»Ο ΔΡΑΚΟΣ beta»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ :»ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ-ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2015»
Που: Δημοτικό Θέατρο Άνετον , Παρασκευοπούλου 42
Πότε: 20-21/03 στις 21.00
Τιμές εισιτήριων: 7 € (κανονικό), 5 € (φοιτητικό, ανέργων, ατέλειες)
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 6971504856 (whats up), 6948785947 (vodafone)
FB: https://www.facebook.com/OEpipolaiosFredOmadaTheatrou

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Τίτλος: Ο Δράκος
Συγγραφέας: Ευγκένι Σβαρτς
Θεατρικό Σχήμα: Ο επιπόλαιος Φρεντ
Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
Σκηνοθεσία: Σφυρής Γιωργής
Φωτογραφίες: Σοφία Γκορτζή
Ηθοποιοί: Μαρία Ιωσηφίδου, Αρετή Μακρολειβαδίτη, Ελευθερία Μπίκου, Μαριαλένα Παπατριανταφύλλου, Μάριος Παραδείσης, Αικατερίνη Ράβναλη, Ελένη Σταυρακίδου, Ειρήνη Σφυρή, Μαριάννα Χραπανά

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ένας Δράκος καταδυναστεύει μία πόλη. Ένας Ιππότης έρχεται να την απελευθερώσει. Η πόλη αντιστέκεται. Αντιστέκεται στον απελευθερωτή της.
Έχοντας ασχοληθεί με το θέμα της οικειοθελούς υποταγής με το project «Αιώνιος Δούλος» αποφασίζω ακόμη μία φορά να ερευνήσω το φαινόμενο μέσα από ένα εκτενές έργο-σύμβολο το Δράκο του Ευγκένι Σβαρτς. Μία πόλη υποταγμένη αντιστέκεται στον ελευθερωτή της. Γιατί; Η παράσταση δεν προσπαθεί να δώσει απάντηση, αλλά να ερευνήσει. Το γεγονός -το συμβάν- της παράστασης δίνει μία εμπειρία της περίπτωσης, του κόσμου του έργου, που τόσο καλά τοποθετεί ο Ευγκένι Σβαρτς με μετρημένες και δυναμικές σχέσεις. Μαζί -θεατές, ηθοποιοί και σκηνοθέτης- αναζητούμε απαντήσεις, μισοσχηματισμένες λέξεις, ένα νεύμα ή ένα βλέμμα που θα δώσει απάντηση στο «γιατί». Γιατί ο υποταγμένος επιμένει να μένει υποταγμένος.
Γιωργής Σφυρής

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
O Ευγκένι Σβαρτς, Ρώσος θεατρικός συγγραφέας, γεννήθηκε στη Ρωσία στις 21 Οκτωβρίου του 1896 από Εβραίο πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με το θέατρο και την ποίηση, με τα έργα του να διακατέχονται από πολιτικό περιεχόμενο. Κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπέφερε από τραυματισμούς όταν επιστρατεύτηκε και πολέμησε με το Λευκό Στρατό. Έχασε αρκετά δόντια και απέκτησε ένα τρέμουλο στα χέρια που τον ταλαιπώρησε για το υπόλοιπο της ζωής του. Μετά τον πόλεμο σπούδασε εντός της ΕΣΣΔ την τέχνη του θεάτρου.
Η καριέρα του περιλαμβάνει συγγραφή άρθρων και έργων για παιδιά και συμμετοχή του σε λογοτεχνικά γκρουπ, καθώς και τη συγγραφή σύγχρονων έργων βασισμένων σε ιστορίες του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το έργο «Ο Δράκος» αποτελεί το πιο ώριμο έργο του, όπου με αλληγορικό τρόπο χρησιμοποιεί στοιχεία παραμυθιών για να σχολιάσει την παντός τύπου εξουσία.
Ο Σβαρτς πέθανε στις 15 Ιανουαρίου του 1958.

Η ΟΜΑΔΑ
«Ο επιπόλαιος Φρεντ» είναι μία ομάδα θεάτρου που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και δρα κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα επιχειρεί μία υποκριτική και σκηνοθετική προσέγγιση μέσα από τα σώματα των ηθοποιών. Σκηνοθέτης της ομάδας είναι ο Γιωργής Σφυρής, μέλος της «C. for Circus» και δάσκαλος των εργαστηρίων της «C. for Circus».
Η ομάδα παράγει καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό έργο στο χώρο του θεάτρου με θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια υποκριτικής και θεατροπαιδαγωγικές δράσεις.
Αναζητούμε την ουσία του θεάτρου, μέσα από το σώμα και την τελετουργία. Εξερευνώντας την οργανικότητα των σωμάτων μέσα από έντονες σωματικές ασκήσεις καθώς και τη λειτουργία της παράστασης ως μία κοινή εμπειρία που βιώνεται από θεατές και ηθοποιούς.