Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής ιδρύθηκε το 1982 από γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η έως τότε έλλειψη οργανωμένων χώρων εκπαίδευσης και γενικότερα υποστήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες από το κράτος οδήγησε τους γονείς στην απόφαση να πάρουν την τύχη των παιδιών τους στα χέρια τους. Από το 1997 έχει άδεια ως Ειδικά Αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο (ΦΕΚ 1119/97).

Σήμερα, το Κέντρο Ειδικής Αγωγής λειτουργεί σαν Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, με τη θετική συμβολή του Παπάφειου Ιδρύματος.

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, με την άρτια υλικοτεχνική υποδομή, δίνεται η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης και κατάρτισης σε 75 άτομα με νοητική υστέρηση.

Το εν λόγω κέντρο εντάσσει στο νέο τρίχρονο Επιχειρησιακό Σχέδιο του την κοινωνική εκστρατεία Ι.Δ.ΑΝ.ΙΚΑ, η οποία θα διαρκέσει 6-10 μήνες, που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση αρχών και κοινωνίας και τη λήψη πρόσθετων πρακτικών μέτρων για την αποτελεσματικότερη προστασία δικαιωμάτων των ανθρώπων με νοητική αναπηρία (ΝΑ).

Λίγα λόγια για την καμπάνια

  • Την καμπάνια Ι.Δ.ΑΝ.ΙΚΑ εμπνεύστηκαν εθελοντές του Κέντρου Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης. Οι ίδιοι τη σχεδίασαν, την οργάνωσαν και τη συντονίζουν με την κάλυψη και υποστήριξη του Κέντρου Ειδικής Αγωγής.
  • Η ιδέα για την καμπάνια Ι.Δ.ΑΝ.ΙΚΑ γεννήθηκε από τη μήτρα των μεγάλων διαχρονικών αδικιών σε βάρος των ανθρώπων με νοητική αναπηρία.
  • Δείτε αναλυτικά τα αιτήματα της καμπάνιας
  • Ο πολίτης, οι ομάδες, οι σύλλογοι μπορούν να μπουν στη σελίδα της εκστρατείας και να υπογράψουν ότι συμφωνούν με τις ιδέες της είτε επιλέγοντας την ατομική είτε τη συλλογική υποστήριξη.