Ο chef Ηλίας Σκουλάς είναι ένας «μάγειρας του κόσμου», ένας ερευνητής των γεύσεων και των παραδόσεων, που εκτός από το να εξελίσσει το «street and comfort food» στη χώρα μας μέσα από την κουζίνα του, αρθρογραφεί και μεταδίδει πολύτιμες γνώσεις μέσα από τα σεμινάριά του. Ένας τέτοιος κύκλος σεμιναρίων με τίτλο «Γαστρονομία της Φωτιάς» ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και στο Taste Point και την Τρίτη 29 Οκτωβρίου επανέρχεται με θέμα την Ευρώπη. Ας γνωρίσουμε μέσα από τη συνομιλία που είχαμε λίγο καλύτερα έναν chef που ξέρει τα παιχνίδια της φωτιάς.

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Το street food πριν γίνει μόδα…

«Έχω ασχοληθεί με το street food πολύ πριν γίνει τάση. Όταν κάτι γίνεται τάση πολλοί ασχολούνται για να μη χάσουν το τρένο. Από το 2008 προσπάθησα να βάλω αυτό που λέμε street food και comfort food σε εστιατορικό περιβάλλον. Εξ αιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης το comfort food απενοχοποιήθηκε και μπήκε στα εστιατόρια για να υπάρχουν προσιτές επιλογές για ένα ευρύτερο κοινό. Πάντα πίστευα ότι η εστίαση και το καλό φαγητό αφορά όλους, και τον φοιτητή, τον άνεργο, τη νοικοκυρά».

Τώρα άρχισαν να εκμεταλλεύονται κάποιοι το street food και να ανοίγουν χώρους τύπου «καντίνα» χωρίς να προσέχουν την ποιότητα και γίνονται συχνά παράπονα από τον κόσμο. Αντίθετα με το εξωτερικό, όπου διακεκριμένοι chef, ακόμη και με αστέρια Michelin, επενδύουν στο ποιοτικό street food.

Είστε «αιρετικός» κύριε Σκουλά;

Θεωρούμαι από πολλούς συναδέρφους μου «αιρετικός». Με ενδιαφέρει να ψάχνω το «γιατί» στη γαστρονομία και όχι το «πως». Μόνο τότε μπορείς να έχεις ουσιαστικές γνώσεις για να προχωρήσεις στη δουλειά σου.

Το νέο εγχείρημα στο Σύνταγμα

Σε λίγο καιρό ανοίγω το νέο μου εστιατόριο στο Σύνταγμα, θα ονομάζεται Yechef και θα σερβίρουμε φαγητό εστιατορίου αντιπροσωπευτικό της φιλοσοφίας μου σε χάρτινο πιατάκι και σε τιμές που δε θα ξεπερνούν τα 10€.

Η γαστρονομία πρέπει να κάνει ένα άνοιγμα και να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι για όλους.

Μπορεί το ελληνικό street food να γίνει ποιοτικό

Στην Anuga (σ.σ. η μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων της Ευρώπης) παρουσίασα έναν γύρο σε tacos συνδυάζοντας τον ελληνικό γύρο με το tacos al pastor. Χρησιμοποιώ φυσική καρύκευση στα κρεατοσκευάσματα μου αποφεύγοντας τα συντηρητικά και είμαι ο πρώτος που ξεκίνησε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, πάντα σε συνεργασία με την Φάρμα Μητσόπουλος. Premium προϊόντα κρέατος πλέον είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό.

Τι θα γευτούμε στο Taste Point με τη «Γαστρονομία της Φωτιάς: Ευρώπη»

Τα masterclasses για τη «Γαστρονομία της Φωτιάς» ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη και έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία και στην πόλη σας και στην Αθήνα.

Η γαστρονομία της φωτιάς αφορά μια μεγάλη παράδοση. Έχω χωρίσει τον πλανήτη σε 5 περιοχές αναφορικά με τη μαγειρική με φωτιά: Αμερική – Καναδάς, Λατινική Αμερική, Κορέα-Ιαπωνία, Ελλάδα-Μέση Ανατολή-Β. Αφρική, Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο masterclass θα αφορά την Ευρώπη και έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η γαστρονομία ξεκίνησε από τον ευρωπαϊκό χώρο γύρω στα 1600 λόγω οικονομικής άνεσης. Υπήρχε η ανάγκη να δημιουργηθεί και να πουληθεί φαγητό ακριβό για να διαφοροποιηθούν οι κοινωνικές τάξεις. Και μέσω του φαγητού, λοιπόν, τονίστηκαν διαφορές μεταξύ των τάξεων. Το τι έτρωγες ήταν ένα χαρακτηριστικό ακόμη για την κοινωνική σου θέση. Στις μέρες μας υπάρχει μια σύνθεση γι’ αυτό και βλέπουμε όλες αυτές τις εξελίξεις.

Στο masterclass θα δούμε και θα ετοιμάσουμε πάνω από δέκα συνταγές της ευρωπαϊκής παράδοσης. Σιτσιλιάνικη  Porchetta, για μένα ο ορισμός του street food, Σατωμπριάν από τη Γαλλία, γουρουνάκι Ιμπέρικο, Πουλάδες γαλλικές, Roast Beef, νέες σάλτσες και μία κροκέτα κοτόπουλου με συνταγή από τη Βαρκελώνη.

Info

Η Γαστρονομία της Φωτιάς: Ευρώπη
Chef Ηλίας Σκουλάς

Taste Point
Οδυσσέως 19 | Θεσσαλονίκη
2311824 494, 6936013413
 [email protected]
Facebook event: ΕΔΩ

Street Food Αφιερώματα - Θέματα