Κατά τη διάρκεια του Μάρτη, απολαύσαμε αρκετές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και συναυλίες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς τόπους της πόλης. Η διοργάνωση του Δήμου δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για έναν πλούσιο μήνα γεμάτο δραστηριότητες που μας φέρνουν σε επαφή με την ιστορική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Με όμοιο τρόπο διαμορφώνεται και το πρόγραμμα για το μήνα Απρίλιο στην πόλη μας. Πιο συγκεκριμένα έχουμε:

Μουσική της Ροτόντας και Ανάκτορο του Γαλερίου

Το πρωί της Κυριακής 1η Απριλίου 2018 και ώρα 12:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στη Ροτόντα τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με τη συναυλία/μουσικοθεατρικό αναλόγιο «Κασσιανή». Πρόκειται για μία διοργάνωση της Διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων).

Την ίδια ημέρα, Κυριακή 1η Απριλίου 2018 και ώρα 10:30, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και η ομάδα «Φίλοι Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» συνδιοργανώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Γαλερίου και στο Πληροφοριακό Κέντρο του Γαλεριανού Ανακτορικού Συγκροτήματος ξενάγηση από την αρχιτέκτονα κα. Φανή Αθανασίου, αναστηλώτρια του Ανακτόρου –  αφυπηρετήσασα υπάλληλο της Εφορείας και τον ξεναγό κ. Ρωμύλο Μαντζούρα. Θα ακολουθήσει μικρή μουσική εκδήλωση των «Nuit de l’ art» (βιολί: Στ. Σεκέρογλου, ακορντεόν: Δ. Αραμπατζής). Είσοδος: ελεύθερη.

Μνημεία στις φλόγες και διαγωνισμός συγγραφής

Την Παρασκευή 20 και 27 Απριλίου 2018 θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε ομάδες των 30 ατόμων στην έκθεση «1917: Μνημεία στις φλόγες» που παρουσιάζεται στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (Δ-Κ, 10:00 – 13:00: 2310 226931). Η έκθεση περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από φορείς της πόλης, από το αδημοσίευτο αρχείο σχεδίων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, αλλά και από ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών με αφορμή την κατασκευή του Μετρό και σκιαγραφεί μέσα από απτά τεκμήρια την επιρροή της πυρκαγιάς του 1917 στο ιστορικό πρόσωπο της πόλης.

Τον Απρίλιο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προκηρύσσει διαγωνισμό συγγραφής αφηγήματος μνήμης με θέμα το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»).

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου απολαύσαμε…

… 64 επιστημονικές ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν στο Α.Π.Θ. στο πλαίσιο της 31ης Επιστημονικής Συνάντησης «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη» (8-10/03).

… συναυλία μουσικής δωματίου στο Βυζαντινό Λουτρό με το σύνολο «Συναυλητές», που ερμήνευσε έργα από το μπαρόκ έως και τον 20ό αιώνα. Η συναυλία παρουσιάστηκε από το Ωδείο Άνω Πόλης (17/03).

… ξενάγηση του Σωματείου Φίλων Μνημείων Θεσσαλονίκης στον  αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Γαλερίου (11/03).

… ξεναγήσεις από Αρχαιολόγο της ΕΦΑΠΟΘ στην έκθεση «1917: Μνημεία στις φλόγες» που παρουσιάζεται στο Μπέη Χαμάμ (23 & 30/03).

… σε παγκόσμια πρώτη, το έργο «Ροτόντα, Η ελεγεία των ψιθύρων» σε σύνθεση Δημήτρη Μαραμή, το οποίο βασίζεται σε αποσπάσματα νεοελληνικής ποίησης από τον Διονύσιο Σολωμό έως τον Κ.Π. Καβάφη και παρουσιάστηκε στη Ροτόντα από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε δύο παραστάσεις (27/03).

Από το β΄μισό του Μαρτίου το Επταπύργιο παραμένει ανοιχτό για το κοινό κάθε Δευτέρα και πλέον είναι επισκέψιμο καθημερινά.