Η έξοδος για φαγητό ήταν, είναι και θα παραμείνει η ασφαλέστερη επιλογή στις ειδικές συνθήκες που ζούμε, οπότε σκεφτείτε πόσο πιο άνετα νιώθουν όσοι επιλέγουν ένα εστιατόριο, όπως το Salonica Restaurant & Bar, όπου όλα τα στάδια από τη δημιουργία και το σερβίρισμα ενός πιάτου, είναι στο υψηλότερο επίπεδο όχι μόνο της ποιότητας αλλά και της υγιεινής.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος
Ακολουθήστε το FOODKG.gr στα social media: facebook / instagram 

Φωτογραφίες: Χρήστος Γιάντσιος

Εμείς, βέβαια, νιώθουμε άνετα και από το φιλόξενο πνεύμα κάτι που το νιώθει από την πρώτη στιγμή κάθε επισκέπτης του εστιατορίου. Άλλωστε το Salonica Restaurant and & Bar είναι ένα εστιατόριο που συμβαδίζει με τα πρότυπα και τη διεθνή τάση των εστιατορίων που, ενώ βρίσκονται εντός ενός ξενοδοχείου, υποδέχονται κυρίως φίλους του καλού φαγητού εκτός ξενοδοχείου.

O executvie chef Σωτήρης Ευαγγέλου και η εξαιρετική ομάδα του Salonica Restaurant & Bar

Εκεί, λοιπόν, μας περίμενε το set menu του διακεκριμένου executive chef, Σωτήρη Ευαγγέλου στα πλαίσια των Βοροινών, της διοργάνωσης που αναδεικνύει σταθερά τα κρασιά του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα και που φέτος συνάντησαν το οινόφιλο και γαστρονομικό κοινό της πόλης με έναν διαφορετικό τρόπο, συνδυάζοντας κρασί και φαγητό σε διαφορετικά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.

To set menu που δοκιμάσαμε και το αρμονικό «ζευγάρωμα» με τα κρασιά του Domaine Porto Carras

Μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου τέσσερα υπέροχα πιάτα και τρεις “δυνατές” ετικέτες από το Κτήμα Πόρτο Καρράς συνδυάζονται αρμονικά για έναν σκοπό, τη γαστρονομική σας απόλαυση.

Ξεκινήσαμε μ’ ένα carpaccio λαβράκι με το ακτινίδιο να δημιουργεί γλυκόξινες νότες και το φρέσκο τζίντζερ με την πιπεριά τσίλι να προσθέτουν την πικάντικη πτυχή του πιάτου που στο σύνολο σου άφηνε ένταση και φρεσκάδα.

Carpaccio Λαβράκι με ακτινίδιο, τσίλι και φρέσκο τζίντζερ

Ακολούθησαν τα χειροποίητα ραβιόλια με κατσικίσιο τυρί, ψητές τομάτες και σάλτσα από κόκκινη πιπεριά και βασιλικό. Ένα πιάτο που σου υπενθυμίζει ότι το ραβιόλι θέλει ικανότητα στη δημιουργία και στις λεπτομέρειες και όχι φλυαρία.

Χειροποίητα φρέσκα ραβιόλια με κατσικίσιο τυρί

Τα δύο αυτά πιάτα τα συνοδεύσαμε με Chateau Le Grand Blanc του Domaine Porto Carras, έναν συνδυασμό από Ασσύρτικο, Μαλαγουζιά και Λημνιό που αναβάθμισε τη γευστική σύνθεση πιάτου και κρασιού.

Το κυρίως πιάτο ήταν επίσης μία αντιπροσωπευτική πρόταση της φιλοσοφίας του Salonica Restaurant & Bar. Μοσχαρίσια μάγουλα, σιγομαγειρεμένα για τέσσερις ώρες, σε σάλτσα κρασιού και μανιταριών, σερβιρισμένα με μανιτάρια shimeji, πάνω σε κρέμα καπνιστής σελινόριζας και με baby καρότα γλασαρισμένα σε σάλτσα πορτοκαλιού. Έξτρα προσθήκη από τον chef Δημήτρη Τζιοβάρα πάνω στα μάγουλα, μία κρούστα από ψωμί αρωματισμένο με μυρωδικά και ελαιόλαδο. Ένα πιάτο σαφές με τα μοσχαρίσια μάγουλα να κόβονται “με το μάτι”, όπως λέμε.

Ό,τι πιο ταιριαστό για το συγκεκριμένο πιάτο, ένα κρασί που δείχνει από την αρχή τις ξεκάθαρες προθέσεις του. Το Chateau Porto Carras, μια σταθερή αξία του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας, που συνδυάζει τέσσερις ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Λημνιό, Merlot), πήρε από το χέρι το πιάτο με τις καπνιστές του νότες και τα μεστά αρώματα και δε χρειάστηκε να σχολιάσουμε τίποτε περισσότερο.

Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε με μία Τριλογία Σοκολάτας. Μους από σοκολάτα Bitter, Μους Λευκής Σοκολάτας με βανίλια Μαδαγασκάρης, Κρέμα Σοκολάτας Γάλακτος και όλα αυτά επάνω σε μπισκότο κακάο και συνοδεία παγωτού σοκολάτας. Ένα επιδόρπιο από εκείνα που σε αφήνουν άφωνο.

Το συνοδεύσαμε με το Poem, έναν φυσικό γλυκύ οίνο από λιαστά σταφύλια της ποικιλίας Λημνιό. Ένας επιδόρπιος οίνος με ήπια γλυκύτητα, όπου επίσης με σαφήνεια δηλώνει τα χαρακτηριστικά της σημαντικής αυτής ποικιλίας.

Ανέφερα στην αρχή για την οικειότητα που σου δημιουργούν οι άνθρωποι στο Salonica Restaurant & Bar χωρίς να αποκλίνουν από την ποιότητα της εξυπηρέτησης που προϋποθέτει ένα τέτοιο εστιατόριο. Είναι σημαντικό να μοιραστώ μαζί σας ότι το ίδιο νιώθεις και μέσα από τα πιάτα και το κρασί που συμπεριλαμβάνει το set menu του Σωτήρη Ευαγγέλου. Μία οικειότητα, ένα ανοιχτό κάλεσμα, ένα μήνυμα ότι εδώ είμαστε όλοι ευπρόσδεκτοι.




Βοροινά…αλλιώς

Set Menu & Domaine Porto Carras Wines
25 – 30 Οκτωβρίου 2020
(από τις 13:00)
Τιμή / άτομο: 45€

Salonica Restaurant-Bar
Makedonia Palace
Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2
Τ: 2310897197
[email protected]
Facebook
Instagram