Με μια κωδική ονομασία οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν τώρα να ζητούν βοήθεια στα φαρμακεία.

Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, κυρίως για όσους σε αυτό δεν βρίσκουν ένα ασφαλές μέρος, έναν χώρο όπου μπορούν ελεύθερα να κινηθούν, να εκφραστούν, να ζήσουν. Στην περίπτωση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας η καραντίνα ήρθε να προστεθεί ως «κερασάκι» σε μία τούρτα καθημερινής καταπίεσης, αυταρχισμού και απομόνωσης, με αποτέλεσμα οι γυναίκες αυτές (και τα παιδιά, όπου υπάρχουν) να νιώθουν ακόμη περισσότερο ανήμπορες να αντιδράσουν στον δυνάστη τους.

Για τον λόγο αυτό, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής υιοθετεί στο εξής τη διεθνή πρωτοβουλία για βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με τον κωδικό «Μάσκα – 19». Αν μια γυναίκα εμφανιστεί σε κάποιο φαρμακείο και πει τον κωδικό αυτό, τότε ο/η φαρμακοποιός γνωρίζει ότι πρέπει να κρατήσει διακριτικά τα στοιχεία του ατόμου και να επικοινωνήσει άμεσα με τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Η γραμμή αυτή είναι στελεχωμένη με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους που παρέχουν βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες τον χρόνο. Επομένως, όποια γυναίκα δεν μπορεί να καλέσει στο 15900 και να καταγγείλει την κακοποίησή της ούτε να στείλει email στο [email protected], μπορεί τώρα να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε φαρμακείο, λέγοντας τον κωδικό «Μάσκα – 19».