Έναν ύμνο στον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό αποτελεί η παράσταση «ΝΑΙ» -«Oui» του Γκαμπριέλ Αρού, σε μετάφραση Μαριάννας Κάλμπαρη και Κωνσταντίνου Καζάκου και σκηνοθεσία Αστέριου Πολυχρονίδη που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Μαΐου, στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών, με ελεύθερη είσοδο.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν την παράσταση που ανέβηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών τον περασμένο Ιανουάριο, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα δώρο στην Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης το οποίο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για το θεατρόφιλο κοινό της πόλης.

Οι παραστάσεις στις 24 και 25 Μαΐου θα δοθούν σε συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Η υπόθεση

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένας Γερμανός πρώην ναζί που αποστάτησε και ένας Εβραίος ράφτης, καταδικασμένοι σε θάνατο, μοιράζονται το ίδιο κελί την τελευταία νύχτα πριν από την εκτέλεσή τους με την πρόθεση ότι όποιος σκοτώσει τον άλλον, θα του χαριστεί η ζωή. Οι δύο αυτοί άντρες, διαμέσου ενός έξυπνου διαλόγου που σκιαγραφεί τους χαρακτήρες τους και την ως τότε ζωή τους, καλούνται να βρουν ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας για να μπορέσουν να αντιληφθούν ποιος είναι τελικά ο φίλος και ποιος ο εχθρός. Οι διαφορετικές εμπειρίες τους, οι αντιφατικές προσωπικότητές τους, οι προκαταλήψεις τους σε συνδυασμό με τα βιώματά τους και τα κατεστημένα της κοινωνίας που μεγάλωσαν βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με τον ψυχολογικό τους κόσμο, αλλά και μεταξύ τους, ώσπου στο τέλος θριαμβεύει ο ανθρωπισμός τους. Στο τέλος του έργου, εμπεριέχεται ένας μονόλογος στον οποίο ο συγγραφέας διαμέσου του ήρωα του, συνειδητοποιεί ότι τελικά ο άνθρωπος είναι κύριος της μοίρας του.

Το «ΝΑΙ» «ανέβηκε» στην Ελλάδα το 1998 στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και το 2005 στο «Νέο Θέατρο» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Στην Γαλλία, το θεατρικό έργο του Γκαμπριέλ του Αρού ανέβηκε το 1978 από το Theatre de Plaisance και έκτοτε ανεβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε διάφορα θέατρα της Γαλλίας.

*Κατάλληλο άνω των 14 ετών

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Αστέριος Πολυχρονίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Κουβόπουλος
Διαχείριση φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος
Ηχοληψία: Γιώργος Δασκαλάκης
Φροντιστής / Κατασκευές σκηνικού: Κώστας Μαρτιν
Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Δημήτρης Κουστολίδης, Χαράλαμπος Παυλίδης

 

info
Παραστάσεις: Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Μαΐου, 21:15
Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη)
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια παράστασης: 80’ λεπτά (δεν υπάρχει διάλειμμα)

από έως
#SPRING IN THE CITY_ Παραστάσεις