηση». Η Ρόζα είναι ένα κρασί από Ξινόμαυρο, την ευγενή ποικιλία της Μακεδονίας, που οινοποιείται σε βαρέλι και αντλεί έμπνευση από το παλιό κοκκινέλι.  Ο Αφρός έχει τις αναφορές του στο γιοματάρι, το φρέσκο κρασί της νέας σοδειάς, που στο παρελθόν θεωρούνταν η πιο ποιοτική ρετσίνα. Ένα κρασί δεξαμενής, που διατηρεί φυσικό αφρισμό και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, για να φυλακίσει τη φρεσκάδα της ρετσίνας που ζυμώνει. Χάρη στην τεχνογνωσία που μας επιτρέπει να αναδείξουμε τον πλούτο και τις ποιοτικές δυνατότητες της ρετσίνας, ο Αφρός και η Ρόζα είναι δύο κρασιά που αναβιώνουν την παράδοση την ίδια στιγμή που σέβονται απόλυτα τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή».

Συνεχίσαμε τη συζήτησή μας για λίγο ακόμη αναφερόμενοι στις δυνατότητες αλλά και στους νέους στόχους ιδιαίτερα για τις δύο παραπάνω ετικέτες. Η Ελένη Κεχρή είναι αισιόδοξη. «Οι δυνατότητες που έχει η ρετσίνα είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με άλλους τύπους κρασιών του εξωτερικού. Είναι μια κατηγορία κρασιού που μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας στη διεθνή αγορά.Έχοντας ξεπεράσει πλέον τις όποιες προκαταλήψεις είχαμε απέναντι στη ρετσίνα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα. Είναι ένα κρασί και για το ξεκίνημα του γεύματος και για να συνοδεύσει το φαγητό και φυσικά για να κλείσεις το γεύμα. Επίσης, το cocktail είναι ένα κομμάτι που μπορεί να εξελιχθεί και είναι στους στόχους προώθησης του προϊόντος. Πολλοί bartenders χρησιμοποίησαν τον Αφρό και τη Ρόζα στα πλαίσια της κουλτούρας της ελληνικότητας στις προτάσεις των bars».

Μία αισιόδοξη τεκμηριωμένη προσέγγιση γύρω από το «παρεξηγημένο» αυτό είδος κρασιού, ένα κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας από τα αρκετά που διορθώνονται ως προς την ποιότητά τους. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολλά να πούμε ακόμη για τη Ρετσίνα τα επόμενα χρόνια γιατί όντως, όπως λέει η Ελένη Κεχρή, είναι ένα κρασί που έχει απεριόριστες ποιοτικές δυνατότητες.

Οινοποιείο Κεχρής
Facebook page: Kechris