Το συνταρακτικό αριστούργημα του Αισχύλου, «Προμηθέας Δεσμώτης», επιστρέφει  στο Θέατρο Δάσους την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, συνεχίζοντας την θριαμβευτική περιοδεία της προηγούμενης σεζόν.

Ο Γιάννης Στάνκογλου επαναλαμβάνει τον ρόλο του Προμηθέα, ο Αλέκος Συσσωβίτης τον ρόλο του Ωκεανού και ο Ιωάννης Παπαζήσης το ρόλο του Ερμή, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Άρη Μπινιάρη.

Αρχετυπικός ήρωας, μα και διαχρονικό πρότυπο, ο αθάνατος Προμηθέας ευεργετεί το ανθρώπινο γένος, προβάλλοντας την αξία της θνητής ζωής στο πλαίσιο της εξέλιξης, της γνώσης και του πολιτισμού.

Προμηθέας Δεσμώτης:
Στην κορυφή του Καυκάσου, ο Ήφαιστος και οι συνοδοί του στήνουν ένα ψηλό στύλο όπου δένουν τον τιμωρημένο Προμηθέα. Αυτός, μόνος πια, θρηνεί για την άδικη έκπτωσή του και μέμφεται την αχαριστία του Δία.

Μόνοι του συμπαραστάτες οι άνθρωποι που νίκησαν τον φόβο τους. Μόνος στα δεσμά του συνεχίζει. Καταχνιά σκεπάζει τα πάντα και πάλι.
Ο Προμηθέας πιο απελπισμένος από ποτέ τριγυρνά, όσο του επιτρέπουν οι αλυσίδες του σαν φυλακισμένο θηρίο.

Οι εποχές αλλάζουν και μόνο ο αλυσοδεμένος άνθρωπος (μέχρι και σήμερα) περιμένει τη σωτηρία του από κάθε σκλαβιά, κάθε προκατάληψη.

Μένει παντοτινά δέσμιος περιμένοντας τον λυτρωτή του που μπορεί να μην είναι άλλος παρά η επικράτηση του πνεύματος του.
Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός.

Πρόκειται για μία σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Μία επίκληση ενιαία, με συνεχή κλιμάκωση από την αρχή ως το τέλος, για τον άνθρωπο. Ένας ασταμάτητος αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας.

O «Προμηθέας Δεσμώτης» με τον Γιάννη Στάνκογλου στο Θέατρο Δάσους

Ο σκηνοθέτης σημειώνει:

Στον «Προμηθέα Δεσμώτη» η σύλληψη, η δομή, η επεξεργασία του μύθου, έχουν για κέντρο τους την μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται, για τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχικό μηχανισμό μιας τυραννίδας. Η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός.

Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από την ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και το ρυθμό του ποιητικού λόγου.

O «Προμηθέας Δεσμώτης» με τον Γιάννη Στάνκογλου στο Θέατρο Δάσους

Θέατρο Δάσους – Καλοκαίρι 2022
Δάσος Σέιχ Σου, Θεσσαλονίκη

Θεατρική Παράσταση-Αρχαίο θέατρο: «Προμηθέας Δεσμώτης»
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 στις 21:00

Τιμές Εισιτηρίων:  Κανονικό: 20 € -Εκπτωτικά εισιτήρια: Senior (άνω των 65), φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων, ομαδικά (άνω των 10 ατόμων): 15

Site & αγορά εισιτηρίων: https://poreiatheatre.com/plays/promh8eas-desmwths-2022/

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
www.poreiatheatre.com, www.viva.gr, 11876, WIND, Public, Media Markt,
Info προπώλησης: www.poreiatheatre.com