Μετά την χτεσινή (6η τακτική) συνεδρίαση το Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ορισμένες τοποθετήσεις του δήμαρχου, Γιάννη Μπουτάρη, που θίγουν το ζήτημα του ονόματος του αεροδρομίου της χώρας έχουν προκαλέσει μια σειρά αντιδράσεων.

H τοποθέτηση του δημάρχου σχετικά με το όνομα του αεροδρομίου

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Όποιος καταφτάνει στο Αεροδρόμιο Μακεδονίας νομίζει πως φτάνει στα Σκόπια.»

Αυτή του η δήλωση, σε συνδυασμό με ορισμένες τοποθετήσεις του σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ στις οποίες προτείνει ένα νέο όνομα για το αεροδρόμιο, έχουν προκαλέσει μια σειρά από σφοδρές αντιδράσεις.

Και σε αυτές τις αντιδράσεις, ο δήμαρχος ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει. Και το έκανε μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Στην απάντησή του, μιλάει για παρερμηνεία των λεγομένων του.

Ο λόγος του Γιάννη Μπουτάρη

«Λυπάμαι που από τη χθεσινή κουβέντα που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο παρερμηνεύτηκαν ορισμένες δηλώσεις μου. Απομονώθηκε μια φράση από ένα σύνολο προβληματισμών που εξέφρασα και αποδόθηκε παντελώς λανθασμένα, κάτι που μπορεί να το διαπιστώσει όποιος διαβάσει ολόκληρη την ομιλία μου, όπως αποτυπώνεται και στα πρακτικά της συνεδρίασης. Επιπλέον, πρέπει να τονίσω ότι όλα ειπώθηκαν ενώπιον συναδέλφων και της αντιπολίτευσης και δεν υπήρξαν αντιδράσεις» δήλωσε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως δεν επιζητεί, ούτε ζήτησε αλλαγή στο όνομα του Αεροδρομίου Μακεδονίας.

«Δεν προτείνω, ούτε πρότεινα, ούτε πρόκειται να προτείνω αλλαγή κανενός ονόματος. Εξέφρασα την ανησυχία μου -και αυτό δεν το παίρνω πίσω- ότι στο ζήτημα αυτό έχουμε χάσει προ πολλού, με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών των τελευταίων 25 χρόνων, αφού ήδη περισσότερες από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει. Και δεν έχω ακούσει κανέναν πολιτικό να αναλαμβάνει το αντίστοιχο πολιτικό κόστος και να παίρνει μια σαφή και ξεκάθαρη θέση στο θέμα. Αυτό που μπορώ να πω είναι πω είναι ότι το κλίμα είναι ήδη πολύ φορτισμένο. Και καλά θα είναι να κατεβούν οι τόνοι, να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία, αν τελικά προκύψει, η οποία θα είναι καλή και για τους δυο. Συμφωνία για έναν καλή, δεν υπάρχει», κατέληξε τελικά ο δήμαρχος.

Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά πιθανόν, και κάτω από τις εξελίξεις της επικαιρότητας, να παρεξηγήθηκαν όντως τα λόγια του δημάρχου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καθώς όμως το σκοπιανό ζήτημα είναι μια ιδιαίτερη «πονεμένη ιστορία» για την πλειοψηφία των πολιτών της πόλης και της χώρας μας, μια δήλωση που εγείρει παρεξηγήσεις πολύ γρήγορα εγείρει και αντιδράσεις. Και σαν δημόσιο πρόσωπο, ο Γιάννη Μπουτάρεις οφείλει να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις και τις επιθέσεις που προκαλεί η έκφραση των σκέψεων του.