Η κάμερα των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι εισχωρεί στη φυλακή Ρεμπίμπια, στα προάστια της Ρώμης, και καταγράφει την οντισιόν, τις κουβέντες και τη διανομή των ρόλων, τις προετοιμασίες, και εντέλει το ανέβασμα της παράστασης “Ιούλιος Καίσαρας”, με πρωταγωνιστές πραγματικούς κρατουμένους των φυλακών.
Μια ταινία που κινείται στα όρια του ντοκιμαντέρ, όπως καταλαβαίνετε, και η οποία βραβεύτηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Παρακολουθούμε την ιδέα για το ανέβασμα της παράστασης από τον διευθυντή καλλιτεχνικής αναμόρφωσης και έναν δεσμοφύλακα, τη συζήτηση με τους κρατουμένους, το κάστινγκ και το ξεκίνημα της διαδικασίας. Η ανάγνωση του κειμένου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ βοηθά τους ηθοποιούς να ανακαλύψουν τους χαρακτήρες τους. Η πορεία μέχρι το ανέβασμα της παράστασης έχει άγχος, ελπίδα και παιχνίδι. Συναισθήματα που συνοδεύουν του ηθοποιούς κι όταν επιστρέψουν στο κελί τους μετά την καθημερινή πρόβα.
Τελικά η παράσταση ανεβαίνει με επιτυχία στο θέατρο της φυλακής Ρεμπίμπια, στη Ρώμη. Μετά τις επευφημίες, τα φώτα σβήνουν και οι ηθοποιοί επιστρέφουν στα κελιά τους. Είναι και πάλι κρατούμενοι, τους οποίους μάλιστα οι αδερφοί Ταβιάνι δεν κρύβουν, μας τους συστήνουν και με αυτή τους την ιδιότητα.

Δείτε το trailer: