«Κάθε μου γλυκό πρέπει να είναι και μια ευχάριστη έκπληξη για τον καταναλωτή που θα το επιλέξει. Απαράβατη προϋπόθεση η ποιότητα». Αυτή είναι η φιλοσοφία του ζαχαροπλάστη – τζελατιέρη Κωνσταντίνου Τσενικίδη, που μας προσκαλεί στο Fleur στην Πυλαία, το πρώην Μελί-Μελί, για να δοκιμάσουμε το νέο του γευστικό πείραμα, που εμείς το βρήκαμε απόλυτα επιτυχημένο.

Κείμενο: Κώστας Γιάντσιος

Η φιλοσοφία του 

Για την φροντίδα και το μεράκι του Κωνσταντίνου έχω πεισθεί από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα και μιλήσαμε για τη δουλειά του και τη φιλοσοφία του. Είχα δοκιμάσει τόσο αλμυρές όσο και γλυκές γεύσεις στο αρτοζαχαροπλαστείο του, πριν γνωριστούμε προσωπικά και γνώριζα από πρώτο χέρι, από την πρώτη μπουκιά για να κυριολεκτούμε, ότι η ποιότητα είναι προτεραιότητα.

Μια νέα σειρά gelato σε περιμένει

Πρόσφατα με κάλεσε να μιλήσουμε για τις νέες του ιδέες αλλά και για ένα καινούριο εγχείρημα με θέμα το παγωτό. «Έχω δημιουργήσει μια νέα σειρά χειροποίητου gelato και θέλω να μιλήσουμε», μου έγραψε σ’ ένα σύντομο μήνυμα. Καιρό τον «απειλούσα» ότι θα εισβάλλω στο κατάστημά του μετά από τα λαχταριστά post που έβλεπα στο facebook. Τώρα είχα και πρόσκληση.

Εκεί, λοιπόν, συναντηθήκαμε με τις πρώτες τρεις γεύσεις τις νέας σειράς gelato που είναι συσκευασμένο και φέρει την υπογραφή του. Οι επιλογές; Σοκολάτα με τσίλι, Μπακλαβάς και Ελαιόλαδο με βανίλια Μαδαγασκάρης.

Οι συνδυασμοί γεύσεων σε προκαλούν από μόνοι τους αλλά το γευστικό αποτέλεσμα είναι αυτό που θα σε κάνει να θελήσεις να επιστρέψεις. Φρέσκα υλικά, περιορισμένος αριθμός, απλότητα αλλά όχι κάθε άλλο από μονοδιάστατη γεύση. Αρώματα, γεύσεις και εντάσεις εν χορώ, σε δροσιστικό περίβλημα έτσι θα το περιέγραφα.

Στη Σοκολάτα με τσίλι, επέλεξε μία εξαιρετική σοκολάτα με 72% κακάο, πρόσθεσε τσίλι και αρώματα από συνδυασμό μπαχαρικών, τα οποία είναι σε απόλυτη αρμονία με την πλούσια και ελαφρώς πικάντικη γεύση της.

Στον Μπακλαβά, φανταστείτε λαχταριστά κομμάτια από καραμελωμένο φύλλο μπακλαβά, άρωμα από κανέλα Κεϋλάνης, βανίλια Μαδαγασκάρης, και τραγανούς ξηρούς καρπούς. Μια πρόταση-πρόκληση.

Στο Ελαιόλαδο με βανίλια Μαδαγασκάρης, ο συνδυασμός της ιδιαίτερα αρωματικής βανίλιας Μαδαγασκάρης με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο για να μετατραπεί η κάθε κουταλιά σε μοναδική γευστική στιγμή.

«Το παιχνίδι με τους συνδυασμούς των φρέσκων υλικών είναι πηγή ατελείωτης έμπνευσης», με διαβεβαιώνει.

Ο Κωνσταντίνος Τσενικίδης δουλεύει και δημιουργεί πάνω στα πρότυπα της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής που δεν καλύπτει απλά με σιρόπι και σαντιγί τα υπόλοιπα υλικά αλλά τα αφήνει να αναπνεύσουν και να συνδυαστούν ιδιότροπα. Το πείραμα με το gelato είναι μόνο η αρχή, όπως με διαβεβαίωσε και περιμένω το επόμενο βήμα.

 

Gelato olive

Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις αυτό το gelato αν είσαι, όπως εγώ, από εκείνους που απολαμβάνουν στο γλυκό μία λιτή αλλά δυνατή συνταγή το ίδιο με τις πιο περίπλοκες και εντυπωσιακές.Πειραματίζομαι εδώ και χρόνια με φρέσκα υλικά στο παγωτό. Είναι, πλέον, φανερό ότι πολύ συχνά μπορείς να έχεις εξαιρετικό αποτέλεσμα, αν κρατήσεις τον συνδυασμό των γεύσεων και των αρωμάτων όσο το δυνατόν πιο απλό, χρησιμοποιώντας περιορισμένο αριθμό υλικών.Ο συνδυασμός της ιδιαίτερα αρωματικής βανίλιας Μαδαγασκάρης με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο για να είναι η κάθε κουταλιά μία υπέροχη, γευστική έκπληξη. ✨

Gepostet von Konstantinos Tsenikidis – Pâtissier am Mittwoch, 11. Juli 2018