Τον Σεπτέμβριο η ΝΥΜΦΗ, η μπύρα της Θεσσαλονίκης, μας προσκάλεσε να κάνουμε όλοι μαζί κάτι για την πόλη που αγαπάμε. Ο στόχος ήταν σαφής. Καθαρισμός του Θερμαϊκού και ευαισθητοποίηση όλων μας, παρέα με τις γοργόνες που συναντούσαμε σε διάφορα σημεία της πόλης από τις 6/9 έως και τις 19/9. Συχνά παρακολουθούμε την έναρξη και την εξέλιξη τέτοιου είδους δράσεων αλλά δε δίνουμε σημασία ή δεν έχουμε ενημέρωση για το αν είχαν κάποιο αποτέλεσμα.

Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση αυτής της δράσης. Πλέον αυτή η μπύρα μπορεί να λέγεται η ΝΥΜΦΗ του (καθαρού) Θερμαϊκού. Δεν πρόκειται για μια προσωπική εντύπωση ή εκτίμηση. Μία σειρά από αποτελέσματα και στοιχεία που θα δούμε ευθύς αμέσως σε συνδυασμό με τη συνέχιση των δράσεων αποτελούν τη βάση γι’ αυτό που ισχυρίζομαι παραπάνω.

Τι συνέβη τον Σεπτέμβριο με τις Γοργόνες;

Συναντούσαμε σε κεντρικά σημεία της πόλης αλλά και δυτικά την ουρά της γοργόνας και μπορούσαμε να σκανάρουμε το QR Code που έφερε για να δούμε συνολικά το πρόγραμμα! Τότε, η ΝΥΜΦΗ σε συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό της iSea επιχείρησε καθαρισμό σε δυσπρόσιτα σημεία του Θερμαϊκού αλλά και απομάκρυνση επιπλεόντων απορριμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, για 8 συνεχόμενες μέρες, το αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη» βγήκε  στα νερά του Θερμαϊκού, με στόχο να καθαρίσει τα επιπλέοντα απορρίμματα. Πραγματοποίησε υποβρύχιους καθαρισμούς στον Κελλάριο Όρμο με δύτες, και ακολούθησε ιστιοπλοϊκός γύρος, με εκπαιδευμένο προσωπικό της iSea, που ανέλαβε τα απορρίμματα που επέπλεαν.

Όλα αυτά μαζί με παράλληλες δράσεις στη διάρκεια της 85ης ΔΕΘ έγιναν με επιτυχία.

 

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας

  • Υποβρύχιος καθαρισμός:200.000 lt. Τα τετραγωνικά μέτρα του βυθού που καθαρίστηκαν ήταν 2.880 και τα κιλά που συλλέχθηκαν ήταν περισσότερα από 1 τόνο. Απορρίμματα που συλλέχθηκαν λάστιχα, πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, βάρκα, άγκυρες.
  • Παράκτιος καθαρισμός: περισσότερο από 4 τόνους, κομμάτια από βάρκες, δίχτυα (αλιευτικός εξοπλισμός), πλαστικά ποτήρια, σακούλες, παπούτσια, υφάσματα,  λάστιχα, γυάλινα μπουκάλια, καθαρίστηκαν 6.500 τετραγωνικά.
  • Ιστιοπλοϊκός καθαρισμός: κομμάτια φελιζόλ, πλαστικά ποτήρια, μπουκάλια, μπαλόνια, ψυγειάκι, συσκευασίες τροφίμων. Τα επιπλέοντα απορρίμματα που συλλέχθηκαν ήταν 10 κιλά περίπου.
  • Αντιρρυπαντικό σκάφος Αλκίππη: 130.000 lt την ημέρα για 8 ημέρες. Με συνολικό αποτέλεσμα 1.040.000 lt που αποτελούνταν από πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, πλαστικές συσκευασίες τροφίμων…

Επομένως, από τα απορρίμματα που συγκεντρωθήκαν στο σύνολο των δράσεων από την iSea, πραγματοποιήθηκε η διαλογή όσων μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσα από το «upcycling» τους. Τα απορρίμματα αυτά, συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και αποτελέσαν υλικά για τη δημιουργία «αγάλματος» ρεαλιστικού μεγέθους με τη μορφή γοργόνας από την ομάδα της iSea.

Η ομάδα της iSea ανέλαβε την ενημέρωσή του κοινού για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα υλικά των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται από θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Για να δείτε τις ολοκληρωμένες δράσεις αλλά και τα αποτελέσματα αυτών μπορείτε να επισκεφθείτε το  https://nymfi-beer.gr/i-diki-sou-thessaloniki/

Και συνεχίζει…

Η ενέργεια καθαρισμού του Θερμαϊκού δε σταματάει εδώ καθώς το αντιρρυπαντικό σκάφος μας για όλο τον Οκτώβρη θα βγαίνει κάθε Σάββατο και για τον Νοέμβριο θα βγαίνει κάθε Παρασκευή, συνεχίζοντας το σημαντικό έργο και όραμα που έχει τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε. Η δράση συνολικά θα διαρκέσει, όπως είπαμε, έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ΝΥΜΦΗ φροντίζει να είναι του «καθαρού» Θερμαϊκού και εμείς είμαστε μαζί της.