Η επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Ελλάδα φαίνεται πως άφησε ένα… οικολογικό στίγμα. Ένα στίγμα που σιγά σιγά γίνεται trend που έρχεται για να αλλάξει τις συνήθειές μας στον καφέ.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η γυναίκα του απόλαυσαν στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης στην Αθήνα freddo cappuccino. Και το παράδοξο, για τη χώρα μας, ήταν πως δε χρησιμοποίησαν καλαμάκι. Χωρίς να το γνωρίζουν άρχισαν σιγά σιγά να μας επηρεάζουν με τρόπο θετικό.

Λίγο καιρό μετά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ακολούθησε το δρόμο που χάραξαν ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η γυναίκα του Καμίλα και απόλαυσε το freddo espresso του χωρίς καλαμάκι, όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία:

Κι είναι πλέον επίσημο. Πίνουμε καφέ χωρίς καλαμάκι. Κι όλος αυτός ο όγκος του πλαστικού που χρησιμοποιείται για τον καθημερινό καφέ εκατομμυρίων Ελλήνων σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα τώρα που καλοκαιριάζει, μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Και με τι κόστος; Απλά αλλάζουμε μια μικρή λεπτομέρεια στην καθημερινή μας απόλαυση.

Η Σίκινος κάνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση

Η νέα αυτή οικολογική δράση φαίνεται πως έφτασε για αρχή στη Σίκινο. Εδώ οι δημότες και οι επιχειρήσεις του νησιού δεσμεύονται να καταργήσουν τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα ή/και βιοδιασπώμενα.

Ο Δήμος Σικίνου είναι ο πρώτος Δήμος που προσκαλεί όλους τους επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού να αυτοδεσμευτούν πως αλλάζουν συνήθειες και συμβάλλουν στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης.

Έτσι, φέτος η Σίκινος θα υποδεχθεί το καλοκαίρι ως το πρώτο #plastic_straw_free νησί της χώρας!

Η ιδεολογία των ανθρώπων στο νησί

Η μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, όπως το καλαμάκι, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της πολύτιμης ζωής που φιλοξενεί. Κι η Σίκινος σαν ελληνικό νησί το γνωρίζει αυτό και δρα ευαισθητοποιημένη καθώς:

  • Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα.
  • Ένα καλαμάκι χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται 200 χρόνια για να διασπαστεί, ενώ συχνά δεν ανακυκλώνεται ούτε αποσυντίθεται πλήρως, με αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.
  • Κάθε χρόνο παγκοσμίως, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια πλάσματα, όπως οι χελώνες, πεθαίνουν από την κατάποση απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους.
  • Τα πλαστικά καλαμάκια είναι το 11ο πιο συχνό απόρριμμα στις θάλασσές της Σικίνου.

Μακάρι στο ίδιο δρόμο να περπατήσουν γρήγορα περισσότερα ελληνικά νησιά, ώσπου τελικά να καθιερωθεί πανελλαδικά στη συνείδηση των ανθρώπων ο #plastic_straw_free καφές!