Ολοκληρώθηκε η ετήσια ψηφοφορία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και αναδείχθηκαν οι καλύτερες ταινίες για το 2021. Νικητής στις ελληνικές ταινίες είναι ο Τζώρτζης Γρηγοράκης, με την ταινία του “Digger”, ενώ στα ξένα φιλμ είχαμε το σπάνιο φαινόμενο της ισοψηφίας στην πρώτη θέση, την οποία και μοιράζονται “Ο πατέρας” του Φλοριάν Ζελέρ και η θριαμβεύτρια των περσινών Όσκαρ “Χώρα των νομάδων” της Κλόε Ζάο.

Οι ψήφοι αναλυτικά των μελών της Π.Ε.Κ.Κ. έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας (www.pekk.gr), όπου θα βρείτε και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Σημαντικό είναι το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία που έφτασε στο 84%! Υπενθυμίζουμε ότι την αφορμή για την ψηφοφορία προσφέρει η ετήσια έκδοση “Κινηματογράφος 2021”, η οποία θα κυκλοφορήσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Θα είναι, όπως πάντα, εμπλουτισμένη με κριτικές για το σύνολο των ταινιών που προβλήθηκαν την περασμένη χρονιά στη χώρα μας, αλλά και με εκτενείς αναφορές στα ελληνικά και στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του 2021, τα οποία (στο μέτρο του δυνατού, λόγω των συνθηκών) παρακολούθησαν τα μέλη μας. Δεν θα λείψει αναδρομή στις δράσεις της Π.Ε.Κ.Κ., παρουσίαση όσων βιβλίων για την Έβδομη Τέχνη κυκλοφόρησαν, αλλά και καθιερωμένες στήλες, όπως το “box office” για τα εισιτήρια εν Ελλάδι και το “Εις μνήμην”, μια ανασκόπηση των απωλειών που σημάδεψαν το χώρο.

Ακολουθεί η λίστα με τις 10 καλύτερες ξένες και τις 3 καλύτερες ελληνικές ταινίες του έτους, πάντα με βάση το ποιες προβλήθηκαν στο εμπορικό κύκλωμα.

 

Οι 10 καλύτερες ξένες ταινίες

1) Ο πατέρας. Σκηνοθεσία Φλοριάν Ζελέρ

2) Η χώρα των νομάδων. Σκηνοθεσία: Κλόε Ζάο

3) Η εξουσία του σκύλου. Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον

4) Dune. Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ

5) Παράλληλες μητέρες. Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ

6) Η γαλλική αποστολή. Σκηνοθεσία: Γουές Άντερσον

7) Άσπρο πάτο. Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ

8) Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό. Σκηνοθεσία: Ράντου Ζούντε

9) Δεν υπάρχει κακό. Σκηνοθεσία: Μοχάμαντι Ρασούλοφ

10) Bacurau. Σκηνοθεσία: Ζουλιάνο Ντορνέγιες και Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου

 

Οι 3 καλύτερες ελληνικές ταινίες

1) Digger. Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης

2) Daniel ’16. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

3) Μήλα. Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου