Προτάσεις που περιελάμβαναν από τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής μέχρι την ύπαρξη Μουσείου για Ρομά στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά «έπεσαν» στο τραπέζι της δεύτερης ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης που διοργάνωσε για το θέμα ο ομώνυμος δήμος, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή κατοίκων, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων.

Δηλώσεις

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ

«Είναι ένα μητροπολιτικό πάρκο 350 στρεμμάτων υπερτοπικής σημασίας, που αφορά όλη τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε στο στάδιο της διαβούλευσης. Θα συγκεντρώσουμε τις προτάσεις, θα δούμε ποια έργα μπορούν να προχωρήσουν και ποια όχι και στη συνέχεια ο φάκελος θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση»

Ο κ. Δεμουρτζίδης υποστήριξε πως οι περισσότερες προτάσεις και ιδέες αφορούσαν το πράσινο, τους χώρους αναψυχής καθώς και την αξιοποίηση των κτιρίων, ενώ συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για τη μετατροπή του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο.

Οι δυο φάσεις υλοποίησης 

Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018 με έργα πρασίνου και φύτευση 2.500 δέντρων, ενώ στη δεύτερη θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των διατηρητέων και ιστορικών κτιρίων.

Ο αρχιτέκτονας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, που ανέλαβε ουσιαστικά τον σχεδιασμό της δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου πρόσθεσε

«Στόχος μας είναι να αποδοθεί ο χώρος σε κοινή χρήση, να μπορέσει ο κόσμος να μπει μέσα στο πάρκο, να το χρησιμοποιήσει και να νιώσει ασφάλεια. Θα το οριοθετήσουμε, θα δημιουργηθούν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, θα φωτιστεί ο χώρος, θα φυτευτούν δέντρα. Ο ίδιος ο τόπος μας υπέδειξε και τη δημιουργία οπωρώνων, γιατί ήδη υπήρχαν στον χώρο πολλά καρποφόρα δέντρα»

Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διαβούλευση εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος αναφέρθηκε στα 10 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια για την υλοποίηση των έργων πρασίνου.