Ένα από τα αιώνια ερωτήματα που ξεκίνησαν με την εμφάνιση των πρώτων κινητών κι εξακολουθούν να αποτελούν ζήτημα αντιπαράθεσης, είναι αυτό σχετίζεται με το αν και το σε τι βαθμό βλάπτει η χρήση τους την υγεία των ανθρώπων.

Νέα έρευνα λοιπόν έρχεται για να μας κάνει να αναθεωρήσουμε όσα, μέχρι πρότινος, γνωρίζαμε.

Ποια η μορφή της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά

Το λογικό πάντα για τις έρευνες ήταν: Τα κινητά εκπέμπουν ακτινοβολία. Η ακτινοβολία είναι επιβλαβής για την υγεία. Τα κινητά μας κάνουν κακό. Η αλήθεια όμως είναι πως τα κινητά εκπέμπουν ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων. Αυτή είναι πολύ χαμηλότερης ενέργειας από την ιονίζουσα ακτινοβολία που θα απορροφούσε κανείς από μια ακτινογραφία και μόνο η ιονίζουσα ακτινοβολία είναι ικανή να προκαλέσει αλλαγές στο DNA οδηγώντας σε καρκινικούς όγκους.

Νέα έρευνα έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα

Η έρευνα έγινε πάνω σε τρωκτικά και ποντίκια.

Σύμφωνα με αυτήν, οι αρσενικοί ποντικοί που εκτέθηκαν σε τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων ανέπτυξαν όγκους γύρω από την καρδιά τους ενώ οι θηλυκοί όχι. Μια δεύτερη έρευνα δεν μπόρεσε να αναπαράγει τα αποτελέσματα της πρώτης με τους ποντικούς να μην εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα στην υγεία τους. Καμία έρευνα από τις δύο όμως δεν κατάφερε να καταλήξει με στοιχεία ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων προκαλεί καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλο.

Οι έρευνες χρησιμοποίησαν δίκτυα 2G και 3G για να εκθέσουν τα τρωκτικά σε 9 ώρες ακτινοβολίας την ημέρα για δύο χρόνια. Ένας ποντικός 2 ετών αντιστοιχεί σε έναν ενήλικα άνθρωπο 70 ετών. Τα επίπεδα ακτινοβολίας που εκτέθηκαν οι ποντικοί ήταν πολύ μεγαλύτερα από αυτά στα οποία θα εκτεθεί ένας άνθρωπος ακόμη και αν κάνει καθημερινή και έντονη χρήση του τηλεφώνου του, οπότε βλέπουμε ότι ακόμη και έτσι δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος υποκείμενος κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών. Η Αρχή Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ είναι ακόμα βέβαιη πως τα σημερινά όρια ακτινοβολίας είναι απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο. Η συγκεκριμένη έρευνα μένει να ελεγχθεί από την επιστημονική κοινότητα για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματά της.