Τον παλιό καιρό με τους θεούς και τα τέρατα, οι Τιτάνες πάλευαν με τους Ολύμπιους για τον έλεγχο του σύμπαντος. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς τιτανομαχίας, οι Τιτάνες αποκτούσαν δύναμη πίνοντας από τον Αχέροντα ποταμό. Θυμωμένος με αυτό, ο Δίας καταράστηκε τον ποταμό ο οποίος, όπως πιστεύεται στη μυθολογία, οδηγούσε στον κάτω κόσμο.

Αυτή είναι μια από τις εκδοχές της ιστορίας του ποταμού. Στην πραγματικότητα, ο Αχέροντας ποταμός απέχει πολύ από αυτή τη φήμη που είχε στη μυθολογία. Ο ποταμός, μήκους 52 χιλιομέτρων, βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα, βορειοδυτικά.

Μαγεύει τους καθημερινούς επισκέπτες με το οικοσύστημα από φαράγγια, λίμνες και καταράκτες. Σε παραποτάμια χωριά, οι λάτρεις της φύσης εντοπίζουν άγρια ζωή, μαθαίνουν για την ιστορία της περιοχής και κάνουν σπορ.

Όμως μια πρόσφατη αύξηση πλήθους προκάλεσε την οργή κατοίκων και κυβερνητικών στελεχών σε τουριστικές πόλεις όπως η Αμμουδιά και η Γλυκή. Οι επισκέπτες αφήνουν σκουπίδια, βλάπτουν τη χλωρίδα και ενοχλούν τις περιοχές όπου τα πτηνά φτιάχνουν τις φωλιές τους. Τώρα, με τον ερχομό της άνοιξης και συνεπώς της τουριστικής περιόδου, οι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους για να εξισορροπήσουν την αυξημένη επισκεψιμότητα με τη βιωσιμότητα. Τα απειλούμενα ζώα βρίσκονται σε κίνδυνο όπως και οι φυσικοί χώροι της περιοχής, τους οποίους οι ντόπιοι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν για τις επόμενες γενιές.

Πολλά χωριά έχουν πρόσβαση στον ποταμό, αλλά οι περισσότεροι ταξιδιώτες κατευθύνονται στην Αμμουδιά, τον Μεσοπόταμο και την Γλυκή. Ο Μεσοπόταμος βρίσκεται πιο κοντά στη μυθολογία του ποταμού.

Τοποθετημένος μόλις τρια μίλια ανατολικά της Αμμουδιάς, ο οικισμός είναι το σπίτι της παλιάς Αχερουσίας λίμνης, η είσοδος για τον Άδη όπως πιστεύονταν.

Οι σημερινοί ταξιδιώτες μπορούν να συνδυάσουν μια στάση στα ερείπια με επίσκεψη στην Αμμουδιά, όπου εκδρομές με σκάφος εξερευνούν τους υγροτόπους κατά μήκος του ποταμού με νούφαρα και δένδρα.

Περίπου 12 μίλια πάνω από την Αμμουδιά, η Γλυκή είναι γνωστή για μια περιπετειώδη εκδρομή με σπόρ όπως η κατάβαση και διαδρομές πεζοπορίας στο ποτάμι, μια δραστηριότητα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ασία. Αυτή συνδυάζει το κολύμπι με την αναρρίχηση σε βράχια.

Εκτός από τις πολλές υπαίθριες δραστηριότητες, ο Αχέροντας υποστηρίζει βιότοπους που φιλοξενούν σπάνια και απειλούμενα ζώα και φυτά στην περιοχή. Στα στενά της Γλυκής υπάρχουν ευάλωτα πτηνά όπως οι χρυσαετοί, οι γύπες και αιγυπτιακοί γύπες, ενώ άλλα όπως οι μαύροι πελαγοί καταφεύγουν σε υγρότοπους της Αμμουδιάς. Συνολικά, τα 11.440 στρέμματα που περιβάλλουν τα Στενά Αχέροντα και τους υγρότοπους αποτελούν μέρος του δικτύου προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Γλυκή απέκτησε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από το 2019 και μετά, μετατρέποντάς την σε έναν σημαντικό προορισμό του τουρισμού του Αχέρωντα. Η δημοτικότητα της περιοχής έχει ανέβει.

Όσον αφορά τις αρνητικές πτυχές της περιοχής, οι επισκέπτες αφήνουν σκουπίδια, ανάβουν φωτιές κ.α. Επιδεινώνοντας το πρόβλημα, μερικά έργα κατασκευής εστιατορίων στη Γλυκή επηρεάζουν την κοίτη του ποταμού, ενώ οι παραθαλάσσιες καντίνες στην Αμμουδιά έχουν προκαλέσει την καταστροφή αμμοθινών και το ξεκαθάρισμα θάμνων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα που οι υπεύθυνοι θα πρέπει να εντάξουν στα σχέδιά τους και να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Με την πάροδο του χρόνου, οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι νέες πρωτοβουλίες θα ευαισθητοποιήσουν ένα ευρύτερο κοινό ώστε η πολύτιμη βιοποικιλότητα του ποταμού να μην γίνει μύθος.